Un senator american, după întâlnirea cu Ciucă: Dacă ruşii vor câştiga în Ucraina, există riscul să ajungă și la voi

Un senator american, după întâlnirea cu Ciucă: Dacă ruşii vor câştiga în Ucraina, există riscul să ajungă și la voi
Foto: Facebook Guvern

Toată regiunea are motive să sprijine Ucraina, spune senatorul american Robert Portman, la finalul unei întâlniri cu premierul Ciucă la Palatul Victoria. Dacă ruşii vor câştiga în acest conflict, există riscul să treacă mai departe în Transnistria şi Moldova sau chiar România, a mai spus senatorul SUA..

"Dacă ruşii vor câştiga în Ucraina, în opinia mea, există riscul să treacă în Transnistria, Moldova şi voi sunteţi următorii. Cred că e important să continuaţi să faceţi ceea ce faceţi, adică să vă opuneţi agresiunii ruse împotriva unei ţări suverane, independente, care, la fel ca România, este o democraţie, care a ales să privească spre vest", a spus, sâmbătă, Portman, într-o conferință de presă.

El a salutat faptul că România s-a angajat să aloce 2,5% din PIB pentru apărare. Senatorul american a precizat că acest lucru este important pentru SUA nu doar din perspectiva relaţiei cu România, ci şi pentru că reprezintă un model pentru alte state membre NATO.

Apoi a mai atins două subiecte: implicarea Chinei în telecomunicațiile din România și investițiile în energia nucleară.

"Vorbesc în nume personal, când spun că sunt mulţumit că China nu este implicată în telecomunicaţiile voastre. Cred că este în interesul vostru, dar este şi în interesul nostru naţional, pentru că ne este mult mai uşor să lucrăm cu România şi să avem un parteneriat, inclusiv în domeniul intelligence", a spus Portman.

El a vorbit şi despre sprijinul american pentru investiţiile în energia nucleară.

"Sunt interesat de politica energetică aici, în România. Cred că sunteţi un model pentru alte ţări, pentru că nu vă bazaţi atât de mult pe exporturi, în special pe cele ruseşti. Multe state europene au ajuns să depindă de Rusia în ce priveşte energia şi acesta este un instrument politic folosit de preşedintele Putin. Faptul că aveţi un procent atât de important de hidroenergie şi aproximativ 20% energie nucleară, eoliană şi solară şi, desigur, resursele de petrol şi gaze - toate acestea reprezintă un model bun", a spus el.

Potrivit senatorului SUA, reactoarele modulare mici de tip SMR sunt o soluţie bună pentru furnizarea de energie, implicând tehnologie de nivel înalt, motiv pentru care oferă mai multă siguranţă decât vechea tehnologie.

"Sunt eficiente din punct de vedere al costului şi fără emisii. Aşa că respectă o mulţime de criterii. (…) Speranţa mea este că SUA vor ajuta cu finanţarea, în contextul deciziei României de a implementa reactoare de tip SMR, în special privind ceea ce pot face Exim Bank şi o altă agenţie, numită TFC, pentru a oferi ajutor cu finanţarea. Acesta este un mesaj pe care îl voi duce cu mine, deoarece cred că România ne-a făcut să ascultăm cu atenţie şi să luăm în considerare solicitarea lor pentru finanţarea acestor reactoare modulare", a mai spus el.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă, după ce senatorul republican din Ohio s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă, cu care a discutat despre situaţia din Ucraina, dar şi despre consolidarea relaţiilor dintre România şi SUA. Robert Portman a menţionat că a avut o întrevedere și cu ministrul Economiei, cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, dar şi cu doi parlamentari, discuţiile vizând proiecte legislative pe care aceştia le au în vedere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇