Primarul PSD de la Buzău aplică de 7 ani un sistem japonez de management: Venituri mai mari, angajați mai puțini, fonduri UE de 420 de milioane de euro

Primarul PSD de la Buzău aplică de 7 ani un sistem japonez de management: Venituri mai mari, angajați mai puțini, fonduri UE de 420 de milioane de euro

Constantin Toma, care a câştigat al treilea mandat de primar la Buzău din partea PSD, susţine că „sistemul bugetar din România, care funcţionează prost cu costuri imense şi centralizare excesivă a deciziilor la Bucureşti, face ca ţara noastră să nu mai poată progresa”.

Edilul şi-a lansat recent o carte, care tratează implementarea sistemului de management japonez Kaizen în administraţia publică locală.

Cartea este scrisă de Constantin Toma, sub îndrumarea managerului Kaizen Institute România, Julien Bratu.

ADVERTISING

Primarul spune că el a aplicat la Buzău acest nou sistem de management, cu care a obţinut rezultate deosebite.

"Când am venit în primărie, în 2016, am cerut la cei de la Economic situaţia financiară, era dezastru. O perioadă bineînţeles, prin metode de manager, dar unul mai dictator, nu mă folosesc de cuvânt gratuit, în sensul că trebuia să punem lucrurile la punct pentru că erau probleme, şi după un an şi ceva mi-a venit această idee să implementăm acest sistem de management în administraţia publică.

Nu ştiam să se fi aplicat undeva acest sistem. Am zis să apelăm la domnul Julien Bratu, directorul general al Kaizen Institute România, poate ne dă nişte idei", a precizat Constantin Toma, la lansarea cărţii.

ADVERTISING

Şi rezultatele s-au concretizat după 7 ani:

  • "s-a redus cu 3.108 ani timpul de răspuns la solicitările oficiale ale cetăţenilor şi firmelor,
  • cu un număr de salariaţi diminuat cu 30%,
  • au crescut veniturile proprii cu peste 20 de milioane de euro,
  • a crescut suma fondurilor europene atrase pentru finanţarea investiţiilor publice de la 0 euro în 2016 la 422 de milioane de euro în septembrie 2023".

Primarul adaugă: "Am un cuvânt înainte, ce scriu aici poate deranja pe undeva pe sus pe acolo: 'Sistemul bugetar din România, care funcţionează prost cu costuri imense şi centralizare excesivă a deciziilor la Bucureşti, face ca ţara noastră să nu mai poată progresa, fiind din ce în ce mai necompetitivă'".

Dragi buzoieni,Ieri 13 iunie 2024, în cadrul Târgului de carte ,,Gaudeamus - Radio România’’, am lansat cartea ,,Kaizen în administrația publică - O reformă necesară în România’’, o carte care vorbește despre experiența Primăriei Municipiului Buzău, în ultimii 7 ani, în aplicarea managementului Kaizen - de îmbunătățire continuă a performanței. Managementul Kaizen este aplicat în 80% din firmele performante din toată lumea, iar în ultimii ani a început să se aplice și în administrația publică. Această carte scrisă împreună cu specialiștii de la Kaizen Institute, filiala din România este prima carte din lume scrisă despre acest sistem de management aplicat în vreo administrație publică. Aplicarea Kaizen în Primăria Buzău a dus la multe rezultate bune, din care menționez doar câteva:- peste 3500 de ani economie de timp de răspuns la solicitările oficiale ale cetățenilor;- creștea veniturilor proprii de la 32 de milioane de euro în 2016, la 57 de milioane de euro în 2024;- creșterea atragerii de fonduri europene de la zero euro în 2016, la circa 500 de milioane de euro în 2024.În condițiile în care de 8 ani Primăria lucrează fără organigramă și cu aproape 50% personal mai puțin, având în vedere proiectele aplicate deja pentru dezvoltarea Buzăului, consider că aplicarea Kaizen a salvat Buzăul. Mulțumesc editurii Litera pentru faptul că a tipărit și distribuie această carte în toate librăriile din România, iar în curând se va distribui în limba engleză pe Amazon. Mulțumesc domnului Julien Bratu, country manager Institutul Kaizen România, doamnei Simona Săvulescu, cu care am început aplicarea Kaizen în 2017 în Primăria Buzău, doamnei Mădălina Roșca, actualul manager Kaizen din Primărie, doamnei Cristina Andreescu și domnului Andrei Răduțu, specialiști ai Kaizen Institute, filiala din România, pentru implementarea acestui sistem de management și pentru scrierea acestei cărți care poate deveni importantă pentru toată România.

Publicată de Constantin Toma pe Vineri, 14 iunie 2024

Cartea "Kaizen în administraţia publică. O reformă necesară în România", tipărită de Editura Litera, se poate găsi atât în librării, cât şi pe platformele online specializate.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇