Proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, blocat 7 ani în comisii, a fost respins de deputați

Proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, blocat 7 ani în comisii, a fost respins de deputați

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Este vorba de un proiect depus în 2015 de parlamentari ai PMP şi care a rămas blocat în comisii, la Camera Deputaţilor, timp de 7 ani.

Proiectul de lege prevedea ca în situaţia în care niciun candidat pentru funcţia de primar nu a obţinut cel puţin jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate, se va organiza al doilea tur de scrutin între candidaţii clasaţi pe primele două locuri.

ADVERTISING

În dezbaterile din plen, deputatul Ludovic Orban a criticat votul de respingere a proiectului de către grupul parlamentar PNL.

”Alegerea primarilor în două tururi este fundamentală pentru o democraţie autentică”, a spus el, arătând că ”sunt comunităţi rurale unde nu este democraţie şi în care primarii se comportă ca nişte satrapi”.

”Îmi pare rău că voi, care defilaţi sub un blazon pe care nu îl meritaţi, aţi uitat că Guvernul sprijinit de voi a căzut prin moţiune, cu votul actualilor parteneri de la PSD şi cu UDMR, de asemenea cu voi în alianţă. Astăzi, arătaţi că nu mai aveţi nimic, aţi devenit pesedişti, ca să nu spun tiriplici, cum a spus Ciolacu”, a declarat Ludovic Orban.

ADVERTISING

”Domnule preşedinte cu memorie scurtă, vă amintesc că în 2017, în campania internă, mergeaţi în campanie şi le spuneaţi primarilor că nu veţi modifica de niciun fel legislaţia electorală şi că susţineţi alegerea primarilor într-un singur tur. Aşa că, dacă e cineva tiriplici, acela e Ludovic Orban”, a replicat liberalul Florin Roman, în plen.

Camera Deputaţilor este for decizional.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇