Miniștrii lui Ciolacu au trecut cu brio de comisii, dar au fost gafe, scandaluri și proteste. UDMR nu votează Guvernul (Galerie foto)

Miniștrii lui Ciolacu au trecut cu brio de comisii, dar au fost gafe, scandaluri și proteste. UDMR nu votează Guvernul (Galerie foto)

Cei 18 miniștri ai Guvernului Ciolacu au fost audiați pe repede-înainte miercuri în comisiile de specialitate din Parlament.

Toți au primit avize favorabile, dar asta nu înseamnă că au lipsit scandalurile sau gafele în Parlament.

Lui Florin Barbu, propus la Agricultură în locul lui Daea, a trebuit să i se șoptească din sală cât e salariul minim net în domeniul pe care-l va guverna, iar Predoiu a promis să facă mai mult pentru aderarea la Schengen, dar a spus că ar da dovadă de amatorism dacă ar și spune ce anume.

Firea s-a mai războit puțin cu presa care a descoperit că plătește peste 32.000 de euro chirie pentru sediul ministerului, Budăi a explicat cum și când vor dispărea pensiile speciale pentru că rămâne el la Muncă, iar Câciu, care a migrat la Fonduri Europene, a certat Opoziția că tot contestă legile la CCR.

Adrian Veștea, propus pentru Ministerul Dezvoltării, a spus cât de necesară e reorganizarea administrativ-teritorială a României. Parcă vrând de pe acum să-i împace pe primarii care se vor opune și ignorând vesel reformele asumate în PNRR, liberalul a spus că edilii ar trebui să se pensioneze mai devreme, ca cei care lucrează în industriile cu risc ridicat.

Radu Oprea, promovat de PSD de la purtător de cuvânt la ministru al Economiei, a promis un salariu minim net de 1.000 de euro în 2025, iar cel mai tânăr ministru al social-democraților, Bogdan-Gruia Ivan, care preia Cercetarea și Digitalizarea, a vorbit în țara dosarului cu șină de inteligența artificială și tehnologii cuantice.

Scandalurile i-au vizat în special pe Alina Gorghiu și Alexandru Rafila. Dacă Gorghiu, care preia Justiția, a fost făcută cu ou și cu oțet de senatoarea Diana Șoșoacă, după ce nu a știut să răspundă la întrebări, Rafila a fost contestat chiar de colegul său de partid, Patriciu Achimaș Cadariu, care l-a acuzat de „neglijență criminală”.

ADVERTISING

De altfel, Cadariu anunțase că tocmai din cauza prezenței lui Rafila în noul Executiv el nu va putea vota Guvernul Ciolacu.

Avizul comisiilor de specialitate este consultativ, însă au fost cazuri când miniștrii desemnați care au primit aviz negativ au fost retrași.

Amintim că cei 18 sunt doar miniştri propuşi de PSD şi PNL. UDMR a fost lăsată în afara coaliţiei și a anunțat că nu votează Guvernul Ciolacu.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cum a decurs audierea miniştrilor:

17:40 - Al 18-lea și ultimul ministru cu aviz pozitiv este Mircea Fechet care a primit undă verde pentru portofoliul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Au fost 35 de voturi „pentru", opt „împotrivă" şi două abţineri.

Mircea Fechet ministrul Mediu
Foto: Inquam Photos/George Călin

16:16 - Aviz pozitiv primit şi de Luminiţa Odobescu, ministru propus al Afacerilor Externe. Au fost întrunite 30 de voturi "pentru" avizul favorabil şi 7 "împotrivă".

Luminița Odobescu
Foto: Inquam Photos / George Calin

16:14 - Aviz pozitiv pentru Adrian Câciu ca ministru al Investițiilor și Fondurilor Europene. El afirmă că se va prezenta lunar în fața parlamentarilor. Câciu a primit 23 de voturi „pentru” și 10 „împotrivă”.

„Nu știu trecutul, dar ce pot să vă spun e că sunt direct interesat ca cel puțin o dată pe lună ministrul să fie prezent la comisii. Sunt multiple provocări cu care vă confruntați, ne confruntăm, iar un dialog sincer, deschis, onest și pe soluții este strict necesar. Evident, între timp sau când sunt alte elemente de solicitare, cu siguranță, un secretar de stat va fi la dispoziția comisiei în mod operativ”, promite Câciu.

ADVERTISING

Câciu a mai cerut partidelor din Opoziție „să nu atace la CCR anumite legi”: „Aș prefera să se dezbată mai mult în Parlament legile și să ajungem la un consens politic și să trecem peste ceea ce înseamnă dorința fiecăruia de a ieși în poză și să înțelegem că acesta este interesul României”.

Adrian Câciu
Foto: Inquam Photos / George Calin

16:10 - Strategia lui Predoiu (ministru propus la Interne) pentru Schengen: "Nu cred că a sta doar la poarta Schengen şi să spunem că suntem pregătiţi tehnic este suficient, cred că trebuie să facem puţin mai mult decât atât, de regulă porţile ferecate se deschid din interior şi cred că ar trebui să înţelegem mai mult ce se întâmplă în interior, care sunt doleanţele şi provocările statelor membre ale spaţiului Schengen, să le înţelegem şi să le abordăm cu o strategie potrivită.

Dar, în acest moment, a spune mai mult decât atât ar însemna amatorism şi nu sunt amator de amatorisme. Cred că ar fi hazardat să avansez în acest moment un pronostic, ar fi chiar mai mult decât hazardat, ar fi neprofesionist".

Cătălin Predoiu
Foto: Inquam Photos / George Calin

16:03 - Aviz pozitiv şi pentru Angel Tîlvăr, care rămâne pe funcția de ministru al Apărării. Au fost înregistrate doar 4 voturi „împotrivă” în comisiile parlamentare. În cadrul dezbaterilor, Angel Tîlvăr a fost întrebat despre vulnerabilitățile României. „N-am să fac trimitere la vulnerabilități de natura capabilităților, pentru că înțelegeți constrângerile care sunt, dar eu consider că principala vulnerabilitate pe care o avem în acest moment este reprezentată de faptul că există posibilitatea ca să plece oameni din sistem, în eventualitatea în care vor scădea pensiile militare”, a spus ministrul desemnat.

Angel Tîlvar
Foto: Inquam Photos / George Calin

15:55 - Ministrul propus pentru Agricultură, Florin Barbu, a anunţat că va solicita Comisiei Europene prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina până la finele anului, dar şi introducerea de noi produse pe această listă. "Interdicţia e până pe la data 15 septembrie. Voi avea o discuţie cu colegii mei din celelalte state şi vom solicita prelungirea până pe 31 decembrie. În calitate de ministru, voi încerca, pe lângă produsele despre care vorbim aici, rapiţă, grâu, porumb, floarea soarelui, să introduc şi alte produse, până la 10 produse", a afirmat Florin Barbu.

ADVERTISING

15:21 - Aviz favorabil și pentru Gabriela Firea, care rămâne la Ministerul Familiei şi după rotativa guvernamentală. Gabriela Firea a primit 39 de voturi „pentru” și 21 „împotrivă”. În timpul audierilor, a vorbit despre faptul că minorele care devin mame se pot întoarce la școală sau au posibilitatea urmării cursurilor online. De asemenea, a vorbit despre problemele din sistemul de protecție socială, dar și despre spațiul în care își desfășoară activitatea ministerul pe care îl conduce. Firea a spus că este falsă informația că ar fi primit de la RAPPS un spațiu la aceleași dimensiuni și la un preț mai mic, ministrul afirmând că lucrurile stau exact invers.

15:16 - Aviz favorabil și pentru Cătălin Predoiu, în funcţia de ministru de Interne. Predoiu a fost avizat pozitiv de membrii comisiilor cu majoritate de voturi, 4 fiind "împotrivă" şi o "abţinere". Cătălin Predoiu a fost ministru al Justiţiei în Guvernul Nicolae Ciucă.

14:55 - Aviz favorabil și pentru Alexandru Rafila, pentru un nou mandat la Ministerul Sănătății. În timpul audierilor, deputatul PSD Patriciu Achimaș-Cadariu l-a atacat dur pe Rafila. „Vă acuz de neglijență criminală. Distrugeți tot ce funcționează. Ați distrus speranța oamenilor. Asta e cel mai rău, când omori speranța. Am fost un susținător al acestei coaliții, dar cred că faceți o mare greșeală, dragi colegi. Clipiți de două ori. Nu trebuie să votați împotrivă, ieșiți din sală sau abțineți-vă”, le-a spus Cadariu parlamentarilor PSD și PNL, potrivit G4Media. În replică, Rafila a declarat: ”De când am venit la Ministerul Sănătății nu am mințit și nu am înșelat. (…) Nu sunt oncolog, ci sunt un om de sănătate publică, cinstit și vreau ca pacienții să aibă acces la tratament”.

14:25 - A început audierea lui Alexandru Rafila, propus pentru un nou mandat la Ministerul Sănătății. Parlamentarii USR din comisiile de sănătate protestează cu pancarte pe care scrie ”Zero spitale prin PNRR”, și ”Rafila a distrus planul național de combatere a cancerului”.

Rafila protest audiere comisie
protest Rafila
Foto: Inquam Photos / George Călin

14:21 - Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că Uniunea nu va vota Guvernul Ciolacu. ”Nu vom vota Guvernul. Cum să votăm?”, a spus Hunor, potrivit Digi24. Și liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a declarat miercuri, pentru News.ro, că la votul de învestire pentru Guvernul Ciolacu în plenul reunit de joi al Camerei şi Senatului opţiunea parlamentarilor Uniunii va fi „prezent, nu votez”. PSD și PNL își pot asigura însă majoritatea chiar și fără UDMR.

14:12 - Aviz favorabil și pentru Raluca Turcan, propusă pentru funcţia de ministru al Culturii. S-au înregistrat 17 voturi "pentru", şapte voturi "împotrivă" şi două abţineri.

Raluca Turcan
Foto: Inquam Photos / George Călin

14:01 - Aviz pozitiv și pentru Marius Budăi (PSD), propus pentru un nou mandat la Ministerul Muncii. El a primit 38 de voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”. În timpul audierilor, Marius Budăi a fost vizat de numeroase întrebări din partea parlamentarilor. Audierile au durat zeci de minute, iar Budăi a vorbit despre pensii, salarii și locuri de muncă. Astfel, el a spus că se înregistrează un plus de 220.000 de noi locuri de muncă ce au fost create şi puse la dispoziţia cetăţenilor. Marius Budăi a anunţat că programul de guvernare updatat vine cu cinci priorităţi, care vor fi îndeplinite prin 15 obiective principale de guvernare. ”Priorităţile sunt reforma sistemului de pensii şi reforma sistemului de salarizare”, a spus ministrul. Budăi a mai afirmat că o altă prioritate o reprezintă persoanele cu dizabilităţi.

Marius Budăi
Foto: Inquam Photos / George Călin

13:22 - Aviz favorabil și pentru Radu Oprea (PSD), propus pentru postul de ministru al Economiei. În timpul audierilor, Radu Oprea a vorbit și despre „patriotismul economic”, adus în discuție de președintele PSD, premier desemnat, Marcel Ciolacu, potrivit Mediafax. Radu Oprea a spus că acest lucru înseamnă „să producem mai mult aici în țară (…), pentru că există această posibilitate și ține mult de dorința politică”. Întrebat despre creşterea salariului minim pe economie, el a explicat că PSD susţine majorarea acestuia și că ar putea să ajungă la 500 de euro net în 2024 şi 1.000 de euro net în 2025. De asemenea, Oprea a afirmat că toate companiile din subordinea Ministerului Economiei au bugete pentru investiții și urmează să fie stabilit de ce nu s-au făcut investiții în unele companii.

13:18 - Aviz favorabil și pentru Marcel Boloş, propus la Ministerul de Finanţe. A primit 30 de voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă” şi 3 abţineri. Boloș a spus la audieri că îşi propune ca ţinta de deficit să fie de 4,4 % din PIB şi a arătat că nu vrea să ajungem în situaţia ca România să aibă blocaţi banii europeni din cauza procedurii de deficit excesiv. Ministrul a mai declarat că banii din schemele de ajutor de stat vor fi daţi pentru zona activităţilor economice cu valoare adăugată mare. Boloș a fost ministrul Fondurilor Europene în Guvernul Ciucă.

13:07 - Aviz favorabil și pentru Bogdan Gruia Ivan (PSD), propus pentru postul de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării. În cadrul audierilor, el a spus că are “onoarea să fie cel mai tânăr” membru al Guvernului. În privința cercetării, “prima prioritate este actualizarea legislației pe baza căreia funcționează acest domeniu, precum și debirocratizarea”, a declarat el. Bogdan-Gruia Ivan crede că inteligența artificială, tehnologiile cuantice și energia verde ar putea fi zone prioritare pentru domeniul cercetării, potrivit Edupedu.

Bogdan Gruia Ivan
Foto: Inquam Photos / George Călin

13:00 - Audierea Alinei Gorghiu din Comisia pentru Justiție s-a lăsat cu scandal. Senatoarea Diana Șoșoacă i-a jignit pe cei din comisii, după ce ministrul propus nu a putut răspunde tuturor întrebărilor. ”V-aţi arătat incompetenţa şi laşitatea. Fricoşilor, fugiţi, să nu cumva să vă prindă cineva să vă adreseze o întrebare”, a spus Şoşoacă, potrivit Digi24. Și reprezentanții USR au făcut scandal, nemulțumiți că Alina Gorghiu nu a răspuns după fiecare întrebare. Totodată, liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat că unii dintre parlamentari au fost lăsați în picioare pentru că nu au fost scaune suficiente.

12:11 - Aviz favorabil și pentru Sebastian Burduja, propus pentru funcția de ministru al Energiei. El a subliniat în cadrul audierilor că două argumente din CV-ul său îl recomandă pentru această funcţie, respectiv pregătirea sa ca economist şi experienţa în relaţii internaţionale.

12:08 - Aviz favorabil și pentru Adrian Veștea, propus pentru a ocupa funcția de ministru al Dezvoltării. Veştea a vorbit despre necesitatea reorganizării administrativ-teritoriale, un proces care "sigur deranjează, sigur va crea foarte multe neplăceri, dar trebuie să înceapă printr-o evaluare cât se poate de serioasă". Întrebat dacă politicienilor nu le este teamă de această reorganizare administrativ-teritorială, el a opinat că nu ar trebui să le fie frică, aşa cum nici lui nu i-a fost când şi-a dat demisia din funcţia de primar. Adrian Veștea vrea să aducă beneficii pentru primari. El propune ca aceștia să se pensioneze mai devreme, precum angajații din industriile cu risc ridicate.

Adrian Veștea
Foto: Inquam Photos / George Călin

12:06 - Ministrul propus la Agricultură, Florin Barbu, nu știe cât este salariul minim net în Agricultură. ”3.050 de lei”, a răspuns Barbu, după audierea din comisii, întrebat de jurnaliști cât este salariul minim în domeniul de care se va ocupa. În momentul în care a fost atenționat că nu acesta este răspunsul corect, a mai făcut o încercare: ”2.250 de lei”. Nu a nimerit nici de această dată, dar a fost ajutat de colegii aflați în spatele său, care i-au șoptit. Ulterior, vizibil stânjenit, ministrul propus a afirmat: ”Haideți să vorbim despre agricultură, nu despre probleme economice”.

12:00 - Aviz pozitiv și pentru Sorin Grindeanu, propus în funcția de ministru al Transporturilor. A primit 24 de voturi „pentru”, 6 „împotrivă” și o abținere. Grindeanu își păstrează portofoliul deținut în Guvernul Ciucă.

11:45 - Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat că în şedinţa grupurilor parlamentare ale liberalilor s-a decis că Lucian Bode va fi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Despre absenţa acestuia în viitorul Executiv Ciolacu, Ciucă a arătat că în partid s-a luat decizia să meargă cu profesionişti în Guvern. Detalii AICI.

11:40 - Este audiat Sorin Grindeanu, ministrul propus la Transporturi. El a declarat că anul trecut s-au semnat contracte de 10,3 miliarde de euro și că, începând din 2023, CNAIR va inaugura minimum 100 de kilometri de autostradă și drum expres. Totodată, Grindeanu a anunţat că au fost semnate toate contractele pentru Autostrada Sibiu – Pitești și A1 Lugoj – Deva. ”„Până la sfârşitul anului 2024 trebuie să dăm în circulaţie cel puţin 200 de kilometri de drum expres sau de autostradă”, a promis Grindeanu.

11:32 - Aviz pozitiv și pentru ministrul propus la Agricultură, Florin Barbu. Au fost 29 de voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi nicio abţinere.

Florin Barbu
Foto: Inquam Photos / George Călin

11:20 - Florin Barbu, propus la Agricultură, a declarat miercuri la audieri că va cere Comisiei Europene ca mierea și carnea să fie incluse pe lista cu produse ucrainene pentru care este interzis importul în România.

11:14 - Marcel Ciolacu şi-a dat demisia de la şefia Camerei Deputaţilor pentru a putea deveni premier.

11:12 - Aviz pozitiv şi pentru Alina Gorghiu, propusă ca ministru al Justiției.

Alina Gorghiu
Foto: Inquam Photos / George Călin

11:01 - Aviz pozitiv pentru Ligia Deca, propusă în continuare ministru al Educației. 32 de parlamentari au votat "pentru" aviz favorabil, 8 "împotrivă".

10:55 - La audierea Alinei Gorghiu pentru Ministerul Justiţiei, a fost ceva tensiune în şedința condusă de senatorul PNL Cristian Niculescu-Țăgârlaș, care a impus ca grupurile parlamentare să adreseze doar câte o întrebare de fiecare grup. Apoi, Gorghiu nu răspunde pe rând întrebărilor, ci la toate în maxim 6 minute, pentru că trebuie închisă ședința. Decizia i-a înfuriat pe parlamentarii Opoziţiei.

Alina Gorghiu a vorbit despre Cartierul General al Justiției și i-a oferit fostului ministru PSD Robert Cazanciuc funcția de consilier onorific: „Mi-aș dori foarte mult să continuați acest proiect pe care l-ați împins de la spate și să participați activ la demersurile care urmează”, a spus Gorghiu.

10:52 - Întrebat despre scoaterea UDMR de la guvernare, Nicolae Ciucă nu crede că a fost o situaţie conflictuală la mijloc şi susţine că a rămas în dialog cu Kelemen Hunor, să aibă susţinere parlamentară pentru obiectivele coaliţiei, ceea ce însă liderul UDMR a precizat că nu va face.

10:36 - Cum vor exista bani pentru programul de guvernare al Cabinetului Ciolacu? Ex-premierul Ciucă spune că vor fi luate "măsurile necesare creşterii colectării şi este obligatorie continuarea absorbţiei de fonduri europene şi atragerea de investiţii".

10:24 - Ligia Deca, la comisie: "Această audiere se desfășoară după trei săptămâni de tensiuni. Aș dori să vă asigur că am depus toate eforturile pentru a menține echilibrul. Pentru a proteja atât dreptul la protest, cât și dreptul la educație al tuturor elevilor. (...) Media creșterilor salariale este de 30% pentru didactic și 33,9% pentru nedidactic."

10:00 - Încep audierile candidaţilor pentru ministerele Agriculturii, Justiţiei şi Educaţiei.

9:52 - Deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu, medic şi fost ministru al Sănătăţii, a anunţat miercuri dimineaţă că nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila, susţinut de social-democraţi pentru portofoliul Sănătăţii. Detalii AICI

Votul de învestire a Guvernului Ciolacu este programat joi, de la ora 12.00.

Miniştrii liberali propuşi în Guvern sunt:

* Cătălin Predoiu – vicepremier şi ministrul Afacerilor Interne (se mută de la Justiţie);

* Luminiţa Odobescu – ministrul Afacerilor Externe (în locul lui Bogdan Aurescu vine un consilier de la Cotroceni);

* Ligia Deca – ministrul Educaţiei (rămâne pe loc, în ciuda grevei de 3 săptămâni);

* Alina Gorghiu – ministrul Justiţiei;

* Adrian Veştea – ministrul Dezvoltării (preşedintele CJ Braşov preia un portofoliu de la UDMR);

* Mircea Fechet – ministrul Mediului (portofoliu luat tot de la UDMR de un deputat de Bacău, care a mai fost ministrul Mediului în 2020 - vezi cine e);

* Marcel Boloş – ministrul Finanţelor (mutat de la Fonduri Europene);

* Raluca Turcan – ministrul Culturii;

* Sebastian Burduja – ministrul Energiei (mutat de la Digitalizare).

Miniştrii PSD propuşi în Guvern sunt:

*Sorin Grindeanu - ministrul Transporturilor (rămâne pe post)

*Gabriela Firea - ministrul Familiei (rămâne pe post, deşi se zvonea că ministerul se va desfiinţa),

*Angel Tîlvăr - ministrul Apărării (rămâne pe post),

*Marius Budăi - ministrul Muncii (rămâne pe post)

*Alexandru Rafila - ministrul Sănătăţii (rămâne pe post).

*Adrian Câciu - ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (mutat de la Finanţe)

*Florin Barbu - ministrul Agriculturii (în locul lui Petre Daea vine un deputat apropiat Paul Stănescu, baronul PSD de Olt)

*Radu Oprea - ministrul Economiei şi Turismului (fostul purtător de cuvânt va conduce un minister format din două comasate)

*Ivan Bogdan-Gruia - ministrul Cercetării, Digitalizării şi Inovării (deputat de 32 de ani, fost consilier al președintelui CJ Bistrița-Năsăud, baronul PSD Emil Radu Moldovan)

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că l-a desemnat pe Marcel Ciolacu pentru funcția de premier. Este al patrulea premier PSD desemnat de Iohannis pe parcursul celor două mandate ale sale.

Iată Filmul consultărilor cu final „planificat”. Un Iohannis la ceas aniversar, un UDMR exilat, o bășcălie marca AUR și un fost premier devenit protestatar (Foto & Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇