Șapte senatori ai Puterii merg în Dubai: Ce vor face acolo și care sunt costurile

Șapte senatori ai Puterii merg în Dubai: Ce vor face acolo și care sunt costurile

O delegație formată din 7 senatori, toți din coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR, dar din care lipsește chiar președintele Senatului, Florin Cîțu, va participa în perioada 12-18 decembrie la Expo 2020, eveniment organizat în Dubai.

Oportunitatea și costurile totale ale acestui demers au generat o serie de replici acide între politicieni, precum și dezbateri în spațiul public.

Amânată din noiembrie, decizia a fost pusă luni pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului și votată, în baza unui memorandum care include și lista cu cheltuieli.

deviz-cheltuieli-senat-dubai
Foto: Spotmedia.ro

Delegația Senatului în Dubai este formată din:

  • Alina Gorghiu (PNL)
  • Daniel Fenechiu (PNL)
  • Eugen Țapu-Nazare (PNL)
  • Florian Bodog (PSD)
  • Radu Oprea (PSD)
  • Istvan Lorant Antal (UDMR)
  • Lorand Turos (UDMR)

Acuzați de jurnaliști că fac turism de lux pe bani publici, unii dintre aceștia au dat câteva explicații, la Parlament.

Iată declarațiile înregistrate de colegii de la postul public de televiziune:

Șapte senatori ai coaliției PNL-PSD-UDMR pleacă în Dubai pentru o dezbatere la Expo 2020

Din păcate, mediul de afaceri din România nu va putea fi prezent. Vă aduc aminte că, în 2019, când eram ministru la Mediul de Afaceri, exista posibilitatea de a organiza misiuni economice, pentru că funcționa programul de promovare a exporturilor. Din păcate, ministrul Năsui, când a venit la minister, a oprit acel program”, a declarat Radu Oprea (PSD), întrebat de jurnaliști de ce merg în Dubai 7 senatori, nu reprezentanți ai mediului de afaceri.

ADVERTISING

La scurt timp, fostul ministru Claudiu Năsui (USR) a reacționat pe Facebook, făcând trimitere la o decizie luată în timpul luna aprilie și prezentată atunci într-o conferință de presă.

”(…)Domnul Oprea face referire la schema de mers la târguri, unul dintre programele de sifonat banii statului din Ministerul Economiei. Ei erau obișnuiți să plece în vacanță pe banii statului și noi, oameni răi, i-am oprit. Vă dați seama cât au suferit timp cât am fost în Guvern, pentru că n-au putut să se lăfăie din banii noștri?

Hai să ne uităm puțin și la ce diurnă primesc senatorii pentru efortul de a pleca o săptămână într-o vacanță de vis în Dubai, cu toate lucrurile plătite. Doar ca să știți, diurnele celor 7 senatori sunt de 3.000 de dolari
”, a scris miercuri pe Facebook Claudiu Năsui.

Radu Oprea, unul dintre cei 7 senatori care pleacă într-o vacanță în Dubai pe banii statului, zice că pleacă din cauza...

Publicată de Claudiu Nasui pe Marţi, 7 decembrie 2021

Expoziția mondială 2020 are ca temă principală „Conectarea minților, Crearea Viitorului”, iar România se numără printre țările care sunt prezente cu un pavilion propriu.

Pavilionul României ???????? la Expo 2020 Dubai ???????? a găzduit, marți, 7️⃣ decembrie, vizita ministrului delegat pentru sport...

Publicată de Pavilionul Romaniei Expo 2020 Dubai pe Miercuri, 8 decembrie 2021

Doi dintre liberalii care fac parte din delegație, Alina Gorghiu și Relu Fenechiu, nu au răspuns invitației de a explica prezența lor în Dubai și obiectivele pe care și le-au propus.

ADVERTISING

În schimb, Lorant Antal (UDMR) a avut amabilitatea de a răspunde la întrebări, pentru cititorii Spotmedia.ro:

Lorant Antal: Sunt evenimente organizate în colaborare cu instituții europene, de MAE

”Este vorba despre o deplasare oficială la un eveniment extrem de important. Expoziția Mondială din Dubai (expoziție care din secolul XIX se face cam la fiecare doi ani) nu s-a mai organizat în 2020 (din cauza pandemiei - n.red.) și se face anul acesta. Toate țările participă cu un pavilion național.

Ministerul Economiei, sub egida fostului ministru Claudiu Năsui, din păcate, a încetat acel program de promovare a exporturilor, ceea ce înseamnă că, dacă antreprenori din România doresc să participe la un astfel de eveniment, atunci trebuie să facă asta pe costurile lor.

Perioada în care mergem este Săptămâna Eficienței Energetice, eu sunt președintele Comisiei de energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul României. O să fie evenimente în legătură cu acest aspect, o să fie evenimente organizate împreună cu Comisia Europeană, o să fie evenimente organizate de către Ministerul Educației și Consiliul Rectorilor tot în cadrul pavilionului național, o să fie și evenimente organizate de către Departamentul Dezvoltării Durabile împreună cu ONU.

ADVERTISING

Dacă vă uitați și la participanții din delegație, pe lângă faptul că vin vicepreședinții Senatului, participanții fac parte și din comisii de specialitate – vin membri din Comisia Economică, din Comisia de Energie.

Vom avea întrevederi, sperăm, împreună cu omologii noștri din cadrul Consiliului Național Federal al Emiratelor.

Este un eveniment absolut normal. Până la urmă, demnitarii aleși au și acel rol de reprezentare. Mergem în cadru instituțional.

Vine întrebarea retorică: Dacă nu se făcea Expo 2020 în Dubai, mai exista această curiozitate din partea presei? Eu înțeleg că Dubai are multe clădiri înalte, vremea e bună, poate sunt și palmieri. Dar noi mergem într-un cadru oficial, organizat de către Ministerul Afacerilor Externe al României, și participanții reprezintă instituția statului. Cred că este un lucru absolut normal.

Mergem în hoteluri normale și, pentru că anumite costuri sunt foarte bine delimitate de lege, la cazare noi o să trebuiască să plătim în plus din banii noștri, dar asta este o altă discuție.

Lucrurile sunt foarte clare, foarte transparente. Sunt evenimente organizate în colaborare cu instituții europene, de MAE. Poate o să avem întrevederi și cu Ministrul de stat pentru Cooperare internațională.

Avem un program destul de clar, dar cum bine știți astfel de programe nici la nivelul cel mai înalt nu sunt bătute în cuie până în ultima secundă. Există un program pregătit în prealabil, sunt programe punctate, sunt programe confirmate pentru noi, iar noi mergem acolo ca să participăm la ele.

Este Săptămâna Eficienței Energetice și, oricum, Expo Dubai 2020 ca și tematică principală are în vedere încălzirea globală, discuții despre un mediu înconjurător mult mai bun, mult mai sănătos, are în focus energiile regenerabile.

Iar România este în plină pregătire pentru ”Fit for 55”, privind emisiile de CO2, și știm foarte bine că România a semnat acel acord prin care până în 2050 trebuie să le reducem, există un Green Deal (Pactul verde al UE), iar noi suntem aleșii poporului.

Pe o logică de specialitate și pe o logică politică, noi suntem repartizați pe comisii de specialitate, care au rolul de a legifera în domenii specifice. Eu sunt membru în Comisia Economică și sunt președintele Comisiei de Energie din Senat.

Și cu astfel de probleme ne ocupăm, în afară de faptul de a ne reprezenta alegătorii și problemele care vin din circumscripții. Eu sunt din Circumscripția 21 Harghita, în fiecare weekend sunt acasă, în fiecare weekend am întâlniri cu alegătorii, în fiecare weekend când mă întorc în București mă întorc cu multe, multe probleme, care poate pentru un bucureștean par minore, pentru noi, cei de acolo, sunt extrem de importante.

Eu cred că și pentru reprezentativitatea noastră, ca și țară și ca for legislativ, este extrem de important să participăm. Dacă Expo 2020 s-a făcut în Dubai, unde sunt zgârie-nori și palmieri, ar fi trebuit să luăm decizia că mai bine nu participăm, fiindcă e soare acolo?

Eu cred că nu avem nimic de ascuns, nu este niciun secret, totul este foarte clar, foarte transparent. Nu o să ne cerem scuze că participăm. Dacă Expo 2020 era în Sofia, cred că nimeni nu era interesat”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇