New York Times dă ca exemplu vizita lui Dragnea la hotelul lui Trump pentru modul în care președintele SUA ar fi făcut bani de pe urma funcției sale

New York Times dă ca exemplu vizita lui Dragnea la hotelul lui Trump pentru modul în care președintele SUA ar fi făcut bani de pe urma funcției sale

Printre exemplele oferite de publicația americană The New York Times pentru modul în care președintele SUA ar fi făcut bani de pe urma funcției sale se numără și vizita lui Liviu Dragnea, la acea vreme șeful PSD, la hotelul lui Donald Trump. La acea întrevedere, cei doi au fost fotografiați când dau mâna.

NYT analizează, de ceva vreme, niște documente despre situația fiscală a șefului de la Casa Albă și publică informații care au fost ținute secrete până acum.

În al patrulea episod din această serie, publicația americană susține că președintele SUA a organizat mai multe întâlniri la hotelurile sale sau la reședința sa de la Mar A Lago, la care au participat oficiali și politicieni, de pe urma cărora ar fi câștigat milioane de dolari, transmite ABC News.

ADVERTISING

Sursa citată amintește că în săptămâna învestirii în funcţie a preşedintelui Trump, la începutul lui 2017, politicianul român Liviu Dragnea l-a întâlnit pe acesta la hotelul său, împreună cu premierul ţării, Sorin Grindeanu.

Întors acasă, șeful PSD (la acea vreme) a postat o fotografie realizată atunci, dând de înțeles într-un mod eronat că ar fi participat la o cină privată și că ar fi obținut o apropiere și mai mare între cele două țări.

„Pentru politicienii străini mai puţin importanţi în ierarhia diplomatică a Washingtonului, chiar şi o simplă întâlnire cu preşedintele american ar putea reprezenta o victorie propagandistică majoră. Reprezentanţi din 33 de ţări au trecut pragului hotelului din Washington, potrivit jurnalistului Zach Everson care ţine evidenţa intrărilor şi ieşirilor din clădire” , arată sursa citată.

ADVERTISING

Omul care a aranjat vizita lui Dragnea în SUA a fost pus sub acuzare

Elliott Broidy, fostul aliat al lui Trump, care s-a ocupat cu strângerea de fonduri pentru campania din 2016, a fost pus oficial sub acuzare în SUA pentru că a încălcat legea lobby-ului în favoarea unui client străin.

Procurorii îl acuză că a vrut să-și folosească influența politică pentru a ajuta interese chineze și malaeziene.

Astfel, Broidy ar fi acceptat 6 milioane de dolari de la un client străin pentru a face lobby pe lângă oficiali din administrația americană pentru a pune lacătul pe o anchetă federală ce viza marele furt de la Malaysia Development Berhad.

ADVERTISING

Broidy mai e acuzat și că a încercat să obțină extrădarea unui cetățean chinez din SUA. Nu a reușit în niciunul dintre aceste două planuri, iar la un moment dat chiar a vrut să păcălească unul dintre clienți spunându-i că a discutat despre ancheta privind Malaysia Development Berhad chiar cu președintele Donald Trump.

Numele său este cunoscut în România, firma sa fiind cea care a aranjat, în 2017, ca Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu să fie prezenți la o ceremonie prilejuită de învestirea lui Donald Trump.

După ce s-a spus că a plătit până la un milion de euro pentru a fi prezent acolo, Dragnea a prezentat atunci o invitație în baza căreia a putut participa. Invitaţia era semnată de vicepreşedintele Comitetului de inaugurare de atunci, Elliott Broidy, care spunea că va fi „plăcerea” lui de a-l invita pe politicianul român ca oaspete al său la acest eveniment.

Ulterior, New York Times scria că firma de securitate a lui Broidy, Circinus, a deschis o filială în România și a încercat obţinerea unor contracte cu Guvernul de la București, în acest sens având loc întâlniri cu oficiali români, inclusiv ministrul Apărării de atunci, Mihai Fifor.

Broidy a demisionat din postul său de conducere din Comitetul Naţional Republican în 2018.

Prezența lui în cercul apropiat al lui Trump a fost îndelung contestată, având în vedere că în 2009 a pledat vinovat într-un dosar în care era acuzat de dare de mită şi a plătit o cauţiune de 48 de milioane de dolari pentru a evita închisoarea.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇