Kamala Harris ar putea învinge dacă scoate la vot alegătorii de culoare, Trump crește ușor în preferințele albilor - sondaje

Kamala Harris ar putea învinge dacă scoate la vot alegătorii de culoare, Trump crește ușor în preferințele albilor - sondaje

Kamala Harris reuşeşte să atragă mai mult sprijin din partea alegătorilor de culoare decât a făcut-o preşedintele Joe Biden cât a fost în cursă în acest an.

Între timp, sprijinul republicanului Donald Trump în rândul alegătorilor albi a crescut uşor în ultimele luni, potrivit unei analize a sondajelor Reuters/Ipsos.

Analiza, care a examinat peste 10.000 de răspunsuri din şapte sondaje Reuters/Ipsos efectuate la nivel naţional începând cu luna mai, indică puncte forte, dar şi vulnerabilităţi semnificative pentru Kamala Harris.

ADVERTISING

Harris ar fi prima femeie de culoare aleasă preşedinte, precum şi prima americancă de origine asiatică, dacă l-ar învinge pe Trump în alegerile din 5 noiembrie.

Aproximativ 70% dintre alegătorii de culoare intervievaţi în iulie au ales-o pe Harris în locul lui Trump într-un scrutin ipotetic, faţă de 59% care l-au susţinut pe Biden în sondajele din mai şi iunie.

Ponderea votului persoanelor de culoare în favoarea lui Trump a crescut uşor la 12% în iulie, de la 9% în mai şi iunie.

ADVERTISING

Între timp, Trump beneficiază de un sprijin sporit din partea alegătorilor albi. Aproximativ 50% l-au ales pe Trump în sondajele din iulie, faţă de 46% în mai şi iunie. Harris a fost susţinută de 38% dintre alegătorii albi în iulie, faţă de 36% în mai şi iunie.

Cursa rămâne, în esenţă, la egalitate, Harris şi Trump având fiecare 43% susţinere într-un agregat al sondajelor de luna trecută.

Biden şi Trump au avut fiecare 40% în sondajele realizate în ultimele două luni.

Analiza a examinat răspunsurile la sondaje colectate pe parcursul lunii iulie cu privire la un duel ipotetic Harris-Trump şi a inclus răspunsuri de dinainte ca Biden să îşi încheie candidatura.

ADVERTISING

Cu toate acestea, toate răspunsurile referitoare la Harris au fost colectate după dezbaterea din 27 iunie a lui Biden împotriva lui Trump, când prestaţia ezitantă a preşedintelui i-a determinat pe democraţi să îi ceară acestuia să îşi încheie campania, precizează Reuters.

Alegătorii albi formează cel mai mare bloc rasial, reprezentând 72% din totalul alegătorilor din 2020, potrivit Pew Research Center, deşi ponderea lor în electorat a scăzut brusc în ultimele decenii. Afro-americanii au reprezentat doar 11% din alegători în acel an. Dar ei sunt o componentă esenţială a sprijinului Partidului Democrat şi ar putea juca un rol important în alegerile din acest an.

Alegătorii de culoare din Georgia, de exemplu, l-au propulsat pe Biden spre victorie în faţa lui Trump în alegerile prezidenţiale din 2020. Dar o creştere a costului vieţii şi ceea ce ei consideră a fi o lipsă de progres în ceea ce priveşte problemele de justiţie rasială au provocat deziluzie în unele cercuri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇