După tentativa de asasinat, Trump a strâns aproape 140 de milioane de dolari. Dar Kamala Harris l-a depășit cu mult

După tentativa de asasinat, Trump a strâns aproape 140 de milioane de dolari. Dar Kamala Harris l-a depășit cu mult

După tentativa de asasinat, în luna iulie, campania prezidenţială a lui Donald Trump a adunat aproape 140 de milioane de dolari, dar competitoarea sa, Kamala Harris, a obținut mai mult decât dublu.

Mai exact, campania lui Trump a adunat 138,7 milioane de dolari, strângerea de fonduri din luna iulie fiind cu 24% mai mare decât în iunie, când în conturi s-au adunat 111,8 milioane de dolari, relatează Reuters.

Era de aşteptat ca tentativa de asasinat împotriva lui Trump de la 13 iulie, la un miting în Butler, Pennsylvania, să stimuleze contribuţiile la campanie. Strângerea de fonduri a lui Trump a crescut şi anterior, când a fost condamnat la sfârşitul lunii mai pentru infracţiuni legate de disimularea unei plăţi către o vedetă porno înainte de alegerile din 2016.

ADVERTISING

Campania lui Trump comunicase că în al doilea trimestru al anului a reușit să strângă 331 de milioane de dolari, depăşind cele 264 de milioane de dolari strânse în aceeaşi perioadă de campania candidatului democrat de atunci, președintele Joe Biden.

Biden şi-a încheiat candidatura pentru realegere pe 21 iulie şi a susţinut-o pe vicepreşedintele Kamala Harris pentru votul din 5 noiembrie. Retragerea lui Biden din cursă a venit pe fondul întrebărilor legate de vârsta şi sănătatea sa, după o prestaţie ezitantă la dezbaterea împotriva lui Trump de la sfârşitul lunii iunie.

De atunci, preluarea candidaturii democrate de către Harris a revigorat o campanie care se clătina puternic pe fondul îndoielilor democraţilor înşişi cu privire la şansele lui Biden de a-l învinge pe Trump sau la capacitatea acestuia de a continua să conducă încă patru ani, dacă ar fi câştigat.

ADVERTISING

Mai mult, numai în prima săptămână după anunțul privind-o pe Kamala Harris, campania acesteia a strâns 200 de milioane de dolari și a primit 170.000 de noi voluntari.

Sondajele au arătat că Trump acumulase un avans faţă de Biden, inclusiv în statele foarte disputate, după prestaţia dezastruoasă a lui Biden la dezbatere, dar intrarea lui Harris în cursă a schimbat dinamica, sondajele arătând acum o competiţie strânsă.

Donatorii democrați capătă din nou energie

Vineri, campania lui Harris a anunţat că a strâns 310 milioane de dolari în luna iulie, alimentată de donaţiile de sume mici.

Cifra din iulie - mai mult decât dublă faţă de cele 138,7 milioane de dolari strânse de rivalul republican Donald Trump în aceeaşi lună - aduce totalul banilor strânşi de Harris şi Biden înaintea ei la peste 1 miliard de dolari, fiind cea mai rapidă trecere de acest prag de către o campanie prezidenţială din istorie.

ADVERTISING

Iulie urma să fie o lună dezamăgitoare pentru democraţi, deoarece donatorii importanţi și-au oprit contribuțiile, în încercarea de a-l forţa pe Biden să iasă din cursă, dar apariţia lui Harris ca noul candidat prezidenţial al partidului a energizat și alegătorii, şi donatorii.

Mai mult de 200 de milioane de dolari din cele 310 milioane de dolari au venit în prima săptămână de la susţinerea lui Harris de către Biden, a declarat campania. Două treimi din donaţiile din iulie au venit de la donatori care o făceau pentru prima dată, iar 94% din donaţii au fost de 200 de dolari sau mai puţin, a mai informat echpa de campanie.

„Aceasta este o sumă care face istorie pentru un candidat ce va face, la rândul lui, istorie în noiembrie. Imensa revărsare de sprijin pe care am văzut-o în doar atât de puţin timp arată clar că este mobilizată coaliţia pentru Harris, în creştere şi pregătită să depună eforturi pentru a-l învinge pe Trump în noiembrie", a declarat Julie Chavez Rodriguez, managerul campaniei Harris for President.

Campania Harris avea 377 de milioane de dolari în numerar la sfârşitul lunii, cu 50 de milioane de dolari mai mult decât cele 327 de milioane de dolari ale campaniei Trump.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇