Noul guvern israelian de coaliţie a semnat acordurile finale. Mandatul lui Netanyahu se apropie de sfârşit

Noul guvern israelian de coaliţie a semnat acordurile finale. Mandatul lui Netanyahu se apropie de sfârşit

Noul guvern israelian de coaliţie a semnat vineri acordurile sale finale, care includ şi limite ale mandatului, iar dominaţia de 12 ani a actualului premier Benjamin Netanyahu se apropie de sfârşit.

Coaliţia de partide, care pornesc de la dreapta-extremă până la stânga, ar urma să se concentreze mai ales pe probleme economice şi sociale, în loc să expună rupturile interne încercând să abordeze probleme diplomatice majore, cum ar fi conflictul israeliano-palestinian, relatează Reuters.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Netanyahu, cel mai longeviv lider din Israel, va fi succedat duminică de o coaliţie care include pentru prima dată un partid din minoritatea arabă a Israelului.

În baza unui acord de împărţire a puterii, Naftali Bennett, lider al partidului ultra-naţionalist Yamina (Dreapta), va fi prim-ministru timp de doi ani.

Bennett a declarat vineri că această coaliţie ”pune capăt unei crize politice de doi ani şi jumătate”, dar nu este clar cât timp vor rămâne împreună elementele disparate ale coaliţiei.

Apoi, funcţia de premier va fi predată lui Yair Lapid, reprezentantul partidului de centru Yesh Atid (Există un viitor).

Printre acordurile prezentate de părţi în ceea ce Lapid a descris drept un ”guvern de unitate” se numără:

  • Investiţii în infrastructură pentru a include noi spitale, o nouă universitate şi un nou aeroport.
  • Adoptarea unui buget de doi ani pentru a ajuta la stabilizarea finanţelor ţării - impasul politic prelungit a lăsat Israelul să folosească o versiune actualizată a unui buget de bază pentru 2019, care a fost ratificat la mijlocul anului 2018.
  • Menţinerea ”statu-quo-ului” pe probleme de religie şi de stat, urmând ca partidul Yamina al lui Bennett să aobă drept de veto.

Posibilele reforme includ ruperea unui monopol ultraortodox privind supravegherea alimentelor care sunt kosher şi descentralizarea autorităţii asupra convertirilor evreieşti.

  • Un plan general privind transporturile” în Cisiordania ocupată de Israel.
  • Un obiectiv general ”de asigurare a intereselor Israelului” în zonele Cisiordaniei aflate sub controlul total al Israelului.
  • Alocarea a peste 53 de miliarde de sicli (16 miliarde de dolari) pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi bunăstării în oraşele arabe şi reducerea criminalităţii violente acolo.
  • Decriminalizarea marijuanei şi trecerea la reglementarea pieţei.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!