O treime dintre moldoveni ar fi de acord cu unirea cu România (sondaj)

O treime dintre moldoveni ar fi de acord cu unirea cu România (sondaj)

34,4% dintre moldoveni ar vota favorabil în cazul unui referendum pentru unirea Republicii Moldova cu România, iar 49,9% împotrivă.

Potrivit unui sondaj realizat de CBS Research, institut de sondare din Republica Moldova, citat de Adevărul, majoritatea celor intervievați, aproape 48%, crede că relațiile actuale dintre cele două țări sunt foarte bune şi destul de bune.

Totodată, 36,1% consideră că nu sunt nici bune nici rele, iar 7,1% le cataloghează drept rele şi foarte rele.

Sondajul mai arată că majoritatea repondenţilor ar vrea ca între cele două state să se dezvolte mai mult legăturile de comerţ (38,9%) şi privind educaţia (36,9%).

ADVERTISING

De asemenea, peste 40% dintre cei chestionați susţin că au cea mai mare încredere în sistemul de învăţământ din ţara noastră, pe locul 2 fiind Biserica, cu peste 31%, urmată de Preşedinţie, cu 30%.

Cei mai mulţi dintre repondenți nu sunt la curent cu situaţia politică din România, dar cei care urmăresc ce se întâmplă ţara noastră au cea mai mare încredere în preşedintele Klaus Iohannis (peste 35%), urmat de Traian Băsescu (aproape 25%) şi Ludovic Orban (10,9%).

În ceea ce privește partidele, PNL este în topul preferinţelor cetăţenilor moldoveni, cu (10,7%). Pe locul doi este AUR (10,2%), partid urmat de PMP (7,7%).

ADVERTISING

Aceștia au fost întrebați și ce părere au dacă Republica Moldova s-ar afla într-o situaţie similară cu a Ucrainei. Iar cei mai mulţi repondenţi consideră că ajutorul militar prioritar ar veni din România (19,9%), urmată de UE (11,6%), NATO (10,4%) şi SUA (7,5%) în timp ce doar 3,9% cred că ar veni din Rusia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇