Președintele Parlamentului din Ohio a fost reținut pentru corupție și spălare de bani. Șpaga se ridică la 60 de milioane de dolari

Președintele Parlamentului din Ohio a fost reținut pentru corupție și spălare de bani. Șpaga se ridică la 60 de milioane de dolari

Președintele Camerei Reprezentanților din Ohio a fost reținut. Este vorba despre republicanul Larry Householder.

El deține funcția de speaker, fiind președintele care oficiază lucrările Camerei, adică liderul de facto al acesteia.

El și alți patru asociați au fost arestați într-un caz federal de luare de mită în valoare de 60 de milioane de dolari.

În caz ar fi fost folosiți banii contribuabililor pentru a salva cele două centrale nucleare din Ohio, scrie AP News.

La câteva ore după ce s-au făcut percheziții la ferma lui Larry Householder, procurorul federal David DeVillers a catalogat cazul drept ”cea mai mare schemă de luare de mită și spălare de bani care a fost vreodată săvârșită împotriva oamenilor din statul Ohio”.

ADVERTISING

Guvernatorul Mike DeWine, tot republican, i-a cerut lui Larry Householder să demisioneze imediat.

Householder a jucat rolul principal în salvarea celor două centrale nucleare. El a adăugat o nouă taxă la fiecare factură de energie electrică din stat și astfel vor fi direcționate peste 150 de milioane de dolari pe an, până în 2026, către centralele din apropiere de Cleveland și Toledo.

De asemenea, au mai fost arestați:

  • Jeffrey Longstreth, consilierul lui Householder;
  • Neil Clark, lobbyist;
  • Matthew Borges, fostul președinte al Partidului Republican Ohio;
  • Juan Cespedes, co-fondator al Oxley, o firmă de consultanță cu sediul în orașul Columbus.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cum au salvat centralele

Încercările anterioare de a salva centralele nucleare au stagnat în Camera Reprezentanților, înainte ca Householder să devină speaker. La câteva luni de la preluarea mandatului, el a elaborat un nou plan de subvenționare a centralelor și de eliminare a stimulentelor pentru energia regenerabilă.

Propunerea a fost aprobată în urmă cu un an, în ciuda opoziției multor lideri din mediul de afaceri și din industrie.

Anchetatorii au precizat că el controla Generation Now, un grup care a primit 60 de milioane de dolari de la o companie neidentificată, în ultimii trei ani. În schimb, Householder și ceilalți inculpați au lucrat pentru a salva acele centrale nucleare.

ADVERTISING

Householder și ceilalți patru s-au folosit de bani pentru a-și extinde puterea politică, conform unei plângeri depuse la FBI.

Aproape 100.000 de dolari au fost folosiți în campania lui Householder din 2018. Alți 100.000 de dolari au fost folosiți pentru casa lui din Florida.

Odată ce acel proiect de lege a intrat în dezbaterea camerei, din ce în ce mai mulți bani au fost virați în cont. Apoi, odată ce proiectul a devenit lege, în contul Generation Now au fost virate 38 de milioane de dolari.

Toți inculpații au fost duși în fața unei instanțe federale din Columbus. Un judecător i-a eliberat, însă cu restricții de călătorie și ordin să renunțe la arme și pașapoarte.

Citește și: Fostul premier al Franței, condamnat la închisoare pentru că și-a angajat fictiv soția


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇