Scandal în ședința de guvern: USR PLUS amenință cu moțiunea de cenzură. Cîțu face, nervos, primele declarații

Scandal în ședința de guvern: USR PLUS amenință cu moțiunea de cenzură. Cîțu face, nervos, primele declarații

Ședința de guvern de astăzi s-a lăsat cu scandal, iar întrunirea Executivului a fost suspendată, urmând ca aceasta să fie reluată diseară, la ora 19:00.

Motivul oficial transmis de Guvern a fost ca miniștrii să poată să meargă în Parlament. Surse politice spun că a existat însă o ceartă între guvernanți, din cauza faptului că pe ordinea de zi a fost introdus programul de investiții „Anghel Saligny”, deși nu era prevăzut pe agenda oficială.

Și, chiar dacă nu au făcut-o direct, atât Dan Barna, cât și Florin Cîțu au confirmat informația, prin ieșirile nervoase pe care le-au avut ulterior. Ajuns la Parlament, premierul a negat că ar fi fost vreo problemă de legalitate în adoptarea ordonanței pentru programul Anghel Saligny, așa cum acuzase USR PLUS.

„Dacă există un dubiu undeva, întrebăm Secretariatul General și mi se răspunde. Am întrebat SGG dacă procedurile legale de avizare au fost respectate și au fost respectate”, a declarat Cîțu.

ADVERTISING

Întrebat dacă are sau nu toate avizele necesare proiectul de OUG, în special cel de la Ministerul Justiției, premierul a evitat să răspundă clar: „Eu nu am cerut așa ceva, am cerut procedura legală”.

„Nu a fost adopat pentru că aveam un aviz de la Finanțe cu observații, care este acum procesat și a trebuit să vină la ședință. Vom reveni la ora 19:00 (în ședința de guvern - n.red.)”, a mai explicat prim-ministrul întrebat de ce nu a fost adoptat proiectul dacă totuși SGG a precizat că procedura a fost respectată.

Referitor la faptul că USR PLUS a amenințat cu ieșirea de la guvernare în cazul adoptării controversatului proiect, premierul a evocat, pe ton tot mai nervos, declarații recente ale partenerilor: „Acum două zile știu că au luat o decizie să nu iasă de la guvernare”.

A amenințat USR PLUS cu moțiunea?

Despre amenințările cu moțiunea de cenzură, Cîțu a spus că nu au fost făcute în cadrul ședinței de astăzi, dar a refuzat să confirme sau să infirme dacă au fost făcute într-un alt cadru.

ADVERTISING

„În ședință nu s-a întâmplat acest lucru. Eu sper că v-ați obișnuit cu mine că nu spun din discuțiile pe care le am cu partenerii mei de coaliție niciodată. Eu vă spun că nu a fost această discuție în ședința de guvern”, a replicat premierul.

Întrebat dacă totuși crede că USR PLUS va face acest pas, Cîțu a răspuns: „Este vorba despre un proiect care dezvoltă România. Este vorba despre un proiect care a primit observațiile USR prezentate într-o ședință a coaliției de acum două săptămâni. Observațiile, criteriile pe care dna președinte a Senatului, Anca Dragu, le-a citit în ședința coaliției de acum două săptămâni, cred, sau trei, au fost aprobate, acceptate de mine și introduse”.

Cîțu e convins că OUG va trece

Apoi, premierul s-a arătat încrezător că „acest proiect va trece”.

„Dacă are toate procedurile legale și avizele, bineînțeles că va trece”, a subliniat el.

ADVERTISING

În schimb, o sursă a declarat pentru SpotMedia.ro că premierul Cîțu i-a anunțat pe liberali, la Parlament, că PNDL3 a fost deja adoptat.

Se rupe coaliția? Ce spune Orban

La declarații a ieșit și președintele PNL, Ludovic Orban, care a precizat că va face „tot ce e posibil pentru a menține coaliția și, în același timp, pentru a adopta programul de investiții”.

Întrebat dacă premierul are nevoie de adoptarea PNDL 3, pentru că Congreul liberalilor bate la ușă, iar cei doi sunt contracandidați la șefia formațiunii, Orban a răspuns că speră că nu.

„Sper că motivul real al adoptării acestui proiect este cel real, sper că adoptarea se face pentru scopul real pentru care eu m-am luptat atâta timp – dezvoltarea infrastructurii în comunitățile locale”.

În fine, liderul PNL a subliniat că proiectul poate fi adoptat azi, „dacă îndeplinește condițiile legale, cu acordul partenerilor de coaliție”.

USR PLUS: Noaptea ca hoții a devenit ziua în amiaza mare

Puțin după ce Cîțu a terminat declarațiile a trecut pe lângă jurnaliști, val-vârtej, și Dan Barna. El a refuzat să facă declarații, intrând direct la ședință.

A atacat public însă deputatul USR PLUS Iulian Bulai.

„PNDL trebuie avizat de Ministerul Justiției și Ministerul Transporturilor. În plus trebuie să conțină criterii clare de alocare. Nu șpăgi pentru clientela locală abonată la banul public. PNDL nu poate fi un ciubuc/ peșcheș/ bacșiș pe care îl folosește PNL în campania internă pentru a câștiga delegați. PNL trebuie să înceteze să se comporte ca un adolescent rebel. La 150 de ani vechime mă așteptam la mai multă cumpătare și înțelepciune. Avem o țară de guvernat împreună”, subliniază el pe Facebook.

“Noaptea ca hoții” e deja demodat. “Ziua în amiaza mare” e la modă acum. PNDL trebuie avizat de Ministerul Justiției...

Publicată de Iulian Bulai pe Miercuri, 1 septembrie 2021

Ședința cu scandal

Ședința de guvern a început la ora 11:00, dar cu puțin timp înainte de ora 13:00 a fost suspendată. Întrunirea va fi reluată la ora 19:00.

OUG pentru programul Anghel Saligny a fost introdusă de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, pe agenda suplimentară a ședinței de guvern.

Conform unor surse, miniștrii USR PLUS au protestat față de această decizie a prim-ministrului și au refuzat adoptarea.

Motivul, potrivit televiziunilor de știri, a fost că programul încă nu ar avea toate avizele, pentru că ultima sa formă nu a ajuns la Ministerul Justiției și nu are aviz nici din partea Consiliului Economic și Social.

Vicepremierul Dan Barna s-a certat cu premierul Florin Cîțu din acest motiv. Barna ar fi cerut desființarea Secției Speciale, la schimb pentru susținerea PNDL-ului lui Cîțu, dar premierul ar fi ripostat, spunând că nu acceptă să fie șantajat.

Conform unor surse citate de G4Media, imediat după suspendarea șefinței, liderii USR PLUS au decis să se reunească în ședință pentru a stabili pașii următori în cazul unei eventuale acutizări a crizei. Potrivit sursei citate, pe masă ar fi chiar și depunerea unei moțiuni de cenzură.

De altfel, surse citate de Europa Liberă arată că Barna l-ar fi amenințat pe Cîțu față în față: „Dacă treci asta, mergem la grupul parlamentar acum și inițiem moțiune de cenzură". Surse din USR PLUS au dezvăluit pentru Europa Liberă că Dan Barna discutase anterior cu miniștrii săi și stabiliseră să se retragă din ședința de guvern, dacă va exista PNDL 3 pe ordinea de zi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇