Presa externă scrie despre ”armistițiul incomod” de la București și se întreabă cât va dura alianța foștilor rivali

Presa externă scrie despre ”armistițiul incomod” de la București și se întreabă cât va dura alianța foștilor rivali

Presa externă scrie joi despre instalarea Guvernului Ciucă, după mai multe luni de criză politică în România.

Politico.eu scrie de ”armistițiul incomod” al foștilor rivali politici de la PNL și PSD.

”Această alianță între foștii rivali care s-au războit la alegerile parlamentare din 2019, aruncându-și acuzații de corupție, nu este pe placul mai multor parlamentari liberali. Însă Ciucă, în încercarea de a calma lucrurile înainte de votul din Parlament, a spus că mai presus de orice orgoliu și aversitate politică este interesul românilor”, scriu cei de la Politico.

Jurnaliștii menționează și sistemul de guvernare rotativă stabilit de coaliție, însă precizează că mulți se îndoiesc de longevitatea acestei alianțe.

ADVERTISING

Politico subliniază și că PSD controlează în noul guvern cele mai importante ministere, printre care Finanțele, Munca, Apărarea, Agricultura și Transporturile.

Și agenția de presă Reuters scrie despre învestirea Guvernului Ciucă, după formarea ”marii coaliții” de la București.

”România a fost paralizată politic de când alianța de centru-dreapta s-a rupt în septembrie, într-o perioadă în care cazurile de Covid creșteau amețitor”, scriu cei de la Reuters.

Agenția precizează că Ciucă e un general în rezervă și că alianța va avea multe provocări în lunile următoare, una dintre ele fiind cauzată de viziunile diferite ale PSD și PNL despre reforma sistemului judiciar.

ADVERTISING

”Leul românesc a fost una dintre monedele cu cea mai proastă performanță luna asta, ajungând la o cotație de 4,9479 lei/euro”, își încheie observațiile cei de la Reuters.

Un scurt istoric al crizei de la București au făcut și cei de la Washington Post, care vorbesc de ”parteneriatul improbabil dintre PNL și PSD, foști rivali politici și cele mai mari partide din România”.

Și Washington Post amintește de trecutul militar al lui Ciucă, menționând operațiunile din Irak și Afganistan.

Jurnaliștii americani scriu cum criza politică a fost declanșată după ce fostul premier Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției de atunci, Stelian Ion, pentru că a refuzat să dea undă verde Programului Anghel Saligny. USR a ieșit de la guvernare și Guvernul Cîțu a fost demis printr-o moțiune de cenzură inițiată de PSD și susținută de USR.

ADVERTISING

În ce privește reacțiile politice externe, președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost printre primii care l-au felicitat, într-un mesaj și în limba română, pe noul premier al României.

chales-michel

Guvernul Ciucă a depus joi, la Cotroceni, jurământul de credință, în fața președintelui Klaus Iohannis. În discursul de final, șeful statului a precizat că a fost nevoie să se treacă peste multe orgolii ca această coaliție să fie posibilă, dar acum criza politică s-a încheiat și România are, în sfârșit, un guvern puternic, solid și bine condus.

Noul Executiv a primit încrederea Parlamentului, cu un vot covârșitor de 318. Era de așteptat, având în vedere că cele trei formațiuni, cu sprijinul minorităților naționale, au peste 70% din întregul Legislativ.

Dezbaterile de la învestire putem spune însă că au fost ca o fereastră spre viitorul scenei politice. PSD a atacat PNL, minoritățile au mulțumit Domnului că s-a încheiat era echipelor câștigătoare, iar Opoziția s-a întrebat retoric ce rost mai are votul românilor dacă indiferent de opțiunile exprimate tot social-democrații guvernează.

Dacă vreți să vedeți cum s-au prezentat până acum cei care conduc de azi România, vă invităm să citiți - Miniștrii lui Ciucă au trecut fluierând de audieri. Filmul unei zile pline de laude și aplauze pentru vorbe goale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇