Ședință de guvern pentru memorandumul prin care Ciucă și Ciolacu speră să oprească greva profesorilor

Ședință de guvern pentru memorandumul prin care Ciucă și Ciolacu speră să oprească greva profesorilor

Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, un memorandum având ca temă adoptarea unor principii generale în vederea îmbunătăţirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din sistemul naţional de învăţământ şi valorizarea carierei didactice.

În memorandum se arată, între altele, ca măsură propusă: „Prioritizarea dialogului între Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ cu privire la grila de salarizare din familia ocupaţională subsecventă, ce va fi cuprinsă în viitoare Lege a salarizării.

ADVERTISING

Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023".

O altă măsură menţionată în document are în vedere „stabilirea unei prevederi în contractul colectiv de muncă la nivel de sector 'învăţământ preuniversitar', prin care pe perioada concediului de odihnă, precum şi pentru zilele de concediu plătit, personalul din învăţământ va avea dreptul la o indemnizaţie de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţite cu media zilnică a salariului de bază şi a sporurilor/ indemnizaţiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Guvernul va aproba şi un memorandum având ca temă poziţia României referitoare la crearea unui Secretariat permanent care să gestioneze Spaţiul European al Învăţământului Superior (Procesul Bologna).

Va fi aprobat şi un proiect de hotărâre având ca scop suplimentarea numărului de locuri alocat pentru învăţământul superior militar în anul universitar 2023-2024, în limitele impuse de acreditările naţionale şi capacitatea de şcolarizare a instituţiilor de învăţământ superior, pentru a forma personal calificat necesar încadrării structurilor militare.

ADVERTISING

În cadrul şedinţei va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor de infrastructură publică de sănătate cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Sănătate şi din împrumuturi contractate cu Instituţiile Financiare Internaţionale.

Amintim că și în Sănătate sunt proteste, joi urmând să fie organizată o manifestație de amploare la Guvern, ce se va încheia cu un marș pe străzile Capitalei. Programul AICI


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇