Nicușor Dan anunţă că prima ședință de Consiliu General va avea loc pe 2 decembrie. Poate atunci se vor alege, în sfârşit, viceprimarii

Nicușor Dan anunţă că prima ședință de Consiliu General va avea loc pe 2 decembrie. Poate atunci se vor alege, în sfârşit, viceprimarii

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că prima ședință a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) va avea loc pe 2 decembrie. Adică după mai bine de două luni de la alegerile locale din 27 septembrie.

Nicușor Dan a participat, joi, pe 26 noiembrie, la o conferință de presă pe teme de energie și termoficare, alături de premierul Ludovic Orban și ministrul Economiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

În timpul sesiunii de întrebări, un jurnalist i-a solicitat primarului Capitalei detalii cu privire la acuzațiile lansate de Vlad Voiculescu (viceprimar desemnat din partea USR-PLUS) care nu își poate prelua mandatul.

ADVERTISING

Voiculescu a explicat pe larg, în cadrul unui interviu acordat SpotMedia.ro, că, printr-o ordonanță de urgență - publicată a doua zi după ce Nicușor Dan a depus jurământul - Guvernul PNL a stabilit că viceprimarii nu se pot alege decât în prima ședință de consiliu de după validarea mandatelor tuturor consilierilor locali.

Or, în cazul Consiliului General al Municipiului București, au fost validați pentru început 45 din cei 55 de aleși.

ADVERTISING

Ceilalți – în majoritate de la PSD, care vor ocupa locurile lăsate libere de ”vedetele” retrase din echipa Gabrielei Firea (și de Firea însăși) - încă nu au fost validați.

Așa că viceprimarii tot nu pot fi încă aleși.

Iată cum explică Nicușor Dan această situație:

”E o prevedere din Codul Administrativ (cea introdusă prin OUG – n.red.) care are logică și care spune că nu se aleg viceprimarii până când CGMB nu e întrunit in totalitatea lui.

ADVERTISING

Pentru ca altfel - din lipsa unor oameni care au renunțat la mandat - majoritatea (din Consiliul General - n.red.) ar putea să fie alta decât cea pe care au votat-o cetătenii.

Și este posibil ca această majoritate să aleagă viceprimarii și, apoi, aceștia să nu mai poată fi schimbați cu voturile a două treimi dintre consilieri.

Greșeala – și nu cred că e rea voință, ci cred că pur și simplu n-a observat nimeni – este că validarea se face în două etape.

Adică la început am pierdut toți o lună pentru că nici eu, ca primar, n-am putut depune jurământul decât cu prima tranșă de consilieri. A fost un prim proces care a durat o lună. Iar acum e al doilea proces pentru validarea celor 10 consilieri rămași și care nu s-a finalizat.

Prima ședință de consiliu general va avea loc pe data de 2 decembrie”, a mai precizat Nicușor Dan.

Puteți urmări declarația lui Nicușor Dan și în materialul video de mai jos (de la minutul 22.50):

Întâlnirea de lucru a premierului Ludovic Orban cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și reprezentanții ELCEN, pe tema furnizării energiei termice în București

Întâlnirea de lucru a premierului Ludovic Orban cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și reprezentanții ELCEN, pe tema furnizării energiei termice în București#LudovicOrban #VirgilPopescu #NicusorDan #ELCEN

Posted by Guvernul României on Thursday, November 26, 2020

Rămâne să aflăm dacă până atunci se va termina și al doilea proces, dacă se vor numi în sfârșit viceprimarii desemnați (Vlad Voiculescu din partea USR-PLUS și Stelian Bujduveanu din partea PNL). Și dacă în sfârșit noua administrație se va apuca de treabă la implementarea proiectelor majore promise în campania electorală: realizarea unei rețele de metrou de suprafață, construcția de parcări, reconfigurarea traseelor STB, reabilitarea rețelei de termoficare etc.

Citește și:

Vlad Voiculescu acuză PNL că îl blochează să fie viceprimar ca să-și facă campanie în spitale: A modificat în mod abuziv, prostesc și iresponsabil Codul Administrativ


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇