Prima decizie după întâlnirea Biden - Putin. SUA vor impune noi sancțiuni Rusiei

Prima decizie după întâlnirea Biden - Putin. SUA vor impune noi sancțiuni Rusiei

Statele Unite vor impune noi sancțiuni Rusiei, acuzând regimul Putin că l-a otrăvit pe opozantul rus Aleksei Navalnîi, a anunţat duminică Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden.

„Suntem pe cale să pregătim o altă serie de sancţiuni care să fie aplicate în această situaţie”, a anunţat Jake Sullivan la postul american CNN, la doar patru zile după summitul de la Geneva dintre preşedintele american şi omologul său rus Vladimir Putin.

„Noi am aplicat deja sancţiuni împotriva Rusiei pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. Noi nu am făcut-o singuri, noi am unit aliaţii noştri într-un efort colectiv pentru a sancţiona utilizarea unui agent chimic împotriva unuia dintre cetăţenii lor pe teritoriul rus”, a subliniat Jake Sullivan.

ADVERTISING

Reacția ambasadorului rus la Washington

"Acesta nu este semnalul aşteptat după summit. Cred că prin sancţiuni este imposibilă stabilizarea, restabilirea relaţiilor dintre ţări. În prezent obiectivul este de a restabili dialogul, de a restabili mecanismele de dialog distruse", a declarat Ambasadorul Rusiei, Anatoli Antonov, la revenirea în SUA.

Ambasadorul rus a spus că intenţionează să lucreze la punerea în aplicare a "acelor cuvinte cu caracter pozitiv care au fost spuse de preşedinţi" la summitul de la Geneva.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Navalnîi, un subiect fierbinte pe agendă

În timpul summitului lor de miercuri, Joe Biden şi Vladimir Putin şi-au afişat dorinţa de a aplana tensiunile, evitând în acelaşi timp să facă anunţuri concrete.

"Acest om ştia că încalcă legea în vigoare în Rusia", a spus miercuri Putin în timpul conferinţei de presă pe care a susţinut-o separat, după întâlnirea cu Joe Biden, fiind întrebat de ce Navalnîi a fost arestat la sosirea sa în ţară.

El a afirmat că opozantul nu a respectat termenii eliberării condiţionate într-un dosar din 2014, în care fusese condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare şi nu s-a prezentat în faţa autorităţii abilitate pentru a-şi semnala prezenţa.

Putin a mai spus că Navalnîi s-a întors în mod deliberat în Rusia "pentru a fi arestat". "A făcut totul cu bună ştiinţă pentru a fi reţinut", a insistat preşedintele rus.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇