Orban explică ce urmează după decizia CCR și de ce avem mai multe cazuri noi de COVID ca țările din Occident

Orban explică ce urmează după decizia CCR și de ce avem mai multe cazuri noi de COVID ca țările din Occident

Premierul Ludovic Orban a fost întrebat vineri cum comentează decizia de joi a CCR care a arătat că nu a fost constituțional modul în care s-a decis carantinarea sau izolarea la domiciliu a celor care intrau în țară venind din zone puternic afectate de COVID-19.

”Legea 55 ne dă bază legală pentru toate măsurile instituite prin OUG și ordin de ministru. Inclusiv izolarea la domiciliu și carantina.

Ia gândiți-vă ce ar însemna să nu-i mai putem izola pe cei care vin din zone cu largă circulație a virusului. Hotărârea se referă la ordine anterioare, date în baza OUG”, a explicat prim-ministrul, pe aceeași idee pe care a mers și șeful său de cancelarie, Ionel Dancă, într-o primă reacție pe acest subiect avută ieri.

ADVERTISING

Primele reacții din Guvernul Orban după deciziile CCR

Premierul a fost chestionat și legat de următoarele măsuri de relaxare, pe care Guvernul le poate aplica de la 1 iulie, însă Orban a fost evaziv în această privință:

”Nu pot da răspunsuri. Deciziile s-au luat în funcție de evoluția epidemiei, din 15 în 15 zile. Trebuie să vedem evoluția epidemiei”.

Cât despre faptul că în țările mai dezvoltate din Occident numărul de cazuri noi de coronavirus scade, iar la noi crește, Orban a găsit vinovatul: PSD.

ADVERTISING

”Păi uitați-vă la câte cazuri au avut ei. Au avut sute de mii de cazuri. Un val. Și probabil numărul bolnavilor a fost mai mare decât cel diagnosticat.

La noi, gestiunea a fost foarte serioasă, am limitat numărul de infectări.

Între 26 februarie și 1 iunie au intrat peste 1,7 milioane de români în țară, multi din zone cu risc. Am avut o expunere ca nicio altă țară din Europa de Sud-Est.

Condamn public atitudinea liderilor politici din zona Opoziției, în special din zona PSD și Pro România, care au instigat la nerespectarea regulilor, au bagatelizat măsurile. Noi ne facem treaba ca să reducem efectele pandemiei”, a subliniat premierul.

ADVERTISING

Orban se află azi în județul Sălaj, împreună cu ministrul Transporturilor şi ministrul Economiei, unde semnează un contract de proiectare pentru parte a Autostrăzii Braşov-Cluj-Borş.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/661437331076708

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇