Discordie în guvernul Austriei pe tema primirii României în Schengen

Discordie în guvernul Austriei pe tema primirii României în Schengen

Verzii din Austria au anunțat că nu susțin veto-ul împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

„Austria încă susține oficial aderarea Croației la Schengen, dar și a României și Bulgariei”, a declarat vicecancelarul Werner Kogler, liderul Verzilor, pentru Tiroler Tageszeitung, citată de Kurier.

El l-a anunțat și pe ministrul de Interne, Gerhard Karner, că partenerii mai mici din coaliție nu-i susțin retorica legată de Schengen, care ar avea probleme cu controalele la granițe.

Însă opoziția nu a fost exprimată doar de Karner, ci și de cancelarul austriac Karl Nehammer, care miercuri, de la Zagreb, a asigurat că va susține aderarea Croației, însă va fi critic la adresa României și Bulgariei, pentru că nu fac suficiente eforturi pentru a opri migranţii ilegali.

ADVERTISING

Joi, același Nahammer anunța, alături de premierul croat Andrej Plenkovic şi premierul landului german Bavaria, Markus Soede, o iniţiativă de cooperare energetică ce are ca obiectiv transportul gazului natural de la terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) de pe insula croată Krk spre Austria şi Germania, printr-un gazoduct co-finanţat din fonduri europene.

Jurnaliștii austrieci amintesc că ministrul român de Interne, Lucian Bode, a fost în urmă cu două zile la Viena, unde i-a explicat omologului său că România e o țară sigură și că doar un număr mic de migranți au trecut pe la noi în drum spre Austria.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu este o surpriză însă poziția Verzilor din guvernul austriac. Amintim că Guvernul Austriei e condus de coaliția formată din OVP, cu ideologie de dreapta, și ecologiști, aceștia din urmă fiind partidul minoritar. Nehammer și Karner sunt ambii lideri ai OVP.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇