S-au numărat toate voturile în Republica Moldova: Partidul Maiei Sandu câștigă detașat şi obţine 63 din cele 101 mandate, în Parlament

S-au numărat toate voturile în Republica Moldova: Partidul Maiei Sandu câștigă detașat şi obţine 63 din cele 101 mandate, în Parlament

Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate, organizate duminică, potrivit rezultatelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

CEC a anunţat luni finalizarea centralizării proceselor verbale din toate cele 2.150 de secţii de votare deschise atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în străinătate.

Rezultatele indică victoria PAS cu 52,8% din totalul voturilor valabil exprimate. Astfel, partidul Maiei Sandu a obţinut 774.754 de voturi din totalul celor 1.467.205 valabil exprimate.

Moldova-voturi
Foto: Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

PAS a depăşit categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de doar 27,17% din electorat, reprezentând 398.678 alegători.

ADVERTISING

Datele CEC arată că Partidul Politic "Şor" (PPŞ) a beneficiat de susţinerea a 5,74% dintre alegători (84.185 voturi), acesta fiind urmat de Blocul Electoral "Renato Usatîi", cu 4,10% din voturile alegătorilor (60.100 voturi).

Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr - 2,33% (34.181 voturi) şi Partidul Democrat din Moldova - 1,81% (26.542 voturi).

PAS obţine 63 din cele 101 de mandate ale noului Parlament

Astfel, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, va deţine 63 din cele 101 mandate în noul Parlament al Republicii Moldova, potrivit calculelor făcute de portalul alegeri.md.

ADVERTISING

BECS, care a fost votat de doar 27,17% din electorat, a obţinut 32 de mandate de deputaţi, în timp ce PPŞ, care a obţinut în alegerile de duminică un scor de 5,74%, va avea şase mandate de deputaţi.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuie să întrunească 5% din voturile valabil exprimate, iar blocurile electorale 7%.

Iată cum au decurs alegerile de duminică din Republica Moldova

Citește și: Cum a reușit partidul Maiei Sandu să obțină de unul singur majoritate parlamentară la Chișinău dar şi A cui este victoria și cum îi zice secretului Moldovei

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇