Moment crucial pentru campania din SUA. Ce trebuie urmărit la dezbaterea Harris-Trump și care sunt regulile jocului

Moment crucial pentru campania din SUA. Ce trebuie urmărit la dezbaterea Harris-Trump și care sunt regulile jocului

Fostul preşedinte Donald Trump şi vicepreşedintele Kamala Harris se vor confrunta marţi seara în prima lor dezbatere pentru alegerile din 2024.

Cu doar câteva săptămâni înainte de ziua alegerilor, dezbaterea este o ocazie crucială pentru ambii candidaţi de a încerca să influenţeze votanţii indecişi în cursa din noiembrie, care se anunţă foarte strânsă.

Dezbaterea este o şansă pentru Kamala Harris - care a devenit candidatul democrat după ce preşedintele Joe Biden a părăsit cursa în urma prestaţiei sale slabe la dezbaterea din iunie - şi Trump de a-şi explica politicile cu privire la probleme-cheie.

Este prima dată când cei doi se vor întâlni în persoană.

Dezbaterea găzduită de ABC News va avea loc în Philadelphia, la National Constitution Center (Centrul Constituţiei Naţionale), marţi, 10 septembrie, la ora locală 21.00  (miercuri, ora 4:00, ora României).

Atât Harris, cât şi Trump au acceptat regulile dezbaterii, care includ faptul că microfoanele lor vor fi închise atunci când timpul aparţine altui candidat.

Pentru Harris, confruntarea din Philadelphia este o oportunitate de a-şi expune priorităţile şi de a-şi arăta curajul în faţa unui rival care i-a subestimat inteligenţa şi a supus-o unor atacuri rasiste şi sexiste, relatează Reuters.

ADVERTISING

La rândul său, Trump va avea ocazia să încerce să atenueze o parte din avântul lui Harris într-o cursă care s-a strâns considerabil de când aceasta a devenit candidatul democraţilor, în iulie.

Majoritatea sondajelor de opinie arată că Harris are un uşor avans la nivel naţional şi în majoritatea statelor în care se dispută alegerile, însă Trump are o marjă considerabilă pentru a câştiga alegerile din 5 noiembrie.

Dezbaterile pot avea consecinţe enorme, iar aceasta ar putea fi singura lor dezbatere. Preşedintele Joe Biden a ieşit din cursă după o prestaţie ezitantă în iunie împotriva aceluiaşi Donald Trump. În 2016, însă, Hillary Clinton a fost considerată învingătoare în toate cele trei dezbateri împotriva lui Trump şi totuşi acesta a câştigat alegerile.

Iată ce trebui urmărit în cadrul evenimentului televizat de marţi seara:

Ce spun candidaţii despre „schimbare”

Într-un scrutin în care un fost preşedinte se confruntă cu actualul vicepreşedinte, ambii candidaţi se prezintă, oarecum paradoxal, drept candidaţi ai „schimbării”, care vor bulversa statu quo-ul.

ADVERTISING

Harris încearcă să îşi asume meritele pentru realizările administraţiei Biden fără a se lăsa copleşită de greşelile acesteia, sugerând în acelaşi timp că preşedinţia sa va marca un nou început pentru ţară.

În ciuda celor patru ani petrecuţi la Casa Albă în perioada 2017-2021, Trump s-a prezentat din nou ca un rebel care se împotriveşte instituţiilor de la Washington. Dar, de asemenea, el a pus în valoare experienţa sa pe scena mondială în comparaţie cu Harris, promiţând, de exemplu, că ar putea pune capăt conflictelor din Ucraina şi Gaza şi că ar putea proteja ţara de o Coree de Nord sau un Iran înarmaţi nuclear.

Atacul la persoană

De când Harris a devenit candidat, Trump a lansat un şir de atacuri personale în discursuri şi postări pe reţelele sociale, sfidând consilierii şi aliaţii care i-au spus să se concentreze mai mult asupra politicilor sale.

Dacă va repeta aceste atacuri pe scena dezbaterii, ar putea îndepărta alegătorii indecişi, în special pe cei care sunt sceptici că are o atitudine prezidenţială.

În dezbaterile din 2016 împotriva lui Clinton, Trump a răbufnit frecvent la adresa acesteia, i-a întrerupt pe moderatori, a arătat-o cu degetul şi i-a spus pe nume. A încercat aceeaşi tactică cu Biden în 2020, determinându-l pe Biden să spună „Vrei să taci, omule?”, după ce Trump l-a întrerupt de mai multe ori.

ADVERTISING

Harris a ignorat în mare parte atacurile personale ale lui Trump până acum. Unii telespectatori vor fi atenţi la modul în care ea se va descurca cu Trump, dacă acesta îşi va aduce abordarea agresivă pe scena dezbaterii.

Oportunităţi şi strategii

Dezbaterea este şansa Kamalei Harris de a-şi stabili propria identitate politică pentru milioanele de americani care se vor uita la ea.

Harris nu este la fel de cunoscută precum candidaţii democraţi la preşedinţie care au precedat-o, ceea ce ar putea fi un avantaj imens într-un scrutin în care alegătorii au declarat în repetate rânduri că sunt îngrijoraţi de o confruntare Biden-Trump.

Harris, fost procuror general al Californiei, va avea o platformă pentru a-şi arăta abilităţile de procuror. Ea ar putea încerca să îl tragă la răspundere pe Trump pentru comportamentul său după alegerile din 2020, inclusiv pentru acuzaţiile că a incitat o mulţime de adepţi să atace Capitoliul, într-o ultimă încercare de a rămâne la putere.

Experienţa sa în sala de judecată îi poate permite, de asemenea, să combată minciunile lui Trump în timp real, într-un mod mai eficient decât a reuşit Biden în timpul dezbaterii lor din iunie.

Trump o va ataca probabil pe Harris în legătură cu politicile de securitate la frontieră ale administraţiei Biden, care nu au reuşit să oprească un număr record de migranţi să treacă în SUA înainte de a fi înăsprite la începutul acestui an, precum şi în legătură cu scumpirile, despre care Trump susţine că au făcut mai greu ca familiile din clasa de mijloc să se ajungă cu banii de la săptămână la săptămână.

Vulnerabilităţi

Democraţii spun de luni de zile că Trump are tendinţe autoritare şi este un pericol pentru democraţie. Harris ar putea repeta această linie de atac şi l-ar putea presa cu privire la opoziţia sa faţă de avort, una dintre cele mai vulnerabile probleme politice ale sale.

Ea va sublinia probabil rolul său în plasarea la Curtea Supremă a SUA a unor judecători care au contribuit la eliminarea protecţiei constituţionale pentru această procedură şi va avertiza că drepturile reproductive ale femeilor vor fi reduse şi mai mult sub o a doua preşedinţie Trump.

Asistenţii şi consilierii lui Harris au declarat că aceasta intenţionează să se concentreze pe ceea ce echipa sa numeşte eşecurile lui Trump în ceea ce priveşte zidul de la graniţa SUA, infrastructura şi pandemia.

De asemenea, Harris l-ar putea critica pe Trump pentru politicile sale economice, susţinând că a acordat reduceri de impozite corporaţiilor şi s-a opus creşterii salariului minim.

De asemenea, Harris ar putea aduce în discuţie condamnarea lui Trump pentru infracţiuni grave.

În schimb, Trump ar putea să le reamintească telespectatorilor politicile liberale pe care Harris le-a îmbrăţişat în timpul campaniei prezidenţiale din 2020 şi pe care acum le-a renegat, inclusiv eliminarea asigurărilor private de sănătate şi susţinerea aşa-numitului „Green New Deal” - un program masiv de energie curată.

Harris va avea nevoie de răspunsuri ferme pe aceste fronturi, dacă doreşte să câştige votanţii independenţi şi nehotărâţi. Ea s-a mulţumit să schiţeze o mare parte din viziunea sa pentru preşedinţie în linii mari. Trump - şi moderatorii - ar putea-o forţa să fie mai concretă.

De asemenea, progresiştii vor dori să vadă dacă Harris se deosebeşte de Biden în probleme-cheie precum conflictul din Gaza şi dacă ar fi dispusă să exercite presiuni mai mari asupra guvernului israelian pentru a ajunge la un acord de încetare a focului.

Regulile convenite pentru dezbatere:

  • - Dezbaterea va dura 90 de minute, cu două pauze publicitare.
  • - Cei doi moderatori vor fi singurii care vor pune întrebări.
  • - Marţi, 3 septembrie, a avut loc o tragere la sorţi virtuală pentru a stabili locul pe podium şi ordinea declaraţiilor finale; fostul preşedinte Donald Trump a câştigat tragerea la sorţi şi a ales să aleagă ordinea declaraţiilor. Fostul preşedinte va oferi declaraţia de încheiere, iar vicepreşedintele Harris a selectat poziţia podiumului pe ecran (stânga scenei).
  • - Candidaţii vor fi prezentaţi de moderatori.
  • - Candidaţii intră, în momentul prezentării, din părţi opuse ale scenei; partidul în exerciţiu va fi prezentat primul.
  • - Nu există declaraţii introductive; declaraţiile finale vor dura două minute pentru fiecare candidat.
  • - Candidaţii vor sta în spatele unui prezidiu pe durata dezbaterii.
  • - Recuzita sau notiţele scrise în prealabil nu sunt permise pe scenă.
  • - Niciun subiect sau întrebare nu va fi împărtăşit în prealabil cu campaniile sau candidaţii.
  • - Candidaţii vor primi un pix, un bloc de hârtie şi o sticlă cu apă.
  • - Candidaţii vor avea la dispoziţie două minute pentru răspunsuri la întrebări, două minute pentru replici şi un minut suplimentar pentru întrebări suplimentare, clarificări sau răspunsuri.
  • - Microfoanele candidaţilor vor fi active doar pentru candidatul căruia îi vine rândul să vorbească şi vor fi închise atunci când timpul aparţine celuilalt candidat.
  • - Candidaţilor nu li se va permite să îşi pună întrebări unul altuia.
  • - Personalul de campanie nu poate interacţiona cu candidaţii în timpul pauzelor publicitare.
  • - Moderatorii vor încerca să pună în aplicare acordurile de timp şi să asigure o discuţie civilizată.
  • - Nu va exista public în sală.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇