Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Guvernului Orban, a comentat joi deciziile Curții Constituționale referitoare la unele măsuri luate de Executiv pentru combaterea răspândirii noului coronavirus.
Amintim că magistrații spun că inițial nu a fost în regulă instituirea măsurii de carantinare sau izolare a celor care au intrat în România din zone puternic afectate de COVID-19.
Despre această decizie, Dancă spune că era de așteptat, de vreme ce ordinul a fost dat pentru că încă nu era legea gata. În ce privește a doua decizie, cea care spune că nu era nevoie de acordul Parlamentului nici pentru instituirea stării de alertă, nici pentru prelungirea ei, Dancă spune că se demontează, astfel, o ”aberație juridică tipică PSD”.
”Practic, în momentul de față, avem două decizii CCR pe care le așteptăm să fie comunicate oficial și așteptăm și motivarea. În momentul de față, potrivit informațiilor apărute în spațiul public, sunt doua lucruri esențiale.
Întâi, hotărârea Parlamentului prin care se aprobă prelungirea stării de alertă e clar o aberație juridică, tipică pentru juriștii PSD. Acest lucru va fi demonstat de CCR așa cum, de altfel, și noi am avertizat.
În ceea ce privește posibilitatea unor restrângeri de drepturi și libertăți prin ordin de ministru, lucrurile erau de așteptat. Dar de precizat că ordinul de ministru e dat anterior Legii 55. Ordinele de ministru erau emise în baza Legii Sănătății (din 2006 - n.red.)”, a explicat Dancă, la Antena3.
Avocatul zădărnicirii combaterii bolilor
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a ținut să sublinieze că, din punctul său de vedere, problema este la Avocatul Poporului.
”Ce este oarecum neașteptat e că Avocatul Poporului are obiectivul unor lămuriri constituționale în plină perioadă de reglementare a acestora.
Reglementarea aceasta este nu de dragul Guvernului, ci pentru a proteja cetățenii de riscurile coronavirusului și a proteja viața oamenilor. Avocatul Poporului a devenit Avocatul zădărnicirii combaterii bolilor”, a acuzat Dancă.
Nelu Tătaru: Decizia Guvernului e cea de a asigura sănătatea populației
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a intervenit la același post de televiziune. El a spus că așteaptă motivarea, dar că Guvernul își va face în continuare treaba și va proteja populația, având, acum, și Legea 55.
”Nu comentez decizia judecătorilor, aștept motivarea. Decizia Guvernului e cea de a asigura sănătatea populației.
Avem la îndemână acum Legea 55, vom trata în continuare pacienții. Vom acționa conform conduitei caracteristice fiecărui stadiu de boală”, a spus Nelu Tătaru, la Antena3.
Întrebat dacă se ia în calcul revenirea la starea de urgență, a zis că ”deocamdată, nu”.
Ministrul a evitat să dea un răspuns clar la întrebările insistente ale moderatoarei cu privire la ce decizie va lua în ce privește internarea pacienților confirmați cu COVID-19, dar asimptomatici.
PNL încearcă să schimbe Avocatul Poporului
Liberalii au depus, luni, la Parlament cererea de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a Renatei Weber.
Acțiunea a venit după ce aceasta a atacat la CCR impozitarea pensiilor speciale.
Liberalii au susținut ca Weber ar fi în conflict de interese, pe motiv că și ea ar fi beneficiar de pensie specială, însă aceasta le-a răspuns că nu e pentru ca nu îndeplinește condițiile.