Parlamentul l-a votat pe Iulian Iancu în conducerea ANRE. E acuzat că e „omul Gazpromului”

Parlamentul l-a votat pe Iulian Iancu în conducerea ANRE. E acuzat că e „omul Gazpromului”

Fostul deputat PSD Iulian Iancu a fost numit, miercuri, de plenul comun al celor două camere ale Parlamentului în conducerea Autorității Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE)

Au fost 224 de voturi pentru și 86 împotrivă pentru Iancu, propunerea PSD pentru această funcție.

Postul rămăsese vacant după demisia lui Alexandru Stănescu, fratele liderului PSD Paul Stănescu.

Personaj controversat, acuzat chiar din PSD că e „omul Gazpromului”

Iulian Iancu este un personaj controversat, considerat a avea legături puternice cu Rusia, motiv pentru care a fost respins în trecut ca membru al Guvernului.

În 2011, când au apărut celebrele dezvăluiri Wikileaks, numele lui Iancu apărea într-o notă provenită de la Ambasada SUA la București, unde, într-o discuție cu social-democratul Georgian Pop, cel care a condus mult timp Comisia de Control SRI, acesta le atrăgea atenția americanilor că Iancu „este cumpărat de Gazprom”. Această discuție era datată 10 decembrie 2008.

Aproape 11 ani mai târziu, când PSD l-a propus pe Iulian Iancu pentru funcția de vicepremier pe probleme economice în Guvernul Vioricăi Dăncilă, președintele Klaus Iohannis a refuzat numirea.

Motivația șefului statului a fost că Iancu ar periclita „decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale”.

La acel moment, Sputnik, publicația de propagandă a Rusiei, l-a acuzat pe Iohannis că vrea să dea pe gratis resursele României, pe când Iancu se luptă pentru valorificarea lor, fiind, potrivit publicației, „unul dintre cei mai buni specialiști în domeniul petrol-gaze-energie”.

USR s-a opus numirii

USR avertizase în martie, când PSD l-a propus pe Iancu pentru funcția lăsată liberă de Stănescu, că social-democratul este „promotorul unor măsuri controversate legate de reglementarea prețului gazului, care au descurajat producția internă în favoarea gazelor de import rusești, accentuând declinul producției nationale de gaze naturale, cu consecințele grave reflectate în securitatea energetică a României”.

În comisii parlamentarii USR au fost singurii care au votat împotriva lui Iancu și au acuzat că validarea a venit după un „simulacru de dezbatere”, fără să fie audiat nici el, nici restul candidaţilor la această funcţie.

„USR consideră inadmisibil votul dat de coaliţia hoţiei, cu sprijinul AUR, pentru omul care nu doar că a blocat investiţiile în exploatarea de gaze naturale din Marea Neagră, dar a făcut România mai dependentă de gazele ruseşti în plină criză energetică.

Practic, sistemul este complet aliniat în spatele omului care a distrus sistemul energetic. Haideţi să ne uităm la palmaresul domnului Iulian Iancu. În primul rând, PSD nu l-a mai pus pe lista de parlamentari în acest mandat, pe motiv că PSD se reformează. Acum PSD vine şi ni-l prezintă ca pe Albă ca Zăpada", a declarat deputatul USR Cristina Prună, potrivit unui comunicat de presă.

În opinia sa, „cel mai bun exemplu de 'profesionalism'" al lui Iancu este Legea offshore, care „a fost împinsă" de acesta în 2018 prin Comisia parlamentară de Industrii, sub o formă care „a blocat" investiţiile în exploatarea de gaze din Marea Neagră.

„Însuşi PSD a admis că trebuie să modifice legea respectivă. Apoi, mai este şi faimoasa OUG 114/2018 susţinută tot de Iulian Iancu, care ne-a făcut mai dependenţi de gazele ruseşti şi a blocat investiţiile în producţia de energie electrică", a menţionat Cristina Prună.

PSD îl apără: Nu lucrează cu alt stat străin, dimpotrivă

În replică, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu are ştiinţă că Iancu să fi lucrat pentru un stat străin, ci dimpotrivă, ce ştie e că Iulian Iancu este un specialist pe zona de energie.

„Eu în acest moment nu am ştiinţă că domnul Iulian Iancu a lucrat sau lucrează pentru un stat străin. Dimpotrivă, ce ştiu cu certitudine de sută la sută, Iulian Iancu este un specialist pe zona de energie”, a afirmat Ciolacu, la Parlament, dând vina pe PNL pentru blocarea exploatărilor din Marea Neagră.

„Nu cred că este Iulian Iancu şi nici PSD-ul ( de vină - n.red.). Dimpotrivă, am văzut că PSD a rezolvat această lege offshore şi onshore şi părerea mea este că e o lege foarte bună pentru România şi pentru români”, a mai spus Ciolacu. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇