Mesaj comun al oficialilor UE pentru o colaborare cu Moldova, după victoria Maiei Sandu

Mesaj comun al oficialilor UE pentru o colaborare cu Moldova, după victoria Maiei Sandu

Cetăţenii Republicii Moldova şi-au demonstrat angajamentul pentru democraţie şi statul de drept la alegerile legislative anticipate de duminică, acordând un mandat clar şi puternic Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), partid pro-reformă, pregătit să înceapă punerea în aplicare a agendei ambiţioase a preşedintelui Maia Sandu.

Acest aspect este menţionat într-o declaraţie comună semnată luni de Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă Josep Borrell şi comisarul pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi, potrivit Europa.eu.

ADVERTISING

Conform concluziilor preliminare ale Misiunii de observare a alegerilor a Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO) al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), alegerile din 11 iulie au fost "bine administrate, concurenţiale, iar libertăţile fundamentale au fost, în mare măsură, respectate".

"Candidaţii au avut ample oportunităţi de campanie şi alegătorilor li s-a oferit o gamă largă de alternative", potrivit misiunii citate.

Nereguli

Cu toate acestea, nereguli s-au observat pe tot parcursul campaniei şi în ziua alegerilor, atrag atenţia observatorii europeni, menţionând în special:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
  • lipsa unei supravegheri eficiente în cazul finanţării campaniei,
  • tendenţiozitate atestată în cazul majorităţii instituţiilor media monitorizate,
  • lipsa unui cadru legal adecvat pentru reglementarea soluţionării litigiilor electorale şi gestionarea reclamaţiilor electorale.

"Deciziile privind numărul secţiilor de votare care urmau să fie deschise în străinătate şi pentru alegătorii din localităţile din Transnistria, precum şi problema transportării alegătorilor, au generat semne de întrebare cu privire la imparţialitatea Comisiei Electorale Centrale", conform acestora.

ADVERTISING

UE este gata să sprijine Republica Moldova în soluţionarea deficienţelor identificate şi în implementarea recomandărilor Misiunii de observare a alegerilor OSCE / BIDDO, se subliniază în declaraţia comună a lui Borrell şi Varhelyi.

"Acum, UE aşteaptă cu interes să lucreze în parteneriat cu un guvern şi un parlament stabile şi puternice pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova. Reamintind politica noastră de condiţionalitate strictă, suntem pregătiţi să susţinem toate eforturile de a avansa pe calea reformelor mult aşteptate, care stau la baza Acordului de Asociere UE-Republica Moldova", se afirmă în text.

După procesarea tuturor voturilor exprimate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova:

  • PAS a acumulat 52,8% din voturi (63 de mandate),
  • Blocul comuniştilor şi socialiştilor (BeCS) - 27,17% (32 de mandate),
  • Partidul Şor - 5,74% din voturi (6 mandate).

Iată cum au decurs alegerile de duminică din Republica Moldova

Citește și: Cum a reușit partidul Maiei Sandu să obțină de unul singur majoritate parlamentară la Chișinău dar şi A cui este victoria și cum îi zice secretului Moldovei


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇