Surpriza Kamala Harris. În trei săptămâni a făcut țăndări campania lui Donald Trump

Deși prea puțini îi dădeau șanse, vicepreședintele SUA a reușit să relanseze cursa pentru Casa Albă prin emoție, entuziasm și energie. În decurs de zile, a spulberat avantajul liniștitor pe care Trump îl avea în sondaje în fața lui Biden, devenind principala favorită a alegătorilor americani pentru poziția de nou șef al statului.
Surpriza Kamala Harris. În trei săptămâni a făcut țăndări campania lui Donald Trump
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Într-un video distribuit pe rețelele sociale, Donald Trump o înjură pe Kamala Harris a doua zi după dezbaterea televizată cu Joe Biden.

Fostul președinte se află într-un cart de golf, pregătindu-se să înceapă o partidă, fiind filmat când îi dă câteva bancnote unui angajat al clubului, întrebându-l pe acesta ce părere a avut despre dezbaterea cu Joe Biden. 

Imaginile au fost surprinse, cel mai probabil, a doua zi după succesul său în confruntarea cu actualul președinte, adică în 29 iunie 2024.

VIDEO. Donald Trump o înjură pe Kamala Harris a doua zi după dezbaterea cu Joe Biden – Sursa: X-Twitter

După ce primește laudele angajatului, Trump trage o înjurătură birjărească la adresa lui Harris, apoi povestește cât de greu se negociază cu Vladimir Putin și cât de dur e președintele Chinei.

Sunt multe reacții negative pe rețelele sociale față de comportamentul jignitor al lui Donald Trump, dar faptul că acesta e atât de preocupat de Putin și Xi Jinping arată că la momentul respectiv era sigur că va reveni la Casa Albă și va avea din nou ocazia să interacționeze cu cei doi dictatori.

Diferențe față de 2016

În mai puțin de cinci săptămâni, situația s-a schimbat radical.

ADVERTISING

Din favorit la câștigarea alegerilor, Donald Trump a ajuns să fie cotat cu a doua șansă în toate sondajele importante, analizele sociologice și conform cotelor caselor de pariuri.

Vicepreședintele Kamala Harris conduce în fața fostului președinte Donald Trump în trei state cruciale, potrivit unor noi sondaje realizate de New York Times/Siena College, acesta fiind cel mai recent indiciu al unei răsturnări spectaculoase de situație pentru democrați, după retragerea președintelui Biden din cursa prezidențială.

New York Times

Mai sunt 90 de zile până la alegerile prezidențiale din SUA, iar situația se poate schimba. 

Chiar dacă nu mai e favorit, Donald Trump poate întoarce din nou sorții în favoarea lui. A făcut-o și în 2016, dar acum ceva e diferit.

Kamala Harris nu-l mai subestimează pe fostul președinte, așa cum a făcut Hillary Clinton, în urmă cu opt ani. 

E o diferență majoră în ce privește cele două campanii, vicepreședintele SUA având o strategie cu zeci de mitinguri electorale, reclame TV și un adevărat asalt pe rețelele sociale.

Mai mult, îl are aliat și pe Joe Biden, care le-a câștigat respectul multor americani nehotărâți pentru faptul că s-a retras din cursă, iar sprijinul unui președinte în funcție, chiar dacă nu mai se află în competiția electorală, rămâne important.

Kamala Harris beneficiază și de ajutorul celui pe care l-a nominalizat pentru poziția de viitor vicepreședinte, e vorba de Tim Waltz, guvernatorul statului Minnesota, un foarte bun orator, fost profesor, extrem de popular și apropiat de oameni.

Partidul Democrat dispune de o forță de campanie superioară celui republican, liderii formațiunii având poziții divergente în raport cu candidatura lui Trump.

Harris, obligată să câștige Pennsylvania

Fostul președinte al SUA are o susținere masivă printre alegătorii republicani, dar nu va fi suficient pentru câștigarea alegerilor. Are nevoie de cei care se află la centru și încă nu s-au hotărât cu cine votează, dar Trump nu face nimic pentru a capta atenția acestora, discursurile sale rămânând violente, unele care polarizează societatea și nu caută decât să-și mobilizeze susținătorii.

Pentru a câștiga alegerile, Kamala Harris e obligată să obțină mai multe voturi decât Donald Trump în statul Pennsylvania, care are 19 voturi electorale.

Pentru a deveni președintele SUA, Harris are nevoie de cel puțin 270 de voturi electorale. 

Fiecare stat are alocat un număr de electori, în funcție de populație, iar candidatul care ia cel mai mare număr de voturi în statul respectiv își trece în cont toate voturile electorale din statul respectiv.

HartaElectoralaHarrisTrump
VOT ELECTORAL. Imaginea de ansamblu a raporturilor de forțe dintre cei doi candidați cu 90 de zile înainte de alegeri - Sursa: Real Clear Politics

În acest moment, cu 90 de zile înainte de alegeri, Kamala Harris se bazează pe 208 voturi electorale venite din statele în care are foarte mari șanse să le câștige, iar Donald Trump contează pe 219.

111 voturi electorale sunt distribuite în state în care democrații și republicani sunt, virtual, la egalitate, iar de-a lungul timpului acestea și-au schimbat frecvent culoarea politică, fiind câștigate ba de candidați democrați, ba de republicani.

Favorită să ajungă la Casa Albă

Kamala Harris, pentru a deveni președintele SUA, trebuie să câștige următoarele state în care situația era neclară, dar s-a întors în favoarea ei în ultimele săptămâni:

  • Michigan, 15 electori, iar conform ultimului sondaj are 4 procente în fața lui Trump,
  • Wisconsin, 10 electori (+4 față de Trump),
  • New Hampshire, 4 electori (+5),
  • Virginia, 13 electori (+5),
  • Pennsylvania, 19 electori (+4),
  • Nebraska, District 2, 1 elector.

Fără cei 19 electori din Pennsylvania, Harris ar trebui să câștige statele Nevada, 6 electori, Arizona, 11, și Georgia, 16. 

Donald Trump e încă în față în sondaje sau la egalitate cu Harris în aceste trei state enumerate mai sus.

Trebuie precizat că, imediat după dezbaterea cu Biden, fostul președinte republican conducea aproape în toate, având o situație extrem de favorabilă din perspectiva câștigării alegerilor.

PariuriRCPHarris
COTE PARIURI. Kamala Harris a reușit în trei săptămâni să întoarcă și cotele caselor de pariuri în favoarea sa - Sursa: Real Clear Politics

Un risc asumat

O altă mare deosebire față de 2016 e că Trump arată dezorientat. După retragerea lui Joe Biden nu a mai reușit să-și revină, să găsească resurse și o strategie prin care să o contracareze pe Kamala Harris. 

A încercat să o atace că e femeie, că se prezintă ca făcând parte din comunitatea persoanelor de culoare, dar nu e pentru că mama ei a venit din India. A fost o minciună care l-a costat mult pe Trump în ce privește susținerea persoanelor de culoare, tatăl Kamalei Harris fiind de origine jamaicană.

O altă problemă e că a fost găsit vinovat de un juriu din New York într-un proces penal și luptă cu un fost magistrat. E foarte greu să scape de sloganul de campanie „infractor vs. procuror”, intens folosit de democrați.

În ultimele două săptămâni, Donald Trump a avut doar două evenimente electorale, fiind afectat de faptul că nu există entuziasm în jurul campaniei sale.

Former US President Donald Trump
DEZORIENTAT. Donald Trump încă nu-și revine după șocul retragerii lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă. Decizia președintelui SUA l-a destabilizat - Foto: Hepta.ro

La sfârșitul săptămânii, s-a aflat public că serviciile secrete iraniene au spart mailurile unor persoane implicate în campania lui Donald Trump, obținând informații ce ar putea fi folosite împotriva lui JD Vance, nominalizatul lui Trump pentru poziția de vicepreședinte.

Conform relatărilor din presa americană, democrații au refuzat documentele oferite, anunțând FBI.

La retragerea din cursă a lui Joe Biden, un lucru extrem de rar în politica americană, nimeni nu știa dacă vicepreședintele Kamala Harris va reuși să relanseze cursa pentru Casa Albă sau Trump scăpase deja în câștigător. 

Un lucru era cert, iar Nancy Pelosi, fosta lideră a democraților din Camera Reprezentanților, l-a exprimat foarte clar în convorbirea telefonică cu Joe Biden: „Domnule președinte, nu ai cum să câștigi”, i-a spus Pelosi, fiind hotărâtă să riște în loc să se împace cu ideea că vor pierde sigur. Și au riscat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇