Cîţu l-a dat afară pe ministrul de Finanţe, după ce Nazare a refuzat să îşi dea demisia

Cîţu l-a dat afară pe ministrul de Finanţe, după ce Nazare a refuzat să îşi dea demisia

Florin Cîțu l-a revocat, joi, pe ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare.

Decretul a fost trimis deja către președintele Klaus Iohannis, a anunțat premierul, care a precizat că i-a cerut demisia lui Nazare, acesta a refuzat şi a spus că preferă să fie revocat din funcţie.

Cîţu a anunţat că el va asigura interimatul la Finanţe, până la numirea unui nou ministru.

El a precizat că a discutat cu liderii coaliţiei, marți seară, despre această remaniere și i-a cerut ministrului de Finanțe demisia. După ce Nazare a refuzat, joi dimineaţă, s-a întâlnit iar cu toţi liderii coaliţiei și i-a anunțat că îl va revoca pe ministru.

”După o discuție, marti seară, cu membrii coaliției, i-am anunțat că doresc revocarea ministrului de Finanțe. Domnul Alexandru Nazare ne-a comunicat că nu dorește să demisioneze și că preferă să fie revocat.

Am trimis și propunerea de revocare președintelui Klaus Iohannis și propunerea ca eu să preiau interimatul”, a relatat Cîțu, la finalul şedinţei de guvern de joi dimineaţa.

ADVERTISING

Administraţia Prezidenţială a confirmat, ulterior, că cererea de revocare a ajuns la Cotroceni.

Premierul a spus că este posibil să trimită Corpul de Control la Ministerul Finanțelor.

Ce îi reproșează lui Nazare

Referitor la motivele revocării, Florin Cîțu a declarat că s-a făcut o evaluare a celor șase luni de mandat și s-a constatat că există proiecte întârziate, legate de fonduri europene și evaziune fiscală.

”Decizia am luat-o după o analiză făcută la 6 luni de zile. În ceea ce privește motivele, sunt mai multe lucruri, dar, pe scurt, avem proiecte întârziate la Ministerul Finanțelor, legate de fonduri europene și evaziune fiscală. Acolo avem cele mai mari întârzieri de proiecte”, a susţinut premierul.

Reacția lui Nazare

În replică, Alexandru Nazare spune că nu și-a dat demisia, pentru că a avut motive întemeiate. El a precizat că și-a făcut treaba și a avut rezultate vizibile, apreciate de premier.

ADVERTISING

”Mi-am făcut treaba, am rezultate vizibile, apreciate chiar de el (de premier, n.red.) de multe ori și reflectate în evaluările instituțiilor internaționale. I-am spus premierului că stăm bine cu execuția bugetară și că nu am motive întemeiate să îmi înaintez o demisie.

Am considerat că este înțelept, în această perioadă, să îmi mențin neutralitatea politică, prin prisma poziției de ministru al Finanțelor”, a declarat Alexandru Nazare, pentru blogul radu-tudor.ro.

Cine ar putea fi noul ministru de Finanțe

În locul lui Nazare, spun surse politice, Florin Cîțu l-ar putea numi pe liberalul Dan Vîlceanu, apropiat al său.

Întrebat despre aceste zvonuri, premierul a răspuns că momentan nu s-a luat o decizie despre cine îi va lua locul lui Nazare.

”Nu avem nicio propunere în acest moment pentru MFP. Ne vom asigura că toate proiectele întârziate sunt repornite”, a declarat Cîțu.

ADVERTISING

Deputatul Dan Vîlceanu, președintele PNL Gorj, se numără printre cei 40 de liberali care l-au flancat pe Florin Cîţu când și-a anunțat candidatura la șefia partidului.

Nu e nevoie de aprobare în PNL

Întrebat dacă liderii PNL s-au pronunțat cu privire la această revocare și dacă a existat un vot în Biroul Permanent Național al partidului pe această temă, Florin Cîțu a spus că decizia de revocare a unui ministru e strict atributul premierului.

”Este decizia si atributul premierului. Am vorbit cu membrii coaliției, niciun membru al coaliției nu s-a opus”, a afirmat Cîțu.

Discuții tensionate între Cîțu și Orban?

Potrivit unor surse politice citate de News.ro, liderul PNL Ludovic Orban şi premierul Florin Cîțu ar fi avut miercuri seară o discutie tensionată, miza fiind rectificarea bugetară, în contextul congresului PNL.

Alexandru Nazare le-ar fi transmis că nu e de acord cu alocări preferenţiale în funcţie de opţiunea primarilor pentru un candidat sau altul.

În schimb, potrivit Antena3, liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că nu a fost anunțat despre această intenție a premierului și că el este mulțumit de activitatea tuturor miniștrilor liberali.

La ora 11.15, practic în timpul ședinței de guvern, Alexandru Nazare a scris pe Facebook că azi a fost majorat bugetul maxim al schemei de ajutor de stat și că a fost sectorul construcțiilor a fost introdus în rândul beneficiarilor eligibili ai schemei de ajutor de stat.

În ședința de Guvern de astăzi am majorat bugetul maxim al schemei de ajutor de stat institutită prin HG 807/2014 la...

Publicată de Alexandru Nazare pe Joi, 8 iulie 2021

Nazare e al doilea ministru dat afară de Cîțu

Alexandru Nazare este al doilea ministru demis de Cîțu, după cel al Sănătății, Vlad Voiculescu, dat afară în luna aprilie.

La finalul lunii iunie, premierul Florin Cîţu spunea că nu-şi doreşte, pe termen scurt, o remaniere.

El a subliniat însă că va lua o astfel de decizie dacă va vedea că aceasta va duce la un guvern mai puternic, un guvern care va implementa mai repede măsurile asumate prin programul de guvernare.

"Niciodată nu-mi doresc o remaniere. Nu îmi doresc o remaniere. V-am spus, aceste lucruri se întâmplă doar dacă văd că acea decizie va duce la un guvern mai puternic, un guvern care va implementa măsurile mai repede", a declarat Florin Cîţu, la TVR 1, întrebat dacă are în vedere pe termen scurt o remaniere.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇