Parlamentarii ar putea fi chemați din vacanță să desființeze Secția Specială

Parlamentarii ar putea fi chemați din vacanță să desființeze Secția Specială
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Senatorul PNL Iuliana Scântei spune că Secția Specială ar putea fi desființată în această vară, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului ce poate fi convocată special cu acest scop.

La acest moment încă se așteaptă opinia Comisiei de la Veneția, cerută de ministrul Justiției, Stelian Ion.

”Senatul și-a asumat prin Comisia Juridică (pe care ea o prezidează - n.red.), prin parlamentarii coaliției, să remedieze forma adoptată de Camera Deputaților, pentru a o aduce la forma înaintată de Guvern, iar pentru acest lucru, noi am avut nevoie de dialog și de consultări.

ADVERTISING

(Estimez că Secția Specială va fi desființată, n.red.) până la sfârșitul acestei sesiuni, dacă și Comisia de la Veneția ne va putea transmite până la sfârșitul lunii iunie un aviz preliminar la solicitarea transmisă de ministrul Justiției”, a declarat Scântei la RFI România.

Până la vacanța parlamentară mai sunt două săptămâni și Scântei a recunoscut că de la Comisia de la Veneția opinia e programată să fie emisă în prima parte a lunii iulie.

Astfel, ea spune că ”Parlamentul poate lucra într-o sesiune extraordinară, strict pentru adoptarea acestei legi, nu există nici un impediment”.

ADVERTISING

De ce merge greu reforma, deși dețin puterea?

Legat de faptul că reforma în justiție merge foarte lent, deși coaliția are și guvernarea, și majoritatea în Parlament, senatorul PNL a motivat că reparațiile pentru ce a stricat PSD trebuie făcute cu dialog.

”Aș vrea să punctăm în mod obiectiv câteva chestiuni. Procesul de modificare, de distrugere, practic, a normelor care ofereau o funcționare a unui stat de drept consolidat în România, pe durata guvernărilor PSD, a fost și acela unul de durată. PSD deținea toată puterea și a reușit într-un an de zile, practic, să aducă în vigoare toate modificările toxice (…).

ADVERTISING

Ceea ce a punctat CE de data aceasta a fost faptul că durata este legată de dialog. Noi nu mai facem acum niște modificări de corectare legislativă doar în mod unilateral și doar din perspectiva exclusiv a politicienilor.

Atât ministrul Justiției, cât și în Parlament, au inițiat consultări ample cu societatea civilă, dar mai ales cu reprezentanții sistemului judiciar (…), lucru care nu s-a întâmplat în guvernările PSD. Vă amintesc cum s-a purtat acest dialog trunchiat în cadrul comisiei Iordache. Ne dorim să corectăm, acest lucru necesită timp, dar necesită și dialog (…).

Sper ca până la sfârșitul anului, așa cum coaliția și-a asumat de altfel prin programul de guvernare, să le finalizăm și acest pachet pe Legile Justiției să treacă de votul final al Parlamentului".

Citește mai multe despre desființarea Secției Speciale, după deciziile CCR, dar și cerințele din MCV:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇