Orban îl lovește pe Cîțu la vaccin: Când domeniul sănătății nu funcționează este și responsabilitatea premierului

Orban îl lovește pe Cîțu la vaccin: Când domeniul sănătății nu funcționează este și responsabilitatea premierului

Atunci când un domeniu cum este cel al sănătății nu funcționează la parametri este și responsabilitatea premierului, spune Ludovic Orban, după ce premierul Florin Cîțu a afirmat că cere o anchetă cu privire la modul în care a fost pregătit sistemul sanitar pentru valul 4 al pandemiei de Covid. În plus, Orban a ținut să precizeze că România ar fi stat mai bine la capitolul vaccinare, dacă mai era el la conducere.

„Parțial (îi dau dreptate lui Florin Cîțu – n.red.), dar întotdeauna atunci când un domeniu atât de important cum este domeniul apărării sănătății cetățenilor nu fucționează la parametri este și responsabilitatea premierului. Ca premier eu nu am lăsat numai Ministerul Sănătății să se ocupe de confruntarea cu primele trei valuri, în special valul al doilea, care a venit în campania electorală”, a spus, la TVR, Ludovic Orban.

ADVERTISING

El spune că premierul trebuie să fie implicat „în prima linie a bătăliei” împotriva COVID-19.

În campania de vaccinare ar fi trebuit mai multă energie şi implicare din partea actorilor guvernamentali. Nu trebuia lăsat Comitetul Naţional pentru Vaccinare, domnul preşedinte Gheorghiţă şi echipa lui, fără multe instrumente în susţinerea campaniei de vaccinare. Fără implicarea prefecţilor, a DSP, a preoţilor, a primarilor sau medicilor de familie era foarte greu să se atingă ţintele stabilite. Nu este un eşec campania de vaccinare, dar nu ne-am atins obiectivele. Sunt ţări care au ajuns la 65-70 la sută rată de vaccinare. Cu siguranţă că dacă eram premier gestionam mai bine situaţia vaccinării”, a declarat, marţi, Ludovic Orban într-o emisiune la TVR1.

ADVERTISING

De asemenea, Orban consideră că prefecții, structurile MAI, în special DSU, autoritățile locale și medicii de familie sunt alți actori care trebuie să fie implicați în lupta împotriva pandemiei.

„Toți acești actori trebuie coordonați în momentul în care s-a văzut magnitudinea valului patru și creșterea exponențială a numărului de cazuri... Nu se poate spune că nu a existat o informare prealabilă. Dimpotrivă, existau avertismente”, a adaugat Orban.

Florin Cîțu a declarat marți, la Sinaia, că va cere o anchetă sau o analiză cu privire la modul în care a fost pregătit sistemul sanitar pentru valul 4 al pandemiei de Covid.

ADVERTISING

Premierul a spus că el a cerut tot anul să rămână intactă capacitatea de răspuns la COVID-19 și că, dacă nu s-a ținut cont de acest lucru, trebuie stabilit cine este responsabil.

Citește și:

Cîțu a uitat că acum o lună declara că valul 4 nu se justifică? Acum vrea anchetă la Ministerul Sănătății, pentru criza paturilor ATI: "Ştiam că vine valul 4, eu am spus tot anul"

Ioana Mihăilă îi dă replica lui Cîţu: Mă bucur că cere o anchetă, s-ar putea să fie surprins în defavoarea dumnealui!

Voiculescu: Prin decizia lui Florin Cîţu, România a comandat iraţional vaccinuri fără număr. Sper să aflăm din ancheta DNA


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇