Rusia a dat o triplă lovitură pentru aprovizionarea cu gaz a Europei și prețurile au explodat

Rusia a dat o triplă lovitură pentru aprovizionarea cu gaz a Europei și prețurile au explodat

Aprovizionarea cu gaze naturale a Europei a suferit o a treia lovitură în 48 de ore, ceea ce a dus la creșterea prețurilor cu 42% față de nivelul de la începutul săptămânii.

Gigantul energetic italian ENI a anunțat miercuri că Gazprom, producătorul de stat de gaze din Rusia, își va reduce livrările cu 15%, fără a anunța care este motivul, potrivit CNN Business.

Vestea vine în aceeași zi în care Gazprom a anunțat că va reduce fluxurile prin conducta sa Nord Stream 1 - o arteră majoră care aprovizionează Germania - pentru a doua oară în două zile, iar un important producător de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite a anunțat că nu va face livrări până în septembrie.

ADVERTISING

Marți, Gazprom a declarat că va reduce livrările de gaze prin Nord Stream 1 cu 40%, din cauza unor probleme tehnice. Apoi, miercuri, Gazprom a declarat că va reduce livrările cu încă o treime, până la 67 de milioane de metri cubi, începând de joi.

ENI a confirmat pentru CNN Business că nu primește niciun fel de gaz prin conducta Nord Stream 1.

Prețurile futures la gaze au urcat cu peste 20% miercuri după-amiază, ajungând la 120 de euro (125 de dolari) pe megawatt oră (MWh), potrivit datelor de la Intercontinental Exchange, deși de atunci prețurile au scăzut ușor, ajungând să se tranzacționeze în jurul valorii de 113 euro (117 dolari) pe MWh.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Robert Habeck, ministrul german al economiei, a declarat că decizia Gazprom a fost „politică" și nu „justificată din punct de vedere tehnic".

„Cum va afecta acest lucru piața europeană și germană a gazelor naturale, va trebui să așteptăm și să vedem", a declarat el în cadrul unei conferințe de presă, miercuri.

Europa a încercat să își reducă importurile de gaze naturale de când Rusia a invadat Ucraina, la sfârșitul lunii februarie. Și-a stabilit obiectivul de a reduce consumul de gaz rusesc cu două treimi până la sfârșitul anului și și-a crescut rapid importurile de GNL ca înlocuitor.

ADVERTISING

Însă marele producător Freeport LNG a declarat marți că își va închide instalația din Texas pentru 90 de zile, după un incendiu izbucnit săptămâna trecută, și că va fi doar parțial operațional până la sfârșitul acestui an. Anterior spusese că uzina va fi închisă pentru cel puțin trei săptămâni.

Compania furnizează aproximativ o cincime din cantitatea de GNL din lume.

În ultimele săptămâni, Gazprom a întrerupt livrările de gaze către Polonia, Bulgaria și Finlanda, precum și către companii energetice din Danemarca, Germania și Țările de Jos, din cauza refuzului acestora de a se conforma cererii sale de a fi plătite în ruble.

Dar unele dintre firmele europene, inclusiv ENI, au încercat să găsească o soluție de rezolvare. Compania a declarat luna trecută că a început procesul de deschidere a două conturi la Gazprombank, unul în euro și altul în ruble.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇