Surse: Colegiul Comisarilor discută posibilitatea ridicării MCV pentru România. Ce urmează și de ce e Ciucă optimist

Surse: Colegiul Comisarilor discută posibilitatea ridicării MCV pentru România. Ce urmează și de ce e Ciucă optimist

Colegiul Comisarilor s-a reunit, marți, la Strasbourg, surse europene menționând pentru Spotmedia.ro că pe agendă se află și raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare în cazul României, care ar putea aduce ridicarea MCV pentru țara noastră.

UPDATE: Consiliul UE anunță o întâlnire ad-hoc pentru a discuta MCV-urile pentru România și Bulgaria, pentru 28 noiembrie.

Aceleași surse spun că progresele privind statul de drept vor fi în continuare monitorizate, dar prin mecanismele anuale prin care sunt evaluate toate statele membre.

ADVERTISING

Raportul preliminar, odată adoptat, va fi înaintat Consiliului UE și apoi Parlamentului European.

Ridicarea MCV ar putea cântări greu la decizia privind aderarea României la spațiul Schengen, o decizie încă incertă, pentru că nu se știe dacă se va afla pe ordinea de zi a JAI din 8-9 decembrie.

Ciucă e optimist

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că este foarte optimist că vom avea un raport MCV pozitiv şi a arătat că va fi un semn de recunoaştere a faptului că ţara noastră a făcut paşi importanţi şi că s-a încadrat în linia statelor UE.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Au fost demersuri conjugate la toate structurile pentru a putea să ne coordonăm şi cu staff-ul tehnic de la Comisie şi să putem prezenta toate datele necesare pentru clarificări, pentru că, până în acest moment, toate elementele care au fost în discuţie şi în analiză de aproape 15 ani au fost, din punctul nostru de vedere, îndeplinite”, a spus premierul despre MCV. 

Nicolae Ciucă a arătat că ”este vorba despre un examen al consolidării democraţiei şi statului de drept în România”.

”Odată cu acest raport, eu cred că va fi un semn de recunoaştere a faptului că ţara noastră a făcut paşi importanţi şi că s-a încadrat în linia statelor UE, urmând ca de aci înainte să discutăm doar de mecanismul general de verificare  pe stat de drept şi sunt foarte optimist că vom avea un raport pozitiv”, a mai spus Ciucă, citat de News.ro. 

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇