Răspunsul lui Iohannis când a fost întrebat, din nou, despre costul deplasărilor externe (Video)

Răspunsul lui Iohannis când a fost întrebat, din nou, despre costul deplasărilor externe (Video)

Preşedintele Klaus Iohannis refuză în continuare să informeze publicul despre costurile deplasărilor externe, subiect aflat de-a lungul timpului în centrul dezbaterilor.

Un jurnalist ”Recorder” i-a pus de mai multe ori șefului statului, la finalul unui eveniment public, întrebări legate de desecretizarea costurilor de transport cu avioane private.

”Domnule președinte, 40.000 de cetățeni vă cer desecretizarea cheltuielilor de călătorie. Ce le răspundeți?”, a fost întrebarea.

Președintele, care se afla alături de Nicolae Ciucă, s-a uitat spre jurnalist, apoi s-a întors cu spatele și a continuat discuția cu liderul PNL.

ADVERTISING

Dar jurnalistul a insistat: ”Sunt 40.000 de email-uri pe care le-ați primit individual. V-au informat consilierii dvs în legătură cu acest subiect?”

Klaus Iohannis s-a întors spre jurnalist și a spus un simplu ”mulțumesc”, zâmbind.

Jurnalistul l-a întrebat dacă va desecretiza aceste contracte și dacă le va răspunde cetăţenilor, însă președintele s-a urcat în mașină și a plecat, fără să ofere niciun răspuns.

Răspunsul președintelui Iohannis la o întrebare adresată de 40.000 de români

Ce le răspunde președintele Iohannis celor 40.000 de români care i-au cerut în scris să desecretizeze costurile de călătorie cu avioane private. www.recorder.ro/transparenta

Publicată de Recorder pe Marţi, 19 decembrie 2023

După ce Klaus Iohannis a anunţat că va instrui biroul de presă să informeze despre costurile turneului oficial din Africa, Administrația Prezidențială a spus recent că nu e posibil.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Motivul? ”Detalierea cheltuielilor necesare pentru aceste deplasări externe, pe destinaţii, perioade şi categorii, nu este posibilă, întrucât această operaţiune poate genera situaţii de încălcare a prevederilor legale referitoare la protecţia informaţiilor clasificate”, se arată într-un răspuns al Administrației Prezidențiale pentru News.ro.

Informaţiile referitoare la organizarea şi desfăşurarea zborurilor speciale intră sub incidenţa legislaţiei naţionale din domeniul protecţiei informaţiilor clasificate, context în care contractele pentru prestarea serviciilor de executare a zborurilor speciale sunt documente care conţin date şi informaţii clasificate, în integralitate. Pe cale de consecinţă, nicio informaţie din cuprinsul sau asociată acestora nu poate fi comunicată”, arată Biroul de Presă al Administraţiei Prezidenţiale.

ADVERTISING

Costurile deplasărilor oficiale ale şefului statului au fost de-a lungul timpului în centrul dezbaterilor publice. Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat de reporterul Libertatea, în timpul vizitei în Cabo Verde, de ce nu face publice cheltuielile deplasărilor.

”Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României faţă de continentul african. Avem o nouă strategie faţă de Africa şi ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa. Şi chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja şi dacă vreţi să fiu foarte concentrat: prin acest turneu am repus România pe radarul african. Cred că românii apreciază. În ce priveşte cheltuielile, sigur că aceste lucruri vin cu nişte cheltuieli, voi instrui serviciul presă să vă dea o informare conform legii”, a spus şeful statului.

Jurnalista Recorder Anca Simina a anunţat, în luna mai, că a dat în judecată Administraţia Prezidenţială „cerând instanţei să oblige statul la transparenţă”, după repetate solicitări pentru a afla care sunt costurile legate de închirierea aeronavelor cu care preşedintele Klaus Iohannis se deplasează în vizitele externe, încercări la care răspunsul a fost acelaşi şi anume că informaţiile sunt clasificate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇