Mare lovitură anticorupție la Chișinău: Fostul șef al Serviciului de Informații va rămâne fără avere

Mare lovitură anticorupție la Chișinău: Fostul șef al Serviciului de Informații va rămâne fără avere

Percheziții la fostul șef al SIS, acuzat de îmbogățire ilicită

Procurorii anticorupție de la Chișinău au descins, marți dimineață, în locuința fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Vasile Botnari. Este echivalentul SRI din țara vecină.

Acesta este cercetat pentru îmbogățire ilicită, adică nu își poate justifica averea adunată din salariul de bugetar.

„Confirmăm efectuarea perchezițiilor la domiciliul lui Vasile Botnari, ex-director SIS,” a declarat Mariana Cherpec, pentru Jurnal.md.

ADVERTISING

ACTUALIZARE: Acesta a fost reținut pentru 72 de ore.

Perchezițiile procurorilor anticorupție au loc la scurt timp după vizita Laurei Codruța Kovesi în regiune și în timp ce la Chișinău a venit și o echipă a Interpol.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a făcut o prioritate absolută din lupta anticorupție, chiar dacă ajung să fie anchetate persoane importante, cum ar fi politicieni și șefi ai instituțiilor de forță. Chiar și procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut anul trecut pentru fapte de corupție.

ADVERTISING

În plus, din 10 martie, Curtea Constituțională din Moldova a admis o procedură simplificată a confiscării averii nejustificate.

”De acum încolo, confiscarea averii poate avea loc inclusiv dacă persoana în raport cu care există suspiciuni că deține averi ilicite nu va putea justifica proveniența legală a bunurilor. (...)

Sistemul de justiție nu mai poate da vina pe obstacolele legislative și este obligat să demonstreze rezultate reale în confiscarea averilor agonisite ilegal”, spunea Maia Sandu, în urmă cu două săptămâni.

ADVERTISING

Pentru suspiciunea că fostul șef al SIS s-a îmbogătit în mod ilicit, acestuia îi va fi confiscată averea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇