PSD propune o carantină națională de o lună. Arafat spune că restricțiile actuale sunt de ajuns: Să înțeleagă toată lumea că nu ne jucăm

PSD propune o carantină națională de o lună. Arafat spune că restricțiile actuale sunt de ajuns: Să înțeleagă toată lumea că nu ne jucăm

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, vineri, că, în urma discuţiilor cu cei afectaţi de pandemia de COVID-19, s-ar impune o carantină la nivel naţional, dar una care trebuie să ţină cont de realităţi şi nu care să îngrozească lumea. Rafila a precizat că ar fi necesară o reducere a activităţilor sprijinită de populaţie.

”Noi propunem o lună de solidaritate. Nu trebuie să speriem lumea”, a mai spus Rafila, care a avut o serie de discuţii despre pandemie cu reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale, ai principalilor operatori economici şi a reprezentanţilor din educaţie.

ADVERTISING

Alexandru Rafila a mai spus că ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă arată că decizia nu este una medicală, ci o decizie politică, care nu are legătură cu profesionalismul şi cu interesele celor afectaţi, inclusiv elevii.

El a dat exemplul vacanţei, precizând că oprirea şcolilor pentru o perioadă limitată trebuie foarte bine cântărită şi a arătat că mai degrabă trebuie o o perioadă de şcoală online, decât o vacanţă care nu reduce mobilitatea copiilor.

Despre reducerea activităţii în sectorul Horeca, pentru o perioadă limitată de timp, Rafila a explicat că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii din domeniu, organizaţiile patronale sunt de acord cu o astfel de măsură, dar cu condiţia ca guvernul să-şi asume plata rapidă a ajutoarelor financiare pentru afacerile afectate.

ADVERTISING

”Ajutoarele financiare sunt necesare pentru ca activităţile să rămână deschise. Această situaţie de provizorat permanent nu face decât să adâncească neîncrederea sectorului privat. Nu vreau să intru în detaii tehnice, noi vom trimite câteva idei ce trebuie agreate de participanţi, dar e important ca mediul privat să fie implicat în decizie”, a spus Rafila. 

Arafat: Măsurile actuale sunt eficiente, dacă sunt respectate

Măsura a fost respinsă de secretarul de stat Raed Arafat, care spune că restricțiile de la acest moment sunt serioase și eficiente, dacă sunt aplicate.

ADVERTISING

„S-a preferat crearea unor posibilități de a permite unele activități persoanelor protejate, pentru care riscul să facă o formă gravă a bolii și să transmită virusul este mai mic. Asta e măsura aleasă în fața unei măsuri radicale, naționale, în care toată lumea să stea acasă. Cel puțin la acest moment vedem cum creșterea este încetinită”, afirmă șeful DSU.

„Pentru asta când ieri un anumit lanț de magazine a venit cu anunțul că toată lumea intră imediat s-a trimis control ca să înțeleagă toată lumea că nu ne jucăm, dacă s-a stabilit o regulă, se respectă. Regulile astea nu sunt plăcute pentru toți, dar sunt necesare, temporar, pentru a trece peste situația în care suntem. Faptul că unii acum fac eforturi și merg la vaccinare este o valoare adăugată la tot ce se întâmplă, pentru ca acest efort comun să ducă în final la un rezultat, să nu mai trebuiască să luăm măsuri drastice”, adaugă Arafat.

Șeful DSU a susținut că numărul cazurilor nu va putea fi limitat la zero, nicio țară nu a reușit acest lucru, dar s-a reușit reducerea impactului pe sectorul sanitar: „înseamnă că poți conviețui cu acest virus dacă nu apar alte tulpini care să reziste la vaccin”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇