Orban își dă demisia de la Cameră, după ce ultimatumul pentru Cîțu a expirat și se mai gândește dacă și din PNL

Orban își dă demisia de la Cameră, după ce ultimatumul pentru Cîțu a expirat și se mai gândește dacă și din PNL

Ludovic Orban a anunțat că miercuri își va da demisia din fruntea Camerei Deputaților. Amintim că în prima zi după congresul PNL, pe 27 septembrie, Orban a anunțat că i-a înaintat noului președinte al formațiunii, Florin Cîțu, demisia. El i-a dat atunci un ultimatum de 15 zile să ia o decizie, altfel anunțând că va depune documentul la Parlament.

Precizăm că la acest moment PNL nu are majoritatea necesară pentru a impune tot un liberal la șefia Camerei. Cele 15 zile au expirat luni, 11 octombrie.

”Ne vedem mâine, la 12:00, după ce-mi depun demisia”, le-a spus Ludovic Orban jurnaliștilor la Parlament, într-o conferință în care i-a criticat aspru pe Florin Cîțu și Klaus Iohannis.

ADVERTISING

Orban a spus că Iohannis joacă la cacealma cu desemnarea lui Cioloș ca premier, pentru ca apoi să-l numească a doua oară pe Cîțu.

”Cu siguranță eu nu voi vota o a doua nominalizare Florin Cîțu din partea președintelui, pentru că nu pot să susțin o persoană care mai are 10% cotă de încredere, care conduce un guvern care mai are 13% cotă de încredere și o persoană care nu are capacitatea să formeze o majoritate parlamentară decât prin tranzacții cu PSD. Soluția Cîțu nu mai există, e evident pentru orice om normal la cap”, a spus Orban.

Citește pe larg aici: Orban spune că Cioloș nu are nicio șansă: Iohannis să revină cu picioarele pe Pământ. Intenția ascunsă, cinică, e desemnarea lui Cîțu a doua oară (Video)

ADVERTISING

Întrebat dacă cei care îl susțin ar putea vota un Guvern Cioloș sau alături de Opoziție, Orban a răspuns: ”Aripa Cîțu e în opoziție față de interesul României”. El a adăugat că oricum, indiferent dacă și cei 41 de parlamentari care îl susțin ar vota pentru Cioloș, tot nu ar avea vreo șansă să adune majoritatea necesară trecerii unui guvern.

În plus, fără a da detalii, Orban a acuzat că Florin Cîțu, deși ”țara arde”, ”se ocupă să-mi ia parlamentarii la bucată, să le facă tot felul de promisiuni”.

Totodată, a spus că noua conducere l-a exclus de la toate întâlnirile, deși e membru de drept în Biroul Executiv, ”probabil ca să raporteze unanimitățile”. Oricum, a spus că nu va merge nici la cele de acum, când se decide mandatul pentru negocierile cu USR.

ADVERTISING

”Deja orice fel de participare și susținere a unor decizii aberante ale unei conduceri nelegitime a PNL îmi pare că seamănă cu o formă de complicitate la trădarea interesului național”, a spus Orban.

”O conducere care se comportă ca o armată de ocupație și care e ruptă de realitate”

Întrebat dacă s-a gândit să-și dea demisia din PNL și să-și înființeze propria formațiune politică, Ludovic Orban a dat de înțeles că analizează posibilitatea.

”Mă simt din ce în ce mai străin de deciziile împotriva interesului României care sunt luate de o conducere care se comportă ca o armată de ocupație și care e ruptă de realitate și care nu mai ține cont de interesul fundamental al României”, a acuzat Orban.

Întrebat ce va face dacă se va ajunge în această criză politică la alegeri anticipate, Orban a spus că pentru prima oară el crede că sunt întrunite condițiile și va vedea ce va face și cum va candida pentru un loc în Parlament.

”Actuala conducere, aleasa la congres, a trădat interesele cetățenilor români care au fost alături de PNL. Actuala conducere nu mai are nicio legătură cu tradiția, istoria PNL, nu respectă niciun principiu, nicio valoare și niciun crez al PNL.

Românii care cred trebuie să fie reprezentați și încep să mă conving din ce în ce mai mult că gașca aflată la butoane acționează împotriva interesului celor care au susținut PNL.

Când voi fi convins că nu mai e nicio șansă de a reface PNL, sunt pregătit să-mi asum răspunderea de a asigura o reprezentare cinstită, onestă, loială, pentru toți cetățenii români care cred în valorile liberale. Dar când voi lua decizia, vă voi anunța”, a conchis Orban.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇