Rata de infectare a trecut de 3 la mie în București, dar autoritățile decid noile restricții abia luni. Cum justifică Orban întârzierea și ce măsuri a anunțat

Rata de infectare a trecut de 3 la mie în București, dar autoritățile decid noile restricții abia luni. Cum justifică Orban întârzierea și ce măsuri a anunțat

Premierul Ludovic Orban a dat, duminică seara, câteva explicații despre faptul că duminică nu a fost convocat Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, deși în București rata de infectare a trecut de 3 la mie.

Duminică, autoritățile au anunțat că în Capitală coeficientul infectărilor cu noul coronavirus cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este de 3,02, ceea ce ar impune măsuri speciale. În acest sens, ar fi trebuit convocat Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, însă prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat că nu va face acest lucru duminică, ci abia luni, pentru că nu s-a depășit rata așa mult.

ADVERTISING

Prim-ministrul a spus, referitor la acest lucru, că termenul de transmitere a informației pe care îl are DSP este de 24 de ore și termenul Comitetului pentru Situații de Urgență este de maximum 48 de ore din momentul atingerii pragului de 3 la mie.

Precizările vin în condițiile în care luni elevii se vor duce la școală, deși unitățile de învățământ ar trebui închise în momentul în care se trece acest prag de 3 la mie.

Elevii din București se duc luni la școală, chiar dacă rata de infectare a depășit 3 la mie

Toate măsurile se adoptă în baza legii și a hotărârii de guvern. Termenul de transmitere a informației pe care îl are DSP este de 24 de ore și termenul Comitetului pentru Situații de Urgență este de maximum 48 de ore din momentul atingerii pragului de 3 la mie.

Ludovic Orban
ADVERTISING

Masca devine obligatorie, se închid școlile și restaurantele

În schimb, prim-ministrul a precizat ce măsuri vor fi în vigoare după ce se întrunește Comitetul pentru Situații de Urgență. Masca sanitară va fi obligatorie peste tot în aer liber, iar școlile se vor închide.

De asemenea, se vor închide restaurantele în interior, la fel și cinematografele, sălile de concerte și teatrele. Aceste restricții vor fi în vigoare timp de două săptămâni.

Principalele măsuri sunt cunoscute din hotărârea de guvern. În primul rând, obligativitatea portului măștii în toate spațiile deschise, alături de cele închise. Doi, suspendarea cursurilor școlare și organizarea cursurilor în sistem online în toate școlile. Trei, suspendarea activităților în teatre, cinematografe, restaurante, cafenele în spații închise. Acestea sunt principalele măsuri adoptate. Ele sunt cunoscute și vor trebui implementate (...)

Bucureștiul nu este singurul oraș care a depășit rata de 3 la mie. Mai e Alba Iulia, unde deja sunt luate astfel de decizii. Și noi trebuie să ne adaptăm la orice situație. Dacă e depășit indicele, trebuie luate măsurile.

Ludovic Orban
ADVERTISING

Carantinare?

Întrebat despre carantinarea Capitalei, premierul a spus că e prea devreme pentru a vorbit despre această posibilitate. Însă, el a punctat că măsurile vor fi în vigoare 14 zile, odată ce sunt adoptate.

O astfel de decizie este prematur să vorbim despre asta. Cert este că 14 zile după depășirea indicelui aceste măsuri vor fi în vigoare: mască obligatorie, desfășurarea activităților școlare în sistem online și suspendarea activităților la restaurante, cinematografe, săli de concerte.

Ludovic Orban

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă are la dispoziție cel mult 48 de ore pentru a se reuni și a decide ce noi restricții se vor impune în București după ce incidența infectării cu noul coronavirus a trecut de 3 la mie.

Autoritățile au anunțat, duminică, 3.920 de cazuri noi de COVID, depistate după procesarea a 19.507 de teste. 

În Bucureşti incidenţa cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori este de 3,02. În Capitală s-au înregistrat 770 de cazuri noi.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇