Partidul Maiei Sandu vrea să lase deputații fără imunitate parlamentară în cazuri de corupţie

Partidul Maiei Sandu vrea să lase deputații fără imunitate parlamentară în cazuri de corupţie

Deputații din Republica Moldova ar putea rămâne fără imunitate, după ce Parlamentul a aprobat, joi, în primă lectură un proiect de modificare a unui articol din Constituție.

Este însă vorba doar despre cazurile de corupție, trafic de influență, abuz de putere și spălări de bani, scrie Radio Chisinau.

Proiectul de lege, care a fost propus de partidul de guvernământ PAS al Maiei Sandu, a fost susținut și de deputații Partidului „Șor”.

Urmează acum să fie votat în lectura a doua, după ce anterior a fost avizat și de Curtea Constituțională.

ADVERTISING

„Imunitatea judecătorilor și avocaților a fost eliminată, e timpul să fie scoasă și cea a deputaților”, a declarat Olesea Statmate, șefa Comisiei numiri și imunități. Ea a mai spus că imunitatea nu trebuie să fie un privilegiu personal al deputaților, ci unul instituțional.

Socialiștii și comuniștii au cerut însă retragerea proiectului, motivând că pe marginea documentului, care are tentă politică, trebuie să se exprime şi Comisia de la Veneția.

Deputatul comunist Vladimir Voronin a declarat în plen că proiectul de modificare a art. 70 a Constituției „seamănă cu o afacere dintre PAS și „Șoroviști”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇