Serbia alege UE și renunţă să mai participe la exerciţiile militare comune cu Rusia din Belarus

Serbia alege UE și renunţă să mai  participe la exerciţiile militare comune cu Rusia din Belarus

Serbia a renunţat să participe la exerciţiile militare prevăzute împreună cu Rusia în Belarus, în urma presiunilor exercitate de Uniunea Europeană la care aspiră să adere, a anunţat miercuri ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin (foto centru), relatează AFP.

Serbia, ţară candidată la aderarea la UE dar care întreţine legături strânse cu Rusia, urma să participe în septembrie, împreună cu forţe ruse şi belaruse, la exerciţiile numite „Fraternitatea slavă 2020” în Belarus.

Lukaşenko avertizează: Dacă Belarusul cade, următoarea va fi Rusia

ADVERTISING

"Ni s-a cerut, cu preţul unui abandon al viitorului nostru european, să renunţăm la exerciţiile militare prevăzute să aibă loc împreună cu Belarus", a declarat ministrul.

Gestul ambasadorului român în Belarus a fost o surpriză. E o poziționare fermă sau PR? Ce urmărește Lukașenko cu intimidarea Svetlanei Aleksievici - Interviu

Serbia, care este neutră pe plan militar, a fost confruntată "cu o puternică presiune nemeritată din partea Uniunii Europene" şi va suspenda în consecinţă participarea sa la exerciţiile militare cu toţi partenerii săi timp de şase luni, a adăugat el.

ADVERTISING
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10158155899650379&id=199936125378&__xts__%5B0%5D=68.ARACVG9uTN5A61r4jBtdwwv5nF5hy7yu-QeY7iwQlOtyLm89xRgNNikUgnBKmN8Hc7qLu3NcE9k2dY7cg9-vXIskGBSPqH8llfuOCn9DbcQmmH3CAVIbLHZfn9oeinyx2S1360n2_dSO3Ht21y6cKI7r04TCgs-gXGYpongqZ-Li3sErdC8Eayln3m-jbUKHl0w6QaUDIkVc30rZBryZtaUW0iSqywwNY0Hzy6E43LVNnPBfwIfHdW0Mr9Chy0Euz3N8qb9Wu_3CeLQE8gdqn9LQKYd6yQ1Yq_Sbi0yVGUSiLfJo1mnd-Xk3AQhyT4zgZkwqKxS5CGAQDGd_MJMl&__tn__=-R

Un lider al opoziției din Belarus a fost arestat de bărbaţi mascaţi, îmbrăcați în civil (Video)

ADVERTISING

Serbia şi Belarus întreţin relaţii amicale, Belgradul primindu-l în decembrie pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

vucic-Lukasenko
Foto: Facebook / Alexandar Vucic

Serbia doreşte însă şi să adere la UE şi a fost complimentată în august de ambasadorii occidentali atunci când a susţinut o declaraţie a UE care critica alegerile prezidenţiale controversate din Belarus.

Viral: Momentul în care președintele Serbiei află de la Trump că-și mută ambasada din Israel la Ierusalim

Manevrele militare ar fi trebuit să se deruleze cu participarea a 1.500 de soldaţi într-un sector situat în apropiere de oraşul Brest (sud-estul Belarus) în cursul celei de a doua jumătăţi a lunii septembrie, potrivit Ministerului belarus al Apărării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇