Kelemen Hunor: Nivelul de încredere nu diferă faţă de vechea coaliţie. E mic. Dacă arunci plăcuţa suedeză în fiecare zi, se întoarce la tine

Kelemen Hunor: Nivelul de încredere nu diferă faţă de vechea coaliţie. E mic. Dacă arunci plăcuţa suedeză în fiecare zi, se întoarce la tine

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că gradul de încredere pe care partenerii din viitoarea coaliţie de guvernare îl au unii în ceilalţi este unul scăzut, el susţinând că şi în vechea coaliţie, din care făcea parte USR, nivelul încrederii între partenerii politici era unul mic.

„Nivelul de încredere nu diferă faţă de vechea coaliţie. E mic. A fost mic şi în decembrie, aţi văzut, a ţinut nouă luni de zile, din păcate, dacă era un grad de încredere mare şi puteam să creştem gradul de încredere prin deciziile luate împreună şi prin aplicarea deciziilor, atunci probabil că acea coaliţie PNL-USR-UDMR nu ar fi avut un sfârşit atât de brutal în septembrie. Şi acum există acest grad de încredere destul de scăzut, dar acest lucru nu înseamnă că nu se poate creşte gradul de încredere”, a afirmat Kelemen Hunor, marţi seară, la Digi 24.  

El s-a arătat optimist că va creşte gradul de încredere între partenerii din coaliţie, afirmând că "va fi greu de guvernat" în absenţa încrederii reciproce.   

"Va fi greu de guvernat dacă nu ai încredere şi nu trebuie să te uiţi în fiecare zi în sondaje, adică trebuie să te uiţi, dar nu trebuie să iei decizii după sondajele pe care ţi le dă cineva dimineaţă. Şi nu trebuie să te uiţi neapărat în 2021, 2022, la 2024, oare ce se va întâmpla. Fiindcă această coaliţie mare, o coaliţie dificilă, fără doar şi poate, poate să asigure stabilitate pentru România, poate să însemne şi o reformă substanţială, dacă ne gândim că e coaliţie cu aproape 70% în Parlament, dar pentru acest lucru trebuie să mergi pe termen lung”, a explicat viceprim-ministrul.   

Kelemen Hunor a menţionat că, "dacă arunci plăcuţa suedeză în fiecare zi, plăcuţa suedeză se întoarce la tine, este o chestiune elementară", iar în acest context a explicat că în politică este o limită care nu trebuie depăşită, însă începând cu anul 2016 între PSD şi PNL această limită "a fost depăşită în fiecare zi", iar din acest motiv "lucrurile decurg mai greu între cei doi parteneri".  

"Până la urmă nu a durat mult, dacă mă gândesc eu la relaţia între PNL şi PSD, o relaţie mai veche de trei-patru ani de zile. În politică, şi când eşti în opoziţie cu celălalt, nu este permis să depăşeşti o anumită linie, trebuie să stai de vorbă cu celălalt.

Deci dacă arunci plăcuţa suedeză în fiecare zi, plăcuţa suedeză se întoarce la tine, este o chestiune elementară. Poţi să-l critici pe celălalt, poţi să spui că nu a făcut bine un anumit lucru, poţi să spui că a făcut jale, dar este o limită care nu trebuie depăşită. Şi, din cauză că acea limită a fost depăşită în fiecare zi, din 2016 până acum o săptămână, lucrurile decurg mai greu între cei doi parteneri, asta se vede şi prin reacţiile în societate”, a mai spus liderul UDMR.

Despre rotaţia premierilor: Ar fi cascadorii râsului să mergem pe moţiunea de cenzură

Preşedintele UDMR exclude ipoteza realizării rotaţiei partidelor în fruntea Guvernului prin moţiune de cenzură, el considerând că un astfel de demers ar însemna ca reprezentanţii clasei politice "să se facă de râs".

"Asta ar fi cascadorii râsului, să mergem pe moţiunea de cenzură. Ştim care e deadline-ul, acolo scrie data exactă, în acord. Cu o săptămână înainte, cu zece zile înainte premierul depune mandatul, urmează nominalizarea în 24 de ore, desemnarea pentru noul premier care în două zile, în trei zile este în Parlament, într-o săptămână, în zece zile s-a votat, nici nu se observă, dacă există încredere, dacă coaliţia funcţionează, dacă majoritatea se păstrează şi dacă oamenii sunt serioşi şi respectă cuvântul dat.

Din punctul meu de vedere nu este o mare filosofie din punct de vedere tehnic, nici din punct de vedere politic, dar haideţi să vedem ce se va întâmpla până atunci”, a declarat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă s-a schimbat raportul de forţe din coaliţie faţă de alianţa cu USR, Kelemen a spus: "Cine ştie să numere mandatele din Parlament vede. Da. S-a schimbat".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇