Ce transmite Președinția după ce Iohannis a spus că instruiește biroul de presă să informeze despre costurile turneului în Africa

Ce transmite Președinția după ce Iohannis a spus că instruiește biroul de presă să informeze despre costurile turneului în Africa

După ce Klaus Iohannis a anunţat că va instrui biroul de presă să informeze despre costurile turneului oficial din Africa, în perioada 14-23 noiembrie, Administrația Prezidențială spune acum că nu e posibil.

Motivul? ”Detalierea cheltuielilor necesare pentru aceste deplasări externe, pe destinaţii, perioade şi categorii, nu este posibilă, întrucât această operaţiune poate genera situaţii de încălcare a prevederilor legale referitoare la protecţia informaţiilor clasificate”, se arată într-un răspuns al Administrației Prezidențiale pentru News.ro.

ADVERTISING

Informaţiile referitoare la organizarea şi desfăşurarea zborurilor speciale intră sub incidenţa legislaţiei naţionale din domeniul protecţiei informaţiilor clasificate, context în care contractele pentru prestarea serviciilor de executare a zborurilor speciale sunt documente care conţin date şi informaţii clasificate, în integralitate. Pe cale de consecinţă, nicio informaţie din cuprinsul sau asociată acestora nu poate fi comunicată”, arată Biroul de Presă al Administraţiei Prezidenţiale.

În ceea ce priveşte cheltuielile cu cazarea în turneu, Administraţia Prezidenţială a transmis că acestea sunt disponibile prin intermediul cadrului de transparenţă în materie de execuţie bugetară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Pe pagina de internet a Administraţiei Prezidenţiale sunt publicate informaţii despre bugetul anual al instituţiei, fapt ce permite luarea la cunoştinţă de către orice persoană interesată a cheltuielilor reprezentând deplasările externe ale delegaţiilor conduse de Preşedintele României, în fiecare an”, a transmis Președinția.

Cu alte cuvinte, cine este interesat poate intra pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale și să calculeze singur.

Singura informaţie la care Biroul de Presă a răspuns a fost cea legată de componenţa delegaţiei oficiale a preşedintelui Klaus Iohannis.

ADVERTISING

Costurile deplasărilor oficiale ale şefului statului au fost de-a lungul timpului în centrul dezbaterilor publice. Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat de reporterul Libertatea, în timpul vizitei în Cabo Verde, de ce nu face publice cheltuielile deplasărilor.

”Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României faţă de continentul african. Avem o nouă strategie faţă de Africa şi ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa. Şi chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja şi dacă vreţi să fiu foarte concentrat: prin acest turneu am repus România pe radarul african. Cred că românii apreciază. În ce priveşte cheltuielile, sigur că aceste lucruri vin cu nişte cheltuieli, voi instrui serviciul presă să vă dea o informare conform legii”, a spus şeful statului.

Jurnalista Recorder Anca Simina a anunţat în luna mai că a dat în judecată Administraţia Prezidenţială „cerând instanţei să oblige statul la transparenţă”, după repetate solicitări pentru a afla care sunt costurile legate de închirierea aeronavelor cu care preşedintele Klaus Iohannis se deplasează în vizitele externe, încercări la care răspunsul a fost acelaşi şi anume că informaţiile sunt clasificate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇