Sunak vs. Truss: Cine îl va înlocui pe Boris Johnson?

Sunak vs. Truss: Cine îl va înlocui pe Boris Johnson?

În rândul conservatorilor britanici, lupta pentru înlocuirea lui Boris Johnson se duce între fostul ministru de Finanțe Rishi Sunak și ministrul de Externe Liz Truss. Cine are cele mai mari șanse?

Parlamentul britanic intră în vacanța de vară iar bătălia acerbă pentru succesiunea lui Boris Johnson în Partidul Conservator intră în ultima rundă. Decizia le va aparține celor aproximativ 150.000 de membri ai partidului, dar aceștia nu sunt foarte reprezentativi, căci majoritatea este formată din bărbați albi de peste 65 de ani din sudul bogat al Angliei. Candidatul are la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a-i convinge, rezultatul fiind anunțat pe 5 septembrie.

Acum este nevoie de conservatori adevărați, care să facă totul altfel decât premierul demis, cel puțin în ceea ce privește onestitatea și respectarea legii. Pe de altă parte, Brexitul dur este căutat, reduce taxele și este un potențial câștigător al alegerilor - ca Boris Johnson. Lupta este dură, cu intrigi și dezvăluiri. Totul este permis în această bătălie cu adversarii politici din interiorul partidului.

ADVERTISING

Rishi Sunak, bogătașul care înfundă regi

Demisia ministrului de Finanțe Rishi Sunak a fost cea care a declanșat căderea premierului Johnson la începutul lunii iulie și a pavat calea spre dizolvarea cabinetului său. Or, acest lucru lucrează acum împotriva lui, căci autorul regicidului este de obicei văzut cu ochi răi. Mai mult, despărțirea sentimentală a lui Johnson în Camera Comunelor în această săptămână arată că, în ciuda scandalurilor nesfârșite, conservatorii rămân atașați de omul cu părul blond și ciufulit, de optimismul și discursurile sale incendiare.

Rishi Sunak, pe de altă parte, pare mai degrabă un politician tradițional, bine croit și responsabil. Fiul unei familii înstărite de origine indiană vizează de ceva vreme funcția de prim-ministru. În orice caz, campania sa "Ready4Rishi" era deja pusă la punct în momentul în care a început lupta pentru succesiune și părea aproape prea profesionistă și lipsită de fisuri.  

ADVERTISING

În vârstă de 42 de ani, Sunak și-a făcut propria avere pe piața financiară. În plus, este căsătorit cu o fiică dintr-o familie de miliardari indieni. Deci, banii chiar nu contează în această familie.

Acum, conservatorii sunt în favoarea bogăției, dar se așteaptă ca politicienii lor să dea dovadă măcar de o falsă modestie și de apropiere față de oameni. Rishi Sunak ratează adesea ținta. Cel mai recent, când a purtat pantofi italieni de peste 500 de euro la o inspecție pe un șantier sau când a pozat la o pompă de benzină în primăvară cu o mașină mică împrumutată de un angajat al unui supermarket pentru a promova reducerea guvernamentală pentru benzină.

Încercările absolventului de la Oxford de a se prezenta ca un om al poporului, care înțelege cât de greu sunt lovite familiile britanice de inflație și de creșterea prețurilor la energie, sunt adesea doar zgomot. Și nici faptul că soția sa a plătit taxe limitate în Marea Britanie, ca mulți dintre cei mai bogați, nu îi este chiar de ajutor.

ADVERTISING

Susținătorii săi, pe de altă parte, laudă politica fiscală serioasă a lui Rishi Sunak, care dorește să mențină stabilă datoria națională și să nu promită reduceri de taxe care nu sunt contra-finanțate. Cu toate acestea, după 12 ani de guvernare conservatoare, cu reduceri drastice ale cheltuielilor publice și cu un sistem de sănătate subfinanțat, precum și cu majorări salariale în sectorul public și o rată a inflației preconizată de 11 % - decizii din cauza cărora nu mai există spațiu de manevră -, Sunak îndeamnă la prudență.

El este candidatul conservatorilor care așteaptă respectabilitate, un politician mai degrabă plictisitor, un anti-model pentru maestrul spectacolului Boris Johnson.

Liz Truss, conservatoarea nostalgică

În vârstă de 46 de ani, ministrul de Externe Liz Truss, spre deosebire de rivalul său, a perseverat în cabinet alături de Boris Johnson până la final. Susținătorii lui Johnson din cadrul conservatorilor apreciază faptul că Truss nu s-a dedat la trădare, aceasta bucurându-se de o importantă susținere în formațiune.

Ea și-a demonstrat de mult timp ambiția. Timp de luni de zile, ea i-a amuzat pe britanici cu fotografii realizate în stil profesionist: Liz Truss cu o pălărie de blană în Piața Roșie din Moscova sau în ținută militară în vizorul unui tanc. Conservatorii au găsit această apropiere vizuală de Margaret Thatcher un pic prea de tot.

Truss nu omite nimic pentru a-și promova credibilitatea în fața bazei partidului. Ea promite reduceri de taxe de 30 de miliarde de lire sterline și susține că acestea se vor amortiza singure, deoarece vor stimula creșterea economică. Acest lucru este în concordanță cu convingerile conservatorilor, care se văd ca un partid al impozitelor scăzute și opus intervenției statului.

Astfel, Truss îndeplinește visul multora care doresc o întoarcere la idealurile din perioada în care Margaret Thatcher a fost la putere. Liz Truss este candidata nostalgicilor din rândul conservatorilor.

Pe lângă această poziționare atentă ca model de femeie conservatoare, există însă și unele aspecte negative. Liz Truss nu este în niciun caz o membră conservatoare convinsă, fiind în tinerețe o susținătoare a Partidului Liberal. Și mai rău, în lupta pentru Brexit, ea și-a mărturisit sprijinul pentru apartenența la UE. Truss se prezintă acum ca o susținătoare deosebit de înfocată a Brexitului și descrie politica sa de atunci drept o greșeală. Poate și pentru că doar cei mai duri brexiști au o șansă în partid.

Cu toate acestea, adversarii au pus la îndoială competența ei, scoțând la lumină un discurs rostit de aceasta la un congres al partidului din 2014, în care Truss a promis că va deschide "piețele de carne de porc" în timpul călătoriei sale în China, acuzându-i în același timp pe britanici că mănâncă prea multă brânză de import.

Spectacolul a devenit un mare succes de comedie. Iar lista de gafe bizare este și mai lungă: după izbucnirea războiului din Ucraina, de exemplu, ministrul de externe a cerut voluntarilor britanici să lupte acolo pentru democrație. A retractat propunerea după obiecția exprimată de secretarul apărării.

Se spune că angajații lui Liz Truss ar numi-o pe aceasta "grenadă umană”. Oriunde apare, ea creează haos, spun adversarii ei. Susținătorii ei, pe de altă parte, susțin că este la fel de eficientă și puternică precum un glonț. Depinde acum de membrii Partidului Conservator să decidă asupra interpretării corecte.

Autor: Barbara Wesel


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇