Trudeau este vizat de o nouă anchetă. A atribuit un contract de peste 900 de milioane de dolari unei firme care are legături cu familia sa

Trudeau este vizat de o nouă anchetă. A atribuit un contract de peste 900 de milioane de dolari unei firme care are legături cu familia sa

Când a ajuns la putere, în 2015, premierul Canadei, Justin Trudeau, a promis un nou tip de politică. Acum, însă, se află în centrul unui al treilea scandal, fiind anchetat într-o nouă afacere controversată.

În iunie, Guvernul canadian a anunțat că organizația WE Charity a fost aleasă să deruleze un program pentru studenții afectați de criza economică.

Această decizie a dus însă la acuzații de conflicte de interese și două anchete federale ce vizează familia Trudeau, potrivit BBC.

Cum s-a ajuns aici

Programul, în valoare de 912 milioane de dolari, a fost conceput pentru a ajuta studenții și alți tineri, în cadrul unui voluntariat plătit, pentru a compensa lipsa locurilor de muncă sezoniere din cauza pandemiei de COVID-19.

ADVERTISING

Ulterior, s-a dovedit că mama și fratele premierului Trudeau au fost plătiți pentru a vorbi la diferite evenimente organizate de WE Charity de-a lungul anilor.

Margaret Trudeau a fost plătită cu 250.000 de dolari pentru că a vorbit la 28 de evenimente ale organizației pe parcursul a patru ani, iar fratele premierului, Alexander, a fost plătit cu 32.000 de dolari pentru a susține opt discursuri în perioada 2017-2018.

De altfel, chiar și Justin Trudeau și soția sa au participat la diverse evenimente organizate de WE Charity.

ADVERTISING

Și, deși premierul canadian a prezentat scuze pentru ca i-a atribuit organizației acest contract, nu a scăpat de cea de a treia anchetă de etică declanșată împotriva sa de la preluarea mandatului.

Și ministrul de Finanțe este implicat în scandal

Se pare că și familia ministrului canadian de Finanțe, Bill Morneau, are legături cu WE Charity. Două dintre fiicele sale colaborează cu organizația, una dintre ele fiind chiar angajată.

Morneau a anunțat recent că și-a dat seama târziu că nu a plătit 41.000 de dolari, reprezentând cheltuieli de călătorie pentru el, soția sa și cele două fiice, pentru evenimente organizate de WE Charity în Ecuador și Kenya.

ADVERTISING

Ministrul a spus că și-a dat seama abia în urmă cu câteva zile că organizația a plătit integral cele două deplasări.

Ulterior, WE Charity a precizat că, deși călătoriile au fost gratuite, ministrul a rambursat organizației banii.

Partidele de opoziție cer acum ca el să demisioneze sau să fie demis.

Ce este WE Charity

Organizația WE Charity a fost înființată acum 25 de ani de frații Craig și Marc Kielburger, în casa părinților lor din Ontario, când Craig avea 12 ani.

Cunoscută inițial sub numele de Free the Children, organizația s-a concentrat pe încetarea exploatării copiilor și a devenit foarte repede recunoscută internațional.

Co-fondatorii săi au devenit celebrități locale și au apărut la diverse emisiuni de televiziune, cum ar fi Oprah Winfrey Show și 60 de minute.

Conferințele motivaționale ale WE Charity au devenit o atracție pentru mulți tineri canadieni, care sunt atrași de mesajul său, potrivit căruia pot schimba lumea, dar și pentru personalitățile care participă la evenimentele organizației.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇