Şedinţa de plen a deputaților a fost marcată de un scandal despre măşti: Trei deputaţi PSD şi AUR au refuzat să le poarte cum trebuie

Şedinţa de plen a deputaților a fost marcată de un scandal despre măşti: Trei deputaţi PSD şi AUR au refuzat să le poarte cum trebuie

Nepurtarea corespunzătoare a măştii de către mai mulţi deputaţi a dus, marţi, la întreruperea şedinţei mai multe minute şi la un schimb de replici între preşedintele de şedinţă, Cristina Prună, şi trei deputaţi de la PSD şi AUR.

Preşedintele de şedinţă, Cristina Prună (USR PLUS), le-a atras atenţia deputaţilor Daniel Ghiţă şi Dumitru Coarnă de la PSD, precum şi lui Lucian Florin Puşcaşu de la AUR, care purtau masca sub nas, că trebuie să o poarte „corespunzător”.

„Aş vrea să vă conformaţi, dacă nu, să părăsiţi sala de plen. În caz contrar, mă vad nevoită să aplic sancţiuni, conform articolului 244. Corespunzător înseamnă să vă puneţi masca deasupra nasului, domnul Ghiţă”, a spus Prună.

ADVERTISING

Aleșii insistă că au adeverințe medicale

Deputatul PSD Dumitru Coarnă a spus că are probleme de sănătate şi are adeverinţă de la medic care îl exceptează de la purtatul măştii.

”O port de multe ori din respect, dar în momentul în care mă sufoc la propriu trebuie să iau aer, că altfel nu mai pot să rămân în sală. Este lege în sensul ăsta.

Înainte să faceţi aprecieri, mă gândeam că era bine ca şi dumneavoastră să citiţi legea, nu să faceţi aprecieri ultimative, de parcă sunteţi deţinătorul adevărului absolut", a spus Coarnă de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Cristina Prună i-a cerut lui Coarnă să depună adeverinţa medicală la Biroul Permanent şi i-a solicitat liderului grupului parlamentar al PSD să îl atenţioneze pe Daniel Ghiţă să îşi pună masca.

Daniel Ghiţă a anunţat că şi el are adeverinţă medicală, care îi permite să nu poarte masca.

"Doamna preşedintă, nu mai daţi exemple numai de la PSD. Domnul Bulai data trecută nu a purtat mască. Eu am certificat medico-legal, adică adeverinţă medicală. Vă rog frumos să recitiţi legea, apoi să veniţi aici să ne ţineţi lecţii de morală. Dictatura USR PLUS", a declarat Ghiţă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Discuție despre prospect

Deputatul AUR Lucian Florin Puşcaşu a spus, la rândul său, că a citit pe prospectele măştilor pe care a încercat să le cumpere că acestea nu protejează şi că nu garantează că virusul nu va fi transmis.

”La ce ne ajută masca asta nu a reuşit nimeni să dovedească. Pe toate prospectele măştilor pe care am încercat să le cumpăr scrie că nu mă protejează, scrie că nu se garantează niciun fel de netransmitere a virusului, dar dacă simbolic fac gestul de a pune mască, sunt apreciat ca fiind o persoană care vă respectă.

ADVERTISING

Din punctul meu de vedere, suntem în instituţia numită Parlamentul României, care presupune un respect mult mai profund, nu unul formal", a menţionat Puşcaşu.

După o consultare cu liderii de grup, şedinţa a fost reluată.

"Masca înseamnă respectul faţă de colegii dumneavoastră de aici, din Cameră, iar portul măştii este obligatoriu confirm legii şi, din câte ştiu eu, legea e lege, nu tocmeală", a încheiat disputa Cristina Prună.

O zi cu scântei între aleși

Discuțiile au avut loc după ce Diana Șoșoacă nu a fost lăsată să intre la ședința Comisiei Juridice din Senat, pe motiv că nu avea mască de protecție corespunzătoare, ci una de plastic.

Aceasta a acuzat că a fost lovită și a precizat că va depune plângere penală împotriva șefei Comisiei Juridice din Senat, Iulia Scântei (PNL).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇