PNL-PSD vor ridicarea pragului electoral de la 5 la 7%. UDMR riscă să nu mai intre în Parlament

PNL-PSD vor ridicarea pragului electoral de la 5 la 7%. UDMR riscă să nu mai intre în Parlament

Cinci deputați PNL și unul de la PSD au depus la Camera Deputaților o inițiativă legislativă prin care se propune ridicarea pragului electoral de la 5% la 7% pentru partidele politice care vor să aibă reprezentare parlamentară.

Proiectul are un singur articol, iar inițiatorii invocă fragmentarea politică de după ultimele alegeri și nevoia de stabilitate guvernamentală în contextul internațional actual, scrie Europa Liberă.

„Rezultatele alegerilor derulate în ultimii 20 de ani la nivelul Camerei Deputaților și Senatului au determinat o fragmentare politică importantă. Acest lucru s-a repercutat asupra dificultății constituirii unor majorități parlamentare stabile, care să genereze o stabilitate politică și o stabilitate guvernamentală”, se arată în proiect.

ADVERTISING

Inițiatorii amintesc faptul că, în ultimele două legislaturi, Parlamentul a învestit șapte guverne: Grindeanu, Tudose, Dăncilă, Orban de două ori, Ciucă și Ciolacu.

Modificările legislative propuse sunt:

  • Majorarea pragului electoral de la 5% la 7% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional pentru a asigura formarea unor majorități stabile și stabilitate guvernamentală;
  • Eliminarea unei prevederi discriminatorii din cuprinsul articolului 94, alin.(2), respectiv coexistența unui alt prag (”20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali”), în condițiile în care senatorii/deputații reprezintă, potrivit Constituției României (art.61), reprezintă în integralitate poporul român, nu doar în 4 circumscripții electorale”.
ADVERTISING

UDMR a fost scos recent de la guvernare, coaliția fiind formată în acest moment din PNL și PSD, cu sprijinul minorităților naționale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇