Președintele Austriei își critică guvernul pentru că a blocat intrarea României în Schengen

Președintele Austriei își critică guvernul pentru că a blocat intrarea României în Schengen

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, şi-a exprimat vineri regretul pentru decizia guvernului de la Viena de a bloca aderarea României şi Bulgariei la Schengen, dar şi temerea că economia ţării sale va fi afectată de „contramăsuri” româneşti.

„Regret profund decizia guvernului federal austriac de a bloca aderarea la Schengen a României şi Bulgariei.

Este adevărat că Austria se află într-o situaţie dificilă din cauza numărului foarte mare de solicitanţi de azil. Dar blocarea în Schengen nu contribuie cu nimic la o găsirea unei soluţii.

ADVERTISING

Dimpotrivă, acum sancţiunile pentru economia austriacă sunt ameninţate de contramăsurile româneşti.

Putem depăşi provocările din domeniul zborurilor şi al migraţiei doar împreună cu partenerii noştri din UE. Sper că o soluţie prin dialog va fi posibilă în curând”, a transmis preşedintele Alexander Van der Bellen, într-o serie de trei mesaje postate vineri pe Twitter.

Preşedintele Austriei face parte din altă familie politică decât cancelarul conservator Karl Nehammer. Alexander Van der Bellen provine din rândul Verzilor, care sunt parteneri minoritari la guvernare şi care nu au fost de acord cu decizia cancelarului şi a ministrului său de Interne, Gerhard Karner, de a bloca aderarea României la Schengen. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Încăpăţânarea Austriei de a bloca aderarea României la Schengen, în ciuda faptului că toate celelalte state UE au sprijinit extinderea spaţiului de liberă circulaţie şi la România, a fost interpretată de analiştii politici ca având o motivaţie electorală. Partidul OeVP al cancelarului Nehammer se confruntă în ianuarie cu alegeri dificile în Austria Inferioară, unde sondajele plasează partidul pe al treilea loc, pierzând teren în favoarea extremei dreapta, care are un discurs anti-imigraţie.

Amintim că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) l-a chemat de urgenţă în ţară, pentru consultări, pe ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu.

ADVERTISING

Ministerul susţine că, ”potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat.”

Practic, astfel îşi exprimă MAE diplomatic supărarea faţă de veto-ul Austriei care ne ţine afară din Schengen.

Zilele trecute ambasadorul Hurezeanu a anunţat că a transmis o scrisoare președintelui austriac Alexander Van der Bellen, despre care spunea că e „un strigăt de ajutor, care nu trebuie înțeles ca o reclamație sau critică, ci exprimarea profundei mele îngrijorări față de riscul unei rupturi a apreciatei tradiții austriece în diplomație și comunicare, care periclitează coexistența noastră constructivă de până acum”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇