Furtul secolului în Malaezia: Fostul premier a fost găsit vinovat pentru 7 capete de acuzare

Furtul secolului în Malaezia: Fostul premier a fost găsit vinovat pentru 7 capete de acuzare

Fostul premier malaezian Najib Razak a fost găsit vinovat pentru 7 capete de acuzare în primul său proces din scandlul 1MDB (1Malaysia Development Berhad).

În acest scandal izbucnit în 2015 Razak este acuzat că a sustras în conturile personale peste 700 de milioane de dolari americani din compania strategică de stat 1MDB.

Verdictul de marți a venit într-unul din cele 5 procese în care Najib Razak este vizat. Acuzațiile se referă aici la delapidarea a 9,9 milioane de dolari pe care fostul premier și i-a însușit folosind diverse companii intermediare, arată The Guardian.

ADVERTISING

Sentința nu este însă definitivă și Razak a anunțat că va face apel, încă înainte de a afla verdictul.

Dacă va fi condamnat definitiv, el riscă amenzi usturătoare și până la 20 de ani de închisoare pentru fiecare din cele 7 acuzații.

Fiul său, producător al Lupului de pe Wall Street, scapă de acuzații

Fiul vitreg al lui Razak este Riza Aziz, un cunoscut producător de film care semnează producția ”Lupului de pe Wall Steet”, alături de Leonardo Di Caprio și Martin Scorsese.

Inițial și pe numele lui Aziz a fost deschis un dosar, însă acuzațiile au fost retrase în luna mai a acestui an, decizie contestată de societatea civilă malaeziană.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Au rămas puși sub acuzare soția lui Razak și mai mulți foști oficiali guvernamentali.

Acuzații erau îndreptate și împotriva Goldman Sachs, pentru ca a ajutat 1MDB să vândă obligațiuni de 6,5 miliarde de dolari. Banca a acceptat însă săptămâna trecută o înțelegere în care a plătit 3,9 miliarde de dolari ca să scape de acuzații.

Citește și:

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇