Kamala Harris a fost nominalizată oficial candidat la președinția SUA de delegații veniți la Convenția Democrată. Ea n-a participat la alegerile interne, câștigate fără probleme de Joe Biden, președintele în funcție, poziția sa fiind obținută în mod forțat, printr-o manevră a liderilor de partid.
Kamala Harris l-a înlocuit pe actualul lider al SUA în data de 21 iulie, atunci când Biden a anunțat că nu mai are în vedere obținerea celui de-al doilea mandat.
Din poziția de vicepreședinte, era cea mai cunoscută reprezentantă a democraților americani, avea cea mai importantă poziție politică, și, astfel, intrarea ei în cursa pentru Casa Albă s-a petrecut rapid și fără confruntări vizibile în interiorul partidului.
Pentru Joe Biden a fost, însă, o lovitură grea, dar nu a avut argumente pentru a continua după dezbaterea dezastruoasă cu Trump de la sfârșitul lunii iunie și cifrele proaste din sondajele de opinie.
Pentru o bună parte din societatea americană, întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă înseamnă un pericol pentru SUA.
De aici a apărut o unire a forțelor celor mai influenți democrați care au reușit să determine retragerea lui Joe Biden. E vorba de familia Obama, familia Clinton și Nancy Pelosi, fost lider al democraților din Camera Reprezentanților.
Entuziasmul a început să treacă
Pelosi a spus că va face tot posibilul ca Donald Trump să nu mai ajungă niciodată la Casa Albă, asumându-și un risc politic major prin îndepărtarea lui Joe Biden.
În acest context, Kamala Harris are o misiune foarte grea. Entuziasmul schimbării candidatului democrat, pe care majoritatea americanilor îl vedeau prea în vârstă pentru a exercita un al doilea mandat, a început să treacă.
Convenția Democrată s-a încheiat odată cu discursul nominalizatei, iar în următoarele 70 de zile va urma o confruntare politică dură, intensă și epuizantă, în care ambele tabere vor folosi toate resursele pentru a-și învinge adversarul.
Kamala Harris a devenit favorită să câștige poziția de președinte al SUA, conform sondajelor, dar diferența față de Donald Trump e mică, în marja de eroare a studiilor sociologice.
În data de 10 septembrie va avea loc prima dezbatere televizată între cei doi candidați, iar atunci va deveni mult mai clar în ce direcție se înclină balanța puterii.
A pierdut un punct în ultima săptămână
Harris a dezvoltat o campanie electorală în forță. Acoperă cu evenimente și discursuri statele cheie, acolo unde cei doi candidați sunt, practic, la egalitate.
Obiectivul ei principal e să câștige alegerile în Wisconsin, Michigan, Pennsylvania și Virginia, acolo unde scorul e strâns, dar are deja un mic avantaj în fața lui Trump, ceea ce nu înseamnă mare lucru când mai sunt peste două luni până în ziua votului.
Un stat intră sub influența unui candidat sau al altuia dacă, în mai multe sondaje consecutive, diferența e de peste 5 procente. Abia atunci se poate vorbi de un favorit clar.
Cu 70 de zile înainte de alegeri, Kamala Harris are 53% șanse să câștige alegerile prezidențiale, în timp ce Donald Trump are 47%, conform proiecției făcute de Silver Bulletin.
Conform aceleiași proiecții, în decurs de o săptămână, Kamala Harris a pierdut un punct procentual din șansele de victorie, coborând de la 54 la 53%, ceea ce arată că entuziasmul a început să se stingă și e nevoie și de altceva în campanie.
Obstacol pentru Donald Trump
Kamala Harris are un avantaj strategic în fața lui Trump și acela e legat de faptul că, de partea sa, se află personalități ca Barack Obama, Michelle Obama, Hillary Clinton, Oprah Winfrey, care o susțin, se deplasează în statele cheie, țin discursuri, participă la dezbateri și pot convinge alegătorii indeciși să voteze.
Donald Trump se bazează exclusiv pe forța personalității sale. Stilul său agresiv i-a îndepărtat chiar și pe cei care au făcut parte din Guvern, atunci când era președinte.
În Partidul Republican, aripa moderată, în frunte cu Nikki Haley, chiar dacă și-a arătat susținerea pentru candidatura lui, nu face campanie pentru Donald Trump.
În acest context, candidatul republican are o problemă strategică în ce privește transmiterea mesajelor politice către alegători.
Obstacolul a fost confirmat indirect de Donald Trump, care în urmă cu două săptămâni și-a schimbat strategia de campanie, concentrându-se pe conferințe de presă, transmise pe canalele de televiziune și rețelele sociale, dar și pe crearea unor evenimente media puternice, cum a fost „discuția” cu Elon Musk, pe X, fostă Twitter.
Modificarea a dat rezultate, oprind căderea din sondaje, dar sunt încă multe semne de întrebare dacă fostul președinte va putea ține ritmul impus de Kamala Harris.
O călătorie plină de surprize
Nominalizata Partidului Democrat, pe de altă parte, are 500 de milioane de dolari la dispoziție pentru a câștiga alegerile și arată că nu e dispusă să creadă că a învins înainte de numărătoarea voturilor, capcană în care a căzut Hillary Clinton în 2016.
„Suntem o națiune polarizată, aflată într-o perioadă dificilă și, în ciuda tuturor lucrurilor care se întâmplă în această țară, Donald Trump beneficiază de cel mai mare sprijin din toate timpurile. Totul se va reduce la lupta de a câștiga vot cu vot”, a declarat Jen O’Malley Dillion, șefa de campanie a Kamalei Harris, citată de Politico.
În ciuda optimismului afișat de delegații de la Convenția Democrată și a încrederii transmise de candidata nominalizată pentru Casa Albă, confruntarea cu Trump e o călătorie lungă, complicată și plină de surprize.