Prima înfrângere politică a lui Nicolae Ciucă

Prima înfrângere politică  a lui Nicolae Ciucă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rezultatul Consiliului Național PNL marchează prima înfrângere politică în partid a lui Nicolae Ciucă și poate chiar a lui Klaus Iohannis, în funcție de cât s-a întrebuințat, ceea ce nu e foarte clar încă.

Poziția de secretar general a lui Lucian Bode era certă. Preferatul președintelui Ciucă, al președintelui Iohannis, al serviciilor, disciplinat, dl Bode nu avea cum rata funcția.

Pentru locul de prim-vicepreședinte pe care îl lasă astfel vacant, lupta se dădea între Virgil Popescu și Dan Motreanu.

Virgil Popescu este la concurență cu Lucian Bode pentru poziția de cel mai slab ministru liberal al cabinetului și este, la fel ca  L. Bode, unul dintre apropiații lui Nicolae Ciucă. Prietenia e pe față. Și ea l-a încurajat să candideze împotriva unui liberal vechi, cu greutate și mare prestigiu  în partid.

ADVERTISING

Dan Motreanu a fost unul dintre apropiații lui Klaus Iohannis. A fost primul pe care dl Iohannis a vrut să-l lase președinte PNL, după ce a câștigat prezidențialele din 2014.

L-a susținut dl Iohannis și de această dată? În mod explicit, sigur nu. Cert e că Virgil Popescu a avut toată susținerea premierului, care nu iese din cuvântul președintelui.

Dan Motreanu era indezirabil din mai multe motive. Pe de-o parte, apropierea de Ilie Bolojan, poate cel mai problematic non-grata pentru actuala conducere PNL. Cei doi au făcut figură distinctă la delirantul Congres de alegere a lui Florin Cîțu, iar ceea ce li se citea pe figuri în fața spectacolului grotesc al echipei câștigătoare, în prezența lui Klaus Iohnnis, spunea mai mult decât orice cuvinte.

Dar e vorba și despre opoziția explicită a lui Dan Motreanu față de alianța PNL- PSD.

Cel care ar fi trebuit să mute susținerea de la Dan Motreanu la Virgil Popescu era, spun surse din partid, Lucian Bode. Ceea ce nu s-a întâmplat. De ce?

Cea mai probabilă explicație a ceea ce tabăra lui Popescu numește trădare ține de apartenența dlui Bode la grupul din Ardeal, dar și de faptul că fiind fost pedelist, își ia lumina de când se știe în politică de la Vasile Blaga.

Ei bine, Ardealul îl susține pe Motreanu, iar Lucian Bode pare să nu fi putut trece peste asta, mai precis peste riscul izolării politice de grupul sau politic de baștină.

La rândul său, Nicolae Ciucă nu știe să joace politic, nu îi e la-ndemână să dea telefoane, să negocieze. Deci Virgil Popescu a rămas să se bazeze pe propria potență politică și vineri dimineață i-a fost clar că nu are nicio șansă să-l învingă pe Dan Motreanu.

Așa că decât să piardă la scor, a preferat să se retragă. De remarcat de altfel numărul foarte mare de voturi pentru Dan Motreanu -736, mai mare decât pentru Lucian Bode – 606,  deși amândoi au candidat singuri pe loc.

Pentru Virgul Popescu se anunță vremuri grele. Această respingere din partea partidului îi vulnerabilizează poziția tocmai când PSD face presiuni mari pentru un schimb de ministere: Energie vs Apărare.

Acest vot a fost și un semnal de nemulțumire al bazei partidului către Nicolae Ciucă. Și pentru că primarii nu au mai primit nici măcar promisiuni, și pentru că cizma PSD devine foarte greu de suportat în teritoriu, și pentru că la nivel de imagine PSD ia mereu tot caimacul.

Dacă alegerea lui Dan Motreanu a fost un gest de frondă salutară al PNL, în alegerea dintre Vergil Chițac și Virgil Guran, liberalii s-au împușcat în picior.

Au ales vicepreședinte în domeniul apărării şi siguranţei naţionale un traseist politic, care și-a scos certificat medical de psihiatrie ca să scape de arest, condamnat în primă instanță și salvat de prescripție (că tot e la modă acum), în fața unui amiral, fost rector al Academiei Navală „Mircea cel Bătrân”, primar ales al Constanţei.

Despre nivelul lui Virgil Guran și nivelul la care a ajuns PNL spune totul declarația sa de la Consiliul Național: „Și vă spun ceva, din experiența de președinte al organizației de la Dâmbovița. În ultimul timp, am cam avut probleme și le-am rezolvat cam în felul următor: când trebuia să vorbim despre proiecte îi adunam pe primari, pregăteam niște lăutari așa cum trebuie, băutură. Când începeau să mă întrebe mai hotărât, așa: „Domne cum stăm cu proiectele? Când vin?” făceam semn, dădeam drumul la lăutari, la băutură și îi linișteam, uitau de treaba asta”.

Acest discurs l-au considerat liberalii cel mai potrivit pentru funcția de vicepreședinte în domeniul apărării şi siguranţei naţionale.

Că tot vorbise premierul niște vorbe goale despre meritocrație cu câteva minute înainte.

Înfrângerea lui Vergil Chitac, care îl vulnerabilizează pe primar, vine mănușă PSD, care vrea să recupereze Constanța.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇