La mall și hotel doar vaccinat sau trecut prin boală. Poți ridica pensia, dar nu poți plăti taxele, dacă nu ești vaccinat UPDATE Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial

La mall și hotel doar vaccinat sau trecut prin boală. Poți ridica pensia, dar nu poți plăti taxele, dacă nu ești vaccinat <span style="color:#ff0000;font-size:100%;">UPDATE</span> Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, luni, o nouă hotărâre, pentru a clarifica unele restricții ce de azi ar fi trebuit să intre în vigoare.

UPDATE: Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

De exemplu, șeful DSU Raed Arafat anunțase vineri că cei care nu sunt vaccinați împotriva Covid sau trecuți prin boală nu vor mai avea acces în următoarele 30 de zile în mall-uri, însă asta nu se regăsea clar în hotărârea publicată în Monitorul Oficial.

”Accesul persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 este permis în lăcașurile de cult, unde se desfășoară activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele și rugăciunile colective, și în unitățile de alimentație publică în care se comercializează produse alimentare și băuturi alcoolice sau nealcoolice aflate în afara centrelor comerciale, târgurilor, bâlciurilor și talciocurilor, cu purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de protecție sanitară”, se arăta în măsurile din MOf.

Din acest pasaj se poate subînțelege ceea ce Raed Arafat susținea vineri, însă legea nu funcționează pe supoziții, ci trebuie să fie clară, tocmai pentru a fi evitate interpretările.

Astfel, la intrarea în unele mall-uri din Capitală, accesul se făcea fără certificat. ”Nu e nevoie de certificat deocamdată, dar dacă vreți vi-l scanez”, i-a spus un angajat de la securitate, luni la amiază, reporterului SpotMedia.ro.

Puțin mai târziu de la acest episod, CNSU a anunțat o nouă hotărâre, cu clarificările necesare atât în ce privește accesul în mall-uri, dar și în alte spații sau instituții publice.

”Nu veți găsi mall nicăieri, ca nu e definiție juridică, există centre și parcuri comerciale. Regula clară de intrare la mall este că este obligatorie verficarea certificatului verde - vaccinat sau trecut prin boală. Prin excepție au acces doar cei care merg spre centrele de vaccinare și numai dacă există organizate culoare speciale.

Mai e excepție pentru mall-urile care au servicii publice administrative, cum e de exemplu cu pașapoartele. Acolo se poate intra cu test valabil și dovada programării la pașapoarte sau la serviciul care funcționează acolo.

În mall la magazinele alimentare nu se poate intra decât în baza certificatului verde - vaccinat sau trecut prin boală”, a anunțat Arafat, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă la ANAF se poate intra fără certificat verde, Arafat a spus că nu: ”Plata taxelor se face fie online, fie așteaptă. Am spus doar prestații sociale, să ridice pensie, să ridice nu știu ce...”.

Când jurnaliștii i-au atras atenția că nu e precizat nici acum foarte clar în hotărâre cum se intră în centrele comerciale, Arafat a răspuns: ”Dacă aveți excepții cine intră fără, înseamnă că restul intră cu (certificat verde, n.red.)”.

Întrebat de sancțiuni, șeful DSU a spus că ”o să vi le comunicăm, că nu le știu acum să vi le recit”, dar a dat asigurări că ”au fost controale și garantat or să se facă, pentru că suntem în ceasul al 12-lea, trebuie implementate măsurile și respectate de toată lumea”.

Legat de faptul că există o decizie în primă instanță a Curții de Apel Cluj care anulează prelugirea stării de alertă și implementarea certificatului verde, Arafat a spus că e atacată cu recurs și până nu va fi o decizie definitivă nu produce efecte.

Iată care sunt restricțiile pe care trebuie să le respecți dacă NU ești vaccinat (să fi trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare) sau NU ai trecut prin boală (nu te afli în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2):

 • nu poți să mergi la cinematografe, spectacole și concerte în spații închise sau deschise
 • nu poți să participi la activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber
 • nu poți să participi la proteste, mitinguri și demonstrații
 • nu poți să iași din casă în intervalul 22:00 - 05:00
 • nu poți să mergi la restaurante și cafenele, inclusiv cele din interiorul hotelurilor sau unităților de cazare
 • nu poți să mergi la sălile de sport sau fitness
 • nu poți să mergi la piscine interioare
 • nu poți să meargi la sălile de jocuri de noroc
 • nu poți să mergi la locuri de joacă pentru copii în spații închise sau deschise, gestionate de operatori economici
 • nu poți să mergi în târguri, bâlciuri și talciocuri
 • nu poți să mergi în instituții publice centrale și locale, regii autonome și operatori economici cu capital public. Excepții: aici e permis și accesul celor care au un rezultat negativ al unui test PCR făcut în ultimele 72 de ore sau antigen rapid făcut în ultimele 48 de ore. Totodată, sunt exceptați cei care au de rezolvat chestiuni urgente, cum ar fi eliberarea de certificat de deces sau de naștere, dar și cei care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale (ridicare pensie, ajutor social, indemnizații mame etc.), cei care se duc la centre de vaccinare sau cei care participă la proceduri administrative de ordine și siguranță publică sau la proceduri judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale.
 • În ce privește mall-urile, poți intra, chiar dacă nu ești vaccinat sau trecut prin boală, în cazul în care te duci la un centru de vaccinare din incinta mall-ului sau la ai un test PCR făcut în ultimele 72 e ore sau antigen rapid făcut în ultimele 48 de ore și vrei să mergi la serviciile publice comunitare care funcționează în clădirea respectivă. De precizat că această regulă nu este în vigoare la acest moment, ea trebuie adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial, acțiuni ce vor avea loc astăzi.
Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 25 octombrie #SedintaDeGuvern #RaedArafat #PalatulVictoria

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 25 octombrie#SedintaDeGuvern #RaedArafat #PalatulVictoria

Publicată de Guvernul României pe Luni, 25 octombrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇