Reacţia lui Orban la revocarea lui Nazare: Nu există niciun motiv serios pentru a susţine această remaniere. Nu a avut acordul meu

Reacţia lui Orban la revocarea lui Nazare: Nu există niciun motiv serios pentru a susţine această remaniere. Nu a avut acordul meu

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a precizat joi că premierul Florin Cîţu nu a avut acordul său pentru revocarea ministrului de Finanţe.

„Ce m-a deranjat cel mai mult este faptul că a fost invocat acordul meu. Nu a avut nici acordul meu, nici al forurilor statutare ale PNL.

De asemenea, ştiţi foarte bine că la şedinţa coaliţiei este adevărat că am fost prezent împreună cu domnul preşedinte Barna, cu domnul preşedinte Hunor şi ceilalţi colegi din coaliţie, dar domnul prim-ministru nu a fost prezent", a declarat Orban, aflat la Alexandria.

În plus, liderul PNL crede că nu există niciun motiv serios pentru a susţine această remaniere a lui Alexandru Nazare.

ADVERTISING

"Din punctul meu de vedere, nu există niciun motiv serios pentru a susţine această remaniere (...) consider că această propunere de revocare nu are la bază motive obiective", a spus Orban.

Cât despre ce i se reproşează lui Nazare, liderul PNL a subliniat că ministrul şi-a atins obiectivele stabilite.

"Eu am urmărit pentru că am capacitatea de a evalua activitatea miniştrilor noştri şi în privinţa activităţii ministrului de Finanţe chiar avem motive de mândrie, nu de remaniere.

Ratingurile de ţară, menţinerea sau îmbunătăţirea ratingurilor de ţară, modul în care a gestionat situaţia bugetară. Suntem pe un deficit bugetar mai mic cu 1,6% faţă de anul trecut şi pe prognoză avem un deficit bugetar anul acesta sub 7%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din punct de vedere al încasărilor bugetare, avem o creştere de 23%, vă vorbesc de datele pe luna mai, faţă de 2020 şi de 18% faţă de 2019.

În ceea ce priveşte veniturile fiscale, care sunt venituri care reflectă gradul de colectare, există o creştere de 29%. Au fost depăşite obiectivele de încasare la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte digitalizarea, s-au făcut paşi serioşi. La ora actuală sunt colectate la serverele ANAF peste 85.000 de case de marcat cu transmitere digitală. Aproape toţi contribuabilii importanţi au fost conectaţi la casele de marcat", a înşirat Orban realizările lui Nazare la Finanţe.

ADVERTISING

"Nu mă întrebaţi pe mine, trebuie să ştiţi, eu am avut alte propuneri pentru Ministerul de Finanţe, cel care l-a propus pe domnul Nazare a fost domnul Florin Cîţu", a ţinut să precizeze Orban.

Liderul PNL a mai fost întrebat şi despre viitorul ministru şi a spus că statutul partidului prevede ca numele să fie votat în Biroul Politic Naţional:

"Viitorul ministru de Finanţe ar trebui decis conform statutului PNL şi anume prin prezentarea de candidaturi şi prin vot în BPN. În mod normal, orice astfel de discuţie ar fi trebuit să fie făcută şi în PNL, şi în coaliţie."

Când jurnaliştii au presupus că Florin Cîţu are de gând să rămână interimar la Finanţe 45 de zile pentru a trece în mandatul său rectificarea bugetară din august, Orban a replicat: "Aş vrea să sper că nu e nicio legătură între revocarea domnului Nazare şi rectificarea bugetară".

Asta după ce surse liberale au declarat pentru diverse surse de presă că Nazare s-ar fi opus unor alocări bugetare decise de Cîţu pentru diverse primării.

Pe de altă parte, în locul lui Nazare, spun surse politice, Florin Cîțu l-ar putea numi pe liberalul Dan Vîlceanu, apropiat al său.

Deputatul Dan Vîlceanu, președintele PNL Gorj, se numără printre cei 40 de liberali care l-au flancat pe Florin Cîţu când și-a anunțat candidatura la șefia partidului.

"Vreau să cred, deşi mi-e foarte greu, că nu există nicio legătură între faptul că Alexandru Nazare nu a apărut în poză şi faptul că a fost demis. Aş vrea să cred că nu e aşa, o răzbunare a premierului, deşi mi-e foarte greu", a mai spus Orban, referindu-se la fotografia cu liberalii care îl susţineau pe Cîţu la lansarea candidaturii sale la şefia PNL.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, că l-a dat afară pe Alexandru Nazare din funcţia de ministru al Finanţelor.

Premierul a spus că momentan nu s-a luat o decizie despre cine îi va lua locul lui Nazare.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat deja revocarea lui Alexandru Nazare, iar Florin Cîţu revine la Finanţe, ca interimar.

Iată şi primele reacţii la revocare de la PSD şi USR PLUS:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇