Într-o dezbatere crucială din timpul alegerilor prezidențiale din SUA din 2020, un candidat părea să domine scena, întrerupându-și rivalii în momente strategice, vorbind uneori peste ei. Și-a confruntat direct un adversar, pe Joe Biden, făcând valuri în presă și atrăgându-și critici cu privire la încălcarea unei etichete politice neoficiale.
Acel candidat este Kamala Harris, scrie BBC într-un material în care analizează în ce măsură aceste tactici ale lui Harris vor funcționa în confruntarea cu Donald Trump.
Pe 10 septembrie, Harris va urca din nou pe scena dezbaterilor, de data aceasta în calitate de candidat democrat la președinție, unde îl va întâlni pe Trump într-o confruntare care reprezintă cea mai mare provocare a campaniei sale de până acum.
Dezbaterile au jucat un rol major în cariera politică a lui Harris, de la candidatul pentru procurorul general al Californiei până la ascensiunea sa la vicepreședinție. Cele mai importante dezbateri ale sale de până acum demonstrează că Harris știe când să își asume rolul central, dar și când să aștepte în timp ce un rival își da un „autogol”.
Harris speră să își utilizeze aceste instincte împotriva lui Trump, cunoscut pentru stilul său combativ, și să alunge îngrijorările legate de abilitățile sale de comunicare politică.
„Trebuie să se mențină pe poziții. Și trebuie să comunice pe scena dezbaterii pentru ce luptă”, a spus Aimee Allison, fondatoarea organizației She The People, care sprijină femeile de culoare în politică.
Tăcerea, ca armă
În primele sale apariții în dezbateri, Harris a câștigat lăsându-și rivalii să se autosaboteze.
Într-o dezbatere din 2010 pentru poziția de procuror general al Californiei, moderatorii au întrebat-o Harris și pe rivalul său republican, Steve Cooley, despre o practică controversată care permite unui funcționar public să primească atât salariul guvernamental, cât și o pensie.
Întrebat dacă intenționează să încaseze atât pensia, cât și salariul de procuror general, Cooley a răspuns: „Da, intenționez. Am câștigat-o”.
Pentru o vreme, Harris nu a spus nimic în timp ce el își apăra poziția.
„Mergi înainte, Steve. Ai câștigat-o!”, a replicat ea în cele din urmă. Echipa sa de campanie a folosit acest moment pentru a-l portretiza pe Cooley ca fiind deconectat, iar Harris a câștigat alegerile cu un avantaj minim.
Este unul dintre exemplele care demonstrează capacitatea lui Harris de a observa oportunitățile pe scena dezbaterilor, precum și instinctul de a ști când este cel mai bine să se retragă.
„Cred că este cineva care folosește tăcerea într-un mod incredibil de eficient”, a spus Maya Rupert, care a lucrat la campaniile prezidențiale din 2020 ale lui Julián Castro și Elizabeth Warren.
O altă tactică folosită de Harris este declararea deschisă a intenției de a vorbi, obligându-i pe rivalii săi – și publicul – să asculte. De pildă, în dezbaterea pentru funcția de vicepreședinte din 2020, când Mike Pence a încercat să o întrerupă, i-a spus „Domnule Vicepreședinte, eu vorbesc”.
„Folosește ceva ce multe femei de culoare au folosit eficient, și anume să insiste asupra timpului lor și să ceară să fie auzite. Se asigură în mod eficient că este auzită și respectată”, a spus Allison.
Un moment memorabil din 2019
Un moment cu siguranță memorabil al dezbaterilor a avut loc în 2019, când Harris, pe atunci senator american, l-a criticat pe Biden pentru că a colaborat cu legislatori care se opuneau politicii din Era Drepturilor Civile de transportare a elevilor către școli din cartiere diferite, în încercarea de a aborda segregarea rasială.
„Era o fetiță în California care făcea parte din a doua clasă care integra școlile publice și era transportată cu autobuzul la școală în fiecare zi”, a spus Harris.
A făcut o pauză pentru efect înainte de a-i spune lui Biden: „Și acea fetiță eram eu”.
Nina Smith, care era secretarul de presă pentru candidatul prezidențial Pete Buttigieg la acea vreme, a spus că momentul i-a făcut pe rivalii campaniei să fie atenți.
„A arătat acea abilitate de procuror, de a scoate în evidență slăbiciunile rivalilor săi”, a adăugat Smith.
Până la sfârșitul dezbaterii, doamna Harris vorbise mai mult decât orice alt candidat, cu excepția lui Biden. Campania sa a anunțat că a strâns 2 milioane de dolari în 24 de ore după dezbatere.
Ulterior însă, Harris a nu a reușit să-și articuleze propria poziție asupra politicii pentru care l-a criticat pe Biden, una dintre numeroasele ezitări în comunicare ale sale care, în cele din urmă, i-au afectat prima candidatură la președinție.
Oponenții săi au criticat-o în repetate rânduri pentru lipsa de claritate, iar claritatea mesajului este crucială într-o dezbatere în care timpul de vorbire este limitat.
Dezbaterea care va avea loc pe 10 septembrie la ABC News va fi cea mai mare oportunitate a sa de până acum pentru a reseta opinia publică, iar dezbaterile anterioare arată că Harris este capabilă de lovituri eficiente.
C.S.