Caracalul de la Arad

Caracalul de la Arad
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Se fac 2 săptămâni de la asasinatul de la Arad și rezultatul e zero, pe toate planurile, deși poporul a fost asigurat că a fost trimisă acolo elita specialiștilor din țara sigură România.

Evenimentul a fost extem de mediatizat și a stârnit o mare emoție publică, dar comunicarea oficială pe subiect a fost fie complet absentă, fie ridicolă.

În cazurile de mare impact din SUA, de exemplu, FBI are grijă să mențină o comunicare ritmică, fără a pune desigur dosarul pe masă, măcar pentru a transmite un mesaj de implicare totală.

După Arad, eu nu i-am auzit vorbind nici pe procurorul Romulus Varga de la PICCJ, nici pe procurorul general Scutea, nici pe șeful Poliției Române, nici pe adjunctul său, o vreme coordonator al achetei, Eduard Mirițescu.

Singurul care a vorbit, ministrul de Interne Bode, mai bine tăcea. Mai întâi a anunțat un mare control la firmele care comercializează explozibili, de parcă cei folosiți la Arad ar fi fost luați cu factură. Evident că nu era nimic de găsit acolo.

ADVERTISING

Apoi s-a lamentat : ”Mi-aş dori să pot să spun ce se întâmplă acolo şi să vă pot anunţa la un moment dat că i-am identificat şi îi aducem în faţa instanţei pe autori”.

De aici două concluzii posibile:

1.Ori nu e nimic de comunicat și ancheta este deocamdată un fiasco.

  1. Ori dl Bode știe despre niște evoluții importante, însă nu poate spune din motive de confidențialitate a anchetei. Dar dl Bode nu are niciun drept legal să știe informații confidențiale din anchetă.

Din informațiile mele este vorba despre varianta numărul 1. Se pare că investigațiile au început greșit, cu o cercetare la fața locului mai scurtă decât la un furt simplu, vreo 3 ore cu indulgență.

După cum scriam și în urmă cu câteva zile nu au fost duși acolo cei mai pregătiți polițiști în domeniu, antrenați de FBI exact pentru investigații în caz de explozie.

Nu a fost folosit Spheron, un aparat special care inregistreaza până în cele mai mici detalii zona unei infracțiuni astfel încât apoi să fie luat la puricat fiecare detaliu.

Ancheta a fost condusă o vreme de chestorul Eduard Mirițescu, ajunct al șefului IGPR, până acum o lună șef interimar al Poliției. A fost trimis acolo de secretarul de stat Bogdan Despescu. De obicei, dl Mirițescu este trimis undeva ca să dea raportul dlui Despescu, nimic mai mult.

Fapt este că, spun surse apropiate anchetei pe care nicio comunicare oficială nu le contrazice, în acest moment nu ar fi fost identificat nici măcar mobilul crimei. De ce a fost asasinat Ioan Crișan?

Și până când nu va exista răspuns la aceasta întrebare va fi foarte greu de făcut un pas înainte.

A mai existat o crimă la comandă comisă de Vitalie Proca în București împotriva unei ținte greșite. Teoretic, e posibil să fie la fel la Arad, însă e totuși extrem de puțin probabil, având în vedere că spre deosebire de victima lui Vitalie Proca, dl Crișan nu era chiar un anonim în zonă.

Curgerea timpului este chiar mai problematică decât în alte cazuri din cauza probabilității foarte mari de a exista un element de extraneitate în comiterea faptei.

Dacă este vorba despre un asasin plătit din fosta Iugoslavie, șansa că el să fie identificat și capturat este infimă. Acolo este o junglă judiciară, apetitul pentru colaborare al autorităților este foarte mic, bazele de date sunt vraiște.

Până nu înțelegi mobiliul și nu ai o idee măcar despre făptuitor e cu neputință să ajungi la cel care a comandat crima. Instigator într-un dosar cu autor necunoscut nu prea merge.

Anchetatorii de la fața locului au încercat să transmită pe surse tot felul de detalii mai degrabă picante, precum grija soției ca amanta să nu fie prezentă la înmormântare. Sau unele de-a dreptul penibile, despre cum supraveghea Poliția ceremonia ca să vadă dacă nu vine criminalul.

Una peste alta, ori acolo au fost trimiși cei mai buni din poliție și SRI, iar dacă asta e tot ce poate elita, suntem vai de capul nostru.

Fie nu sunt cei mai buni și atunci întrebarea este: de ce nu a fost trimisă acolo adevărata elită? Din incompetența vârfului Ministerului de Interne sau tocmai pentru că există lucruri care e mai bine să nu fie scormonite despre conexiunile politice și instituționale ale lui Ioan Crișan?

Faptul că până la urmă la Arad s-a dus însuși șeful Poliției sugerează mai degrabă prima variantă. Chestorul Benone Matei s-a dus ca să repare ceea ce au stricat inițial alții, cam la fel ca la Caracal, desigur cu alte personaje.

Dar dacă la Caracal profesioniștii au recuperat cumva noptiera cu sânge lăsată în ploaie și alte probe complet ignorate sau parțial distruse de incompetența inițială, de această dată timpul pierdut sub conducerea lui Eduard Mirițescu va fi foarte greu de recuperat de chestorul Benone Matei.

Informații relevante despre atentatul de la Arad:

Citeşte şi alte articole semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇